ANGELS PR WORLDWIDE MUSIC PROMOTION

Οι HELLPASS από την Θεσσαλονίκη μιλούν στο Pyramis News

Καλησπέρα Hellpass

Καλησπέρα Pyramisnews.gr, είναι χαρά μας και τιμή μας που μας φιλοξενείτε στην ενδιαφέρουσα και ενημερωτική σας σελίδα! Σας ευχαριστούμε εγκάρδια! Ονομάζομαι Βασίλης Υάκινθος, είμαι ο frontman και στιχουργός των HellPass και θα χαρώ να απαντήσω τις ερωτήσεις σας ώστε να γνωρίσει και ο κόσμος λίγο καλύτερα το συγκρότημα και την μουσική που τόσο αγαπάμε!

Πώς προέκυψε το όνομα;

Το όνομα ‘HellPass’ είναι η μίξη μεταξύ της σκανδιναβικής λέξης ‘Hell’ που αφορά έναν μετά θάνατον κόσμο της Midgaard στην μυθολογία των Vikings, καθώς και της λέξης Passage (Pass). Συνοπτικά: The Passage to Hell. Πολύς κόσμος τείνει – και εύλογα – να συνδέει την λέξη με την κόλαση, η ερμηνεία του ονόματος μας όμως έχει να κάνει με την ίδια την πραγματικότητα που βιώνουμε, που πολλές φορές φαντάζει σαν μία ‘προσωπική κόλαση’.

Από την άλλη δε, η μουσική ιστορία της Rock N’ Roll και της Metal έχει επηρεάσει την ονομασία μας ριζικά: Από την εποχή του Μεσαίωνα η πολύπλοκη τεχνικά μουσική (βιολί, πιάνο) είχε χαρακτηριστεί από την Καθολική Εκκλησία ως ‘μουσική της Κόλασης ‘ λόγω της επιρροής που είχε στον κόσμο (δηλαδή τους παρότρυνε να αφήνονται ελεύθεροι στα ένστικτα τους, να χορεύουν κτλ.). Η πορεία αυτή συνεχίστηκε στους επόμενους αιώνες (Rock N’ Roll – Η ‘μουσική του Διαβόλου’), και το 1984 πραγματοποιήθηκε το Senate Hearing μπροστά σε Γερουσιαστές των Η.Π.Α. για να αποφασιστεί εάν η Metal μουσική οδηγούσε τους νέους σε βίαιες συμπεριφορές και εάν έπρεπε να απαγορευτεί. Τότε ο Dee (Daniel) Snider, frontman των Twisted Sister υπερασπίστηκε την Metal εξηγώντας στο συντηρητικό κοινό την πραγματική κουλτούρα της Metal ως εκτόνωση. Από τότε υπάρχει το πασίγνωστο logo ‘Parental Advisory

– Explicit Content’ ως settlement και η Metal συνέχισε την ύπαρξη της και μάλιστα άνθισε. Ένας φόρος τιμής στον Dee Snider είναι ο στίχος που αναφέρεται σε αυτή την ‘Επανάσταση της Metal’ στο κομμάτι μας του δίσκου ‘Gates of War’ (2022-2023), ‘Oath to the Metal Gods’ (…’The glorious revolution of ‘84…’).

Gates of war. Θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί και ως concept album? Τα τραγούδια διαφορετικά, αλλά κατά τη προσωπική μου άποψη, ο ήχος είναι αλληλένδετος.

Ο δίσκος ‘Gates of War’ είναι εμπνευσμένος από τα γεγονότα του Ουκρανό-Ρωσικού Πολέμου στην Ουκρανία, πιο σωστά ‘της εισβολής της Ρωσίας σε Ουκρανικά εδάφη’. Ήταν ένα μάθημα προς άπαντες, πως ο πόλεμος μπορεί να χτυπήσει την πόρτα του καθενός και να αλλάξει την ζωή μια για πάντα. Η αναζωπύρωση του επεκτατισμού αλλά και η ανθρώπινη τραγωδία στο άκουσμα της σειρήνας, μαθήματα ανθρωπιάς αλλά και ανθρώπινης αλαζονείας.

Στο Album πειραματιζόμαστε με ερεθίσματα από British Heavy Metal, American Thrash Metal, με αναμεμειγμένα στοιχεία Melodic και Doom, καθώς και μελοδίες Σκανδιναβικής Viking Folk Metal στις κιθάρες και στην φωνή. Από αυτή την άποψη ο δίσκος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί concept album, το κάθε κομμάτι έχει κάτι εντελώς διαφορετικό να προσφέρει στον ακροατή, κάτι διαφορετικό να αποκομίσει και να πειραματιστεί στο αυτί.

Η γενική αισθητική του δίσκου θέλαμε όμως να παραπέμπει τον ακροατή σε μια αίσθηση live συναυλίας – να νιώθει αυτό που ακούει σα να είναι παρών/παρούσα σε συναυλία μας, να ‘ξεδώσει’ και να απολαύσει κάτι ‘ζωντανό’ και όχι στείρο studio production αμιγώς. Για αυτόν τον λόγο θα ακούσετε talking parts, shouts, singalong parts, αλλά και η ηχητική του δίσκου παραπέμπει σε αμφιθεατρική ηχητική. Ξέρετε στις συναυλίες μας αρέσει στον κόσμο να τραγουδάει μαζί μας, είναι το 5ο μέλος μας! Δεν θα μπορούσαμε επομένως να μην συμπεριλάβουμε το σημαντικότερο στοιχείο και κομμάτι του Puzzle ονόματι ‘HellPass’, δηλαδή τον ίδιο τον κόσμο! Επομένως απολαύστε υπεύθυνα αλλά και ελεύθερα σα να ήσασταν ζωντανά σε συναυλία μας!

Light in the dark. Τι πραγματεύεται αυτό το τραγούδι?

Το εν λόγω κομμάτι είναι μια ιστορία που προέρχεται μάλιστα από ένα όνειρο:

Ένα παιδί (ο πρωταγωνιστής της ιστορίας) έχει χαθεί μέσα σε ένα πυκνό δάσος το βράδυ και ψάχνει αγωνιωδώς μια διέξοδο σε ασφάλεια. Στην κορυφή του βουνού ακούγεται μια αγέλη λύκων που τραγουδά (howling). Η αγωνία κορυφώνεται καθώς το παιδί προσπαθεί να βρει καταφύγιο και η σωτηρία του – όπως και στην Παλαιολιθική Εποχή για τους προγόνους μας – είναι η φωτιά (εξού και HellPass – το στοιχείο της φωτιάς). Η αντίθεση λοιπόν μεταξύ της άγριας νύχτας και του φωτός – φωτιάς – δημιουργεί την αντίθεση σε μορφή Yin – Yang μεταξύ Φωτιάς και Σκότους (Light in the Dark). Essentially πρόκειται για ένα κομμάτι που αναφέρεται στην ελπίδα.

Δισκογραφικά ετοιμάζετε κάτι?

Εδώ σας έχω πολύ καλά νέα και μάλιστα σε αποκλειστικότητα λόγω και της χρονικής συγκυρίας!

Πρόκειται να ηχογραφήσουμε και να γυρίσουμε ένα Music Video Clip του νέου μας Single, ονόματι ‘Raging Bull’. Από το τίτλο νομίζω είναι προφανής η αναφορά στην ιστορικής διάστασης ταινία πάλης και η θεματική την οποία πραγματεύεται το κομμάτι στιχουργικά αλλά και μουσικά, δεν είναι άλλο από την πάλη. Βέβαια θα έχει αρκετές διαστάσεις ερμηνείας της ‘πάλης ‘, ως αλληγορία για την πραγματικότητα που βιώνουμε καθημερινά!

Πρόκειται για μία πολύ ενδιαφέρουσα παραγωγή, με πολυπληθή λίστα συντελεστών, μεταξύ άλλων, με πρωταγωνιστές πρωταθλητές του χώρου των Πολεμικών Τεχνών (Tae Kwon Do, Boxing, Muay Thai). Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω και την εταιρεία ‘Everlast’ για την ευγενική της χορηγία και την προθυμία της στο εγχείρημα μας, μας τιμά η υποστήριξη ενός τέτοιου επιπέδου Κολοσσού της βιομηχανίας πολεμικών τεχνών! Οπότε stay tuned, it’s coming reaaaaally (2024) soon!

Πάμε τώρα στα μεγάλα (!):

Στο διάστημα του πρώτου εξαμήνου του 2025 έχει προγραμματιστεί η παραγωγή του 2ου δίσκου μας, ονόματι ‘New Dawn’! Πρόκειται για μία νέα εποχή στους HellPass, με μεγάλες και αισθητές αλλαγές:

Ανανεωμένο Roster, δομή και σχηματισμός του συγκροτήματος με νέα μέλη, έμφαση στο Symphonic και Epic στοιχείο, επικές μελωδίες για τους πιο απαιτητικούς βιρτουόζους της Metal! Η σκηνική μας παρουσία ανανεώνεται με πληθώρα effects όπως καπνούς, κανόνι πεπιεσμένου αέρα, sparks και πολλά άλλα! Το artwork αλλάζει στο γραφιστικό κομμάτι και ανανεώνεται, δίνοντας το ‘θέμα’ του δίσκου και θα ακολουθήσει μεγάλη ποικιλία στο Merchandise (T-Shirts, Patches, Albums, Posters και πολλά πολλά άλλα!), καλώς εχόντων των πραγμάτων και με την έναρξη του online shop μας! Ακολουθήστε μας και θα καταλάβετε τι εννοώ! Ο δίσκος θα σας ταξιδέψει σε ένα επικό Quest των HellPass, for Glory!

Πώς ήταν η πρόσφατη εμπειρία σας στο Masters of Rock?

Με μία λέξη: Εκπληκτική! Ένα μεγάλο φεστιβάλ, με μεγαθήρια της μουσικής βιομηχανίας (Judas Priest, Bruce Dickinson, Accept, Avantasia, Electric Callboy, Alestorm, Amaranthe, Sodom, Stratovarius, Doro, KK’s Priest, Rage, Moonspell, Sirenia, Delain και πολλούς πολλούς άλλους θρύλους της σκηνής, το back stage όπως καταλαβαίνετε ήταν μία τρέλα!) – καθώς το φετινό ήταν και επετειακό – αλλά και έναν κυκεώνα μεταλλάδων fans από τα μήκη και τα πλάτη της Ευρώπης, γεμάτοι όρεξη, ενέργεια και διάθεση για φωνάξουν, να χορέψουν, να διασκεδάσουν και να τιμήσουν αυτή την επική σκηνή του Ronnie James Dio Stage! Ο κόσμος συμμετείχε στην συναυλία μας σαν ένα σώμα, ήταν συγκινητικό! Ακόμα και όταν κατεβήκαμε από την σκηνή ο κόσμος συνέχιζε να φωνάζει το όνομα μας ασταμάτητα! Υπογράφαμε πολλά πολλά αυτόγραφα ασταμάτητα και χαρήκαμε την στιγμή με μερικές μπύρες, παρέα με τον κόσμο που μας αγκάλιαζε! Ήταν σουρεάλ, μαγικό! Δεν μπορούμε να περιμένουμε για του χρόνου!

Γνωρίσαμε τους παράγοντες και υπογράψαμε πράγματα που δυστυχώς δεν μπορώ αυτή την στιγμή να ανακοινώσω, αλλά είναι μεγάλα και έρχονται! Μείνετε συντονισμένοι!

Το στιχουργικό μέρος προκύπτει από ομαδική δουλειά?

Το κομμάτι της μουσικής σύνθεσης ξεκινάει από τον ‘Mæstro’ των HellPass, τον κ. Άγγελο Μουρατίδη, το τελικό προϊόν είναι όμως ένα αποτέλεσμα μιας σύνδεσης και αλληλεπίδρασης σε αρμονική ισορροπία στοιχείων όλων των μελών μας! Άλλωστε η χημεία μας είναι αυτή που μας ξεχωρίζει στις συναυλίες αλλά και στο studio! Στο στιχουργικό μέρος και εφόσον έχει πάρει πλέον υπόσταση η κύρια δομή της σύνθεσης, επεμβαίνω εγώ με θεματολογίες που προκύπτουν από την καθημερινότητα και την πραγματικότητα που βιώνουμε, προσωπικούς προβληματισμούς και σκέψεις επί της ύπαρξης και του κόσμου όπως τον αντιλαμβάνομαι, αλλά και από όνειρα που όμως συνδέονται άρρηκτα με την μουσική έμπνευση των συναδέλφων – οικογένειας που ονομάζεται ‘HellPass’! Για να παραχθεί το τελικό αποτέλεσμα που ακούει ο ακροατής στο τέλος της παραγωγής επομένως, έχει προηγηθεί μια διαδικασία δημιουργικής ζύμωσης των μελών των HellPass, των παραγωγών, ηχοληπτών, τεχνικών και πολλών άλλων! Είναι ένα team effort που όλοι μας βάζουμε το λιθαράκι μας – ή αλλιώς το κομμάτι μας για την σύνθεση του puzzle που πρόκεται να γίνει δίσκος!

Πώς βλέπετε την εξέλιξη της ελληνικής μέταλ σκηνής τα τελευταία χρόνια; Θα μπορούσε να πάει κάτι καλύτερα?

Υπάρχουν πραγματικά πολλές καλές μπάντες στην ελληνική μέταλ σκηνή, κάθε μέρα γεννιέται και πεθαίνει μία λέω κάθε φορά! Όμως αυτό που αφήνουν πίσω μένει σαν παρακαταθήκη για τους επόμενους, οπότε συνεχίζει να ζει αιώνια στην συλλογική μνήμη της μέταλ σκηνής!

Σίγουρα θα μπορούσαμε ως επαγγελματίες να είμαστε περισσότερο ενωμένοι και να στηρίζουμε τους μικρότερους ώστε να βοηθάμε την ανανέωση στην σκηνή, κρατώντας την ζωντανή ανά τα χρόνια. Άλλωστε η Metal έχει αποδείξει πως η αξία της είναι διαχρονική! Η Ελληνική Metal μάλιστα έχει πολύ καλό όνομα στο εξωτερικό – όπως επιβεβαιώσαμε και στο φετινό Masters of Rock Open Air Festival 2024!

Πώς «κινείται» το μέταλ στη Θεσσαλονίκη?

Η Θεσσαλονίκη είναι η ‘μάνα’ της μουσικής στην Ελλάδα γενικότερα, κατ’ εμέ, ιστορικά αλλά και μουσικά, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν πραγματικά αντίστοιχα παραγωγικές πόλεις στην Ελλάδα – πέραν της Αθήνας που προφανώς ‘σφύζει’ από μουσική, η Πάτρα, τα Γιάννενα, η Καστοριά, η Καβάλα, ο Πύργος, ο Βόλος, η Λάρισα, η Κρήτη, η Βέροια, Λαμία, η Ρόδος – μπορώ να συνεχίσω αλλά σταματάω εδώ.

Τα τελευταία χρόνια και μετά την εποχή της πανδημίας, τα πράγματα άλλαξαν. Η μουσική σκηνή συρρικνώθηκε. Οι ευκαιρίες μειώθηκαν σε συχνότητα και ποσότητα, όμως όποιος ψάχνει, βρίσκει. Το σημαντικό είναι να είμαστε οι ίδιοι μοχλοί της κίνησης και όχι φρένα σε αυτή την διαδικασία επανεκκίνησης που κρατάει μερικά χρόνια τώρα.

Πιστεύω πως η τόσο ζωντανή πόλη – που ποτέ δεν κοιμάται – θα δώσει αέρα και ανάσα – δείχνοντας υποστήριξη στα παιδιά της και πως ο κόσμος θα αγκαλιάσει την προσπάθεια αυτή! Stay true, stay metal!

Τελειώνοντας τη συνέντευξη, τι θα συμβουλεύατε τους Έλληνες μεταλλάδες?

Θεωρώ πως και ο κόσμος είναι σημαντικό να στηρίζει τα νέα εγχειρήματα, συγκροτήματα και ιδέες στην σκηνή που τόσο αγαπάμε όλοι. Είναι σημαντικό να ανοίγουμε το μυαλό και το αυτί μας σε νέα ακούσματα, να θέλουμε την ανανέωση, να ζητάμε νέους δίσκους, καλλιτέχνες και κομμάτια και να μην κολλάμε μόνο στις παλιές – επικές δε – επιτυχίες του παρελθόντος, αλλιώς η σκηνή μας θα παρακμάσει – όπως συνέβη σε άλλα είδη και σκηνές ανά τον κόσμο και δεκαετίες. Επομένως στηρίζουμε Metal, αγαπάμε νέες προσπάθειες και μπάντες, στηρίζουμε με Merch, γιατί αυτό τροφοδοτεί και τους καλλιτέχνες να συνεχίσουν σε νέα albums, σε νέα μονοπάτια! Stay hungry people!

Εύχομαι πάντα επιτυχίες

Να είστε καλά! Μας τιμάτε! Εμείς σας ευχαριστούμε! Καλό καλοκαίρι σε όλους τους αναγνώστες και μείνετε συντονισμένοι στα Social Media των HellPass, έρχονται πολλά και μεγάλα! Keep rocking!

The HellPass Team & Crew

E-Mail: hellpass2022@gmail.com

HellPass

Our ticket to Hell! Streaming Platforms

Youtube: https://youtube.com/@hellpassband?si=mbSza1dmTX4MonIK

Bandcamp: https://hellpass.bandcamp.com

Spotify: https://rb.gy/wcokiw

Social Media

Facebook: https://www.facebook.com/hellpass.band

Instagram: https://www.instagram.com/hellpass.band/

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *