«Οι Αραβες κάνουν «απόβαση»: Επενδύσεις εκατομμυρίων σε όλη την Ελλάδα», γράφει η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» της Κυριακής


«Απόβαση» στην Ελλάδα, πραγματοποιώντας επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ στην ενέργεια, στο real estate, στις τράπεζες, στα τρόφιμα και στον τουρισμό κάνουν επιχειρηματίες από τις αραβικές χώρες και συγκεκριμένα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, το Κατάρ και το Ντουμπάι. 

 

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής» οι επενδύσεις εκατομμυρίων από τον Περσικό που έχουν δρομολογηθεί στην Ελλάδα είναι οι εξής:

 

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

 

Από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προέρχονται οι επενδυτές που τοποθετήθηκαν στον Αστέρα Βουλιαγμένης, αλλά και αυτοί που συμμετέχουν στο σχήμα για το Ελληνικό. Ωστόσο, επενδύσεις έχουν κάνει και στον τομέα των τροφίμων.

 

Συγκεκριμένα:

 

  • Η Al Dahra Agricultural Spain από το Αμπού Ντάμπι έχει μπει στους «Μύλους Λούλη»
  • Το κρατικό fund Abu Dhabi Investment Authority συμμετέχει έναντι 400 εκατ. ευρώ στο επενδυτικό σχήμα που απέκτησε τον Αστέρα. (Στον Αστέρα, όμως, συμμετοχή έχουν και άλλοι Αραβες, όπως το Public Institution for Social Security State of Kuwait, που είναι το κρατικό ασφαλιστικό ταμείο του Κουβέιτ).
  • Στο μετοχικό κεφάλαιο της αλυσίδας Aquis Hotels & Resorts που διαχειρίζεται δεκάδες ελληνικά ξενοδοχεία φέρεται να συμμετέχει και ο σεΐχης του Αμπού Ντάμπι Ταχνούν Μπν Σαΐντ Ναχαγιάν.
  • Η Al Maabar από το Αμπού Ντάμπι έχει υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με την Lamda Development S A για την ανάπτυξη του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό.
  • Στον τομέα της Ενέργειας η Κρατική Εταιρεία Ενέργειας του Αμπου Ντάμπι TAQA, έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΑΕ

 

 

Σαουδική Αραβία

 

 

 

  • Ο όμιλος Olayan που εδρεύει στη Γλυφάδα αποτελεί εδώ και χρόνια βασικό μέτοχο της Chipita. Η οικογένεια Olayan έχει τοποθετηθεί και στην Global Finance, αλλά και σε ακίνητα και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εντός των ελληνικών ορίων.

 

 

Κουβέιτ

 

 

 

  • Οι Kuwait Investment Authority, Kuwait Petroleum Corporation και Kuwait Travel and Tourism Agencies Association έχουν ήδη αρχίσει να εξετάζουν bussiness plan που τους κατατέθηκαν για τομείς όπως η ενέργεια, τα τρόφιμα και οι κατασκευές, όπως σημειώνει η «Καθημερινή της Κυριακής», επικαλούμενη ελληνικούς επιχειρηματικούς κύκλους.

 

 

Κατάρ

 

 

 

  • Η Qatar Petroleum International μπήκε με ποσοστό 25%, έναντι 58 εκατ. δολαρίων, στο μετοχικό κεφάλαιο της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής ΗΡΩΝ ΙΙ.
  • Σύμφωνα με την «Καθημερινή» το Κατάρ εξετάζει ακόμη το ενδεχόμενο συμμετοχής σε τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ελλάδα.
  • Η βασιλική οικογένεια του Κατάρ έχει αγοράσει το νησί Οξιά.
  • Συμφέροντα που συνδέονται με τη βασιλική οικογένεια του Κατάρ αγόρασαν ιστορικό ξενοδοχείο στην Κέρκυρα.

 

 

Nτουμπάι
Funds από το Ντουμπάι συμμετείχαν επίσης στις αυξήσεις κεφαλαίου σχεδόν όλων των ελληνικών τραπεζών.

 

 

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας στον Σαμαρά

 

 

Την περασμένη εβδομάδα άλλωστε επισκέφθηκε το Μέγαρο Μαξίμου ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Αλ Ουαλίντ μπιν Ταλάλ μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ, ο οποίος, όπως δήλωσε ενδιαφέρεται να επενδύσει στον τουριστικό κλάδο. Ειδικότερα φέρεται να διεκδικεί με τη Four Seasons το μάνατζμεντ του Αστέρα.

Μία μέρα μετά, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), σεΐχης Αμπντάλα μπιν Ζαγέντ Αλ Ναγιάν, υπέγραψε με την ελληνική κυβέρνηση διακρατική συμφωνία για Αμοιβαία Προστασία των Επενδύσεων, διατυπώνοντας επισήμως την πρόθεση των Εμιράτων για νέες κινήσεις.

 

 

Πηγή: iefimerida.gr

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS

Αρχείο Ειδήσεων

Μαρτίου 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads




Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης