Για τις παραβιάσεις της Τουρκίας, ενημέρωσε ο Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γ. Λακκοτρύπης τους ομολόγους του της ΝΑ Μεσογείου (FOTO, VIDEO)


 

 

 

 

 

Για τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, ο Υπουργός Ενέργειας, Βιομηχανίας και Εμπορίου κ. Λακκοτρύπης ενημέρωσε στις 25 Ιουλίου στο Κάιρο, τους ομολόγους του Υπουργούς που συμμετείχαν στη 2η Υπουργική Συνάντηση του Φόρουμ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου για το Φυσικό Αέριο.

 

 

Ο κ. Λακκοτρύπης ενημέρωσε αναλυτικά τόσο τους Υπουργούς Ενέργειας της Αιγύπτου, της Ελλάδας, του Ισραήλ, της Ιταλίας, της Ιορδανίας και της Παλαιστίνης, καθώς επίσης και τον Υπουργό Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, καθώς και τους υψηλούς εκπροσώπους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Παγκόσμια Τράπεζα, που συμμετείχαν επίσης στη συνάντηση.

 

 

Κατά τη κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη όπου συμμετείχαν οι Υπουργοί της Αιγύπτου, της Κύπρου, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών και που έγινε παρουσία πολλών εκπροσώπων του τύπου, ο κ. Λακκοτρύπης ευχαρίστησε όλους τους ομολόγους του Υπουργούς για την υποστήριξη που εξασφάλισε η Κύπρος από τις κυβερνήσεις τους, αναφορικά με τις πρόσφατες παραβιάσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι τους ενημέρωσε με λεπτομέρεια για το τι ακριβώς περιλαμβάνουν αυτές οι παραβιάσεις, δηλαδή πόσο κοντά στις κυπριακές ακτές ήταν η πρώτη γεώτρηση και πόσο ακόμη πιο κοντά είναι η δεύτερη γεώτρηση της Τουρκίας, που βρίσκεται μάλιστα εντός των 12 ναυτικών μιλίων, που θεωρείται ότι βρίσκεται πλέον εντός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

 

 

 

Όπως μας δήλωσε ο Υπουργός κ. Λακκοτρύπης, όλες οι χώρες που συμμετέχουν στο Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο, υποστήριξαν την προσπάθεια της Κύπρου, όπως μάλιστα αποτείνεται και στην κοινή διακήρυξη όπου τονίζεται συγκεκριμένα ότι το Φόρουμ των χωρών αυτών «σέβεται τα δικαιώματα ενός εκάστου των μελών του, αναφορικά με τις φυσικές πηγές τους και σύμφωνα πάντοτε με το διεθνές δίκαιο». Μάλιστα, αναφορά στο διεθνές δίκαιο γίνεται σε διάφορα σημεία της κοινής διακήρυξης.

 

 

Σε άλλες δηλώσεις του κ. Λακκοτρύπη προς τους δημοσιογράφους, που συνοδευόταν από τον Κύπριο Πρέσβη στην Αίγυπτο κ. Χάρη Μορίτση, τόνισε ότι η πρώτη ροή κυπριακού φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο προγραμματίζεται να ξεκινήσει το 2024 ή το 2025.

 

 

Αυτό που επισημάνθηκε από όλους τους Υπουργούς είναι ότι στο άμεσο μέλλον προβλέπεται και νέες ανακαλύψεις πεδίων φυσικού αερίου στην περιοχή.

 

 

Επομένως, η δημιουργία του Φόρουμ πλέον στην πράξη, θα έχει τεράστια και σημαντικά αποτελέσματα για τους λαούς όλων αυτών των χωρών.

 

 

Για τη σημασία αυτού ακριβώς του διεθνούς οργανισμού, οι Υπουργοί Ενέργειας συνάντησαν τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, στην Αλεξάνδρεια, στον οποίο μάλιστα ο κ. Λακκοτρύπης τους χαιρετισμούς του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, με τον με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο να μεταφέρει και κείνος τις ευχές του στον Πρόεδρο της Κύπρου.

 

 

Αυτό λοιπόν που λαμβάνει πλέον μεγάλη σημασία είναι η σημερινή απόφαση που πήραν οι Υπουργοί Ενέργειας ότι ξεκινάει η λειτουργία μίας ομάδας εργασίας έτσι ώστε μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες να έχει ολοκληρωθεί στην πράξη το πλαίσιο λειτουργίας αυτού του νέου Διεθνούς Οργανισμού.

 

 

Βέβαια, οι επαφές συνεχίζονται και όπως μας δήλωσε ο κ. Λακκοτρύπης, η επόμενη κοινή συνάντηση που δείχνει την αποφασιστικότητα των χωρών να συνεχίσουν προς την κατεύθυνση αυτής της συνεργασίας για το φυσικό αέριο, είναι η συνάντηση που θα γίνει στην Αθήνα στις 7 Αυγούστου μεταξύ των Υπουργών Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και ΗΠΑ, όπου μάλιστα τις Ηνωμένες Πολιτείες θα εκπροσωπήσει ο Φράνσις Φάνο, ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο αρμόδιος για τα ενεργειακά θέματα.

 

 

Επιπλέον, τέλος Αυγούστου αρχές Σεπτεμβρίου, ο Υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου Τάρεκ Ελ Μόλλα θα επισκεφτεί την Λευκωσία για νέες επαφές.

 

 

Και για να ολοκληρώσουμε με τα στοιχεία που συλλέξαμε να πούμε ότι ότι μετά τη σημερινή 2η Υπουργική Συνάντηση των χωρών της ΝΑ Μεσογείου για το Φυσικό Αέριο, η επόμενη 3η συνάντησή τους θα γίνει κατά το δεύτερο 15νθήμε του Ιανουαρίου του 2020 όπου ουσιαστικά θα μιλάμε για το ξεκίνημα στην πράξη αυτού του νέου διεθνούς οργανισμού με έδρα το Κάιρο.

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Hephaestus Radio

Αρχείο Ειδήσεων

Σεπτεμβρίου 2023
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads
Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης