Μήνυμα του Αν. Συντονιστή Δρ. Γεωργίου Βλάχου, για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας


 

Όπως κάθε χρόνο από το 2017 που θεσμοθετήθηκε η 9η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, έτσι και φέτος γιορτάζεται και τιμάται η μητρική μας γλώσσα, η διαχρονικότητά της με την ξεκάθαρη συμβολή στον παγκόσμιο πολιτισμό.

 

Μέσα από τις δράσεις και τις εκδηλώσεις που ετοιμάζουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί των σχολείων της Ομογένειας, οι Φιλέλληνες απανταχού και εν γένει οι Έλληνες της Διασποράς, φανερώνεται περίτρανα η αξία και η ομορφιά της γλώσσας μας. Ξεκάθαρα όμως περνά και το μήνυμα της διατήρησης και της συνέχισής της,  αδιάσειστη απόδειξη ότι η Ελληνική γλώσσα έχει μέλλον και αξία ανεκτίμητη.

 

Η Ελληνική Γλώσσα αδιαμφισβήτητα αποτελεί το θεμέλιο λίθο του ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου πολιτισμού, είναι πρεσβευτής της εθνικής μας ταυτότητας και περηφάνιας, η ζωντανή σύνδεσή μας με το παρελθόν και το μέλλον μας.

 

Είμαστε περήφανοι που η Ομογένεια και η Ελληνική Διασπορά προάγει, διατηρεί και διαχέει την ελληνική παιδεία και γλώσσα σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Έχουμε χρέος να τιμούμε την ιστορία μας, τους προγόνους μας, τον πολιτισμό μας και ειδικότερα τη γλώσσα μας, διότι μέσα από αυτήν βλάστησε η επιστήμη, το θέατρο, η σκέψη και γενικότερα ο πνευματικός πολιτισμός.

 

Αξίζει να αγωνιστούμε και να θωρακίσουμε την οικουμενικότητά της και τη διαχρονικότητά της, να σεβαστούμε τη σαφήνεια των νοημάτων της και την περιεκτικότητά της. Οφείλουμε να βρούμε τρόπους για την αποτροπή της αλλοίωσής της και της λεξιπενίας γιατί όπως έλεγε και ο Γιάννης Ψυχάρης, Έλληνας γλωσσολόγος και λογοτέχνης «γλώσσα και πατρίδα είναι το ίδιο και οι ά – γλωσσοι καταντάνε και α – πάτριδες».

 

Στο σημείο αυτό θέλω να συγχαρώ τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στα ελληνικά σχολεία των χωρών της περιοχής ευθύνης του Γραφείου Εκπαίδευσης στο Γιοχάνεσμπουργκ, από την Ν. Αφρική μέχρι την Αιθιοπία, τόσο για τις ξεχωριστές και ποιοτικές εκδηλώσεις που προγραμμάτισαν να υλοποιήσουν για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, όσο και για την καθημερινή τους προσφορά κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες έτσι ώστε να διατηρηθεί, αλλά και να διαδοθεί η ελληνική γλώσσα και ο ελληνικός πολιτισμός σε μαθητές ελληνικής, αλλά και μη ελληνικής καταγωγής στις χώρες της Αφρικής που υπηρετούν.

 

Ο συνεχής και αδιάκοπος αγώνας των σχολείων του εξωτερικού προκειμένου να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα της εποχής και να αποτελέσουν κοιτίδες της ελληνικής παιδείας και του πολιτισμού, στηρίζεται αδιάλειπτα από τις Ελληνικές Κοινότητες που  είναι οι πυλώνες της διατήρησης της ελληνικής ψυχής και παιδείας σε κάθε εσχατιά της γης.

 

Επιπλέον, αξίζει να επισημάνω την αδιάκοπη στήριξη του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού  για την Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση του Εξωτερικού και φυσικά την αρωγή της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών.

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS
Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης