Η ιστορία των Ελλήνων στην Κένυα και την Ουγκάντα
Αντώνης Χαλδαίος
Η Κένυα και η Ουγκάντα, αποτέλεσαν τόπο μετανάστευσης για τους Έλληνες ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα. Αρχικά για λίγους παράτολμους πρωτοπόρους. Αργότερα όμως για περισσότερους συμπατριώτες μας από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο και την Τανζανία, κυρίως μετά τη δεκαετία του 1950. Η παρούσα μελέτη διερευνά για πρώτη φορά τη δράση των Ελλήνων σε αυτήν την περιοχή της Αφρικής, εκμεταλλευόμενη ένα εύρος αρχειακών πηγών που βρίσκονται στην Ελλάδα, τη Μεγάλη Βρετανία και την Κένυα. Παράλληλα την εντάσσει στις γεωπολιτικές και οικονομικές αλλαγές που συντελέστηκαν στην περιοχή.
Μέσα από τη μελέτη της ελληνικής παροικίας προσεγγίζονται και αναλύονται ζητήματα που σχετίζονται με τη διαδικασία και τα στάδια συγκρότησής της, καθώς και οι πολιτικές και οικονομικές συνθήκες που οδήγησαν στην επιλογή του συγκεκριμένου τόπου εγκατάστασης. Η έρευνα εστιάζει στην ανθρωπογεωγραφία και μελετάει διάφορους κοινωνικούς θεσμούς της παροικίας. Αναλύει επίσης τις σχέσεις της παροικίας με την τοπική κοινωνία και πολιτική εξουσία, όπως αυτές διαμορφώθηκαν τόσο την περίοδο της αποικιοκρατίας όσο και μεταγενέστερα.
Αναμφισβήτητα οι πολιτικές εξελίξεις, το κοινωνικό περιβάλλον και ο νέος τόπος εγκατάστασης συνετέλεσε καθοριστικά στη διαμόρφωση της ιδεολογικής ταυτότητας και της πολιτικής συμπεριφοράς των Ελλήνων παροίκων. Ως εκ τούτου αναλύονται μια σειρά από ζητήματα που σχετίζονται με τη διατήρηση των «εθνικών» χαρακτηριστικών της παροικίας, τη σχέση τους με το μητροπολιτικό κέντρο και τη συνεισφορά τους στη χώρα εγκατάστασης. Τέλος μελετάται το φάσμα δραστηριοποίησης της ελληνικής επιχειρηματικής κουλτούρας ξεκινώντας από την περίοδο της αποικιοκρατίας και καταλήγοντας στη σημερινή παρουσία και τη θέση των ελληνικών επιχειρήσεων.