«Χώρα–κλειδί για σταθερότητα, η Αίγυπτος»: Υπουργός Άμυνας Κύπρου, κατά τη συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του στη Λευκωσία


 

 

 

 

Η Αίγυπτος αποτελεί χώρα κλειδί για τη σταθερότητα όχι μόνο στη Μέση Ανατολή, αλλά και ευρύτερα στον αραβικό κόσμο και στην Αφρική, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης μετά τις συνομιλίες που είχε το πρωί στο ΓΕΕΦ με τον Υπουργό Άμυνας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Στρατηγό Sedki Sobhy, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

 

 

 

 

Οι δυο Υπουργοί υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας για την αεροναυτική έρευνα και διάσωση, με τον κ. Φωκαΐδη να υπογραμμίζει πως «θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη συνεργασία μας εντός του 2018, έτσι όπως έχουμε σήμερα αποφασίσει, με περαιτέρω κοινή εκπαίδευση, ασκήσεις, ανταλλαγές, αλλά και κοινά προγράμματα, με στόχο την αντιμετώπιση κοινών απειλών».

 

 

 

Από την πλευρά του,  ο Αιγύπτιος Υπουργός ανέφερε, σύμφωνα με τη μετάφραση των δηλώσεων που έκανε στην αραβική γλώσσα, πως «σήμερα επιδιώκουμε τη συνέχιση της συνεργασίας, του συντονισμού και των διαβουλεύσεων μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών μας», προσθέτοντας πως οι συζητήσεις τους «επικεντρώθηκαν στη στρατηγική κατάσταση ασφαλείας στη Μέση Ανατολή, δεδομένων των πολλαπλών κρίσεων, σημείων έντασης και ένοπλων συγκρούσεων και της επακόλουθης κλιμάκωσης των προκλήσεων και απειλών για την ασφάλεια και σταθερότητα των χωρών μας, καθώς και των επιπτώσεων σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο».

 

 

 

 

Ο κ. Sobhi καλωσόρισε την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας στην έρευνα και διάσωση, σημειώνοντας πως «συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε τη στρατιωτική μας συνεργασία σε πολλούς τομείς, και ειδικότερα σε κοινές ασκήσεις, στρατιωτικές εκπαιδεύσεις και ανταλλαγές εμπειρογνωμοσύνης».

 

 

 

 

«Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μας, επικεντρωθήκαμε στις κοινές απειλές και σε τρόπους συνεργασίας για να αντιμετωπισθούν, και ειδικότερα στα φαινόμενα της τρομοκρατίας, του εξτρεμισμού και της παράνομης μετανάστευσης, καθώς και σε τρόπους για να διασφαλισθούν τα συμφέροντα των χωρών μας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», επεσήμανε ο Αιγύπτιος Υπουργός.

 

 

 

 

Φωκαΐδης και Sobhi θα συμμετάσχουν την Πέμπτη, μαζί με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Πάνο Καμμένο, στην πρώτη Τριμερή Συνάντηση Υπουργών Άμυνας Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία.

 

 

 

 

Στις δηλώσεις του, ο κ. Φωκαΐδης ανέφερε πως οι σχέσεις Κύπρου και Αιγύπτου ήταν πάντοτε αγαστές, αδελφικές και βασισμένες σε ένα κοινό ιστορικό και πολιτιστικό υπόβαθρο και σς μια γνήσια και αμοιβαία εμπιστοσύνη.

 

 

 

 

«Τα τελευταία χρόνια, χάρη στην οραματική πολιτική των δυο ηγετών των κρατών μας, του κ. Αναστασιάδη και του κ. Σίσι, οι διμερείς μας σχέσεις γνωρίζουν μια πρωτοφανή άνθηση, με σημαντική πρόοδο σε όλους σχεδόν τους τομείς, από την ενέργεια, την οικονομία, το εμπόριο μέχρι την παιδεία και τη γεωργία», επεσήμανε.

 

 

 

 

Ανάμεσα σε όλα αυτά, σημείωσε, η στρατηγική συνεργασία που αναπτύσσεται στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας κατέχει εξέχουσα θέση, γιατί χωρίς ασφάλεια δεν μπορεί να υπάρξει ούτε οικονομική ανάπτυξη ούτε κοινωνική πρόοδος.

 

 

 

 

Για αυτό και η κοινή μας προσπάθεια στρέφεται στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης συνθηκών σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, σε αυτή την ασταθή και ταραγμένη γειτονιά, επεσήμανε.

 

 

 

 

Σημείωσε, ακόμη, πως «αποτελεί σταθερή και σθεναρή μας θέση εντός της ΕΕ, ότι η Αίγυπτος θα πρέπει να τύχει μεγαλύτερης και πιο έμπρακτης υποστήριξης. Ο ρόλος της Αιγύπτου για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, του μεταναστευτικού, της θαλάσσιας και ενεργειακής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και ευρύτερα για τη σταθερότητα της περιοχής, είναι ιδιαίτερα κρίσιμος», υπογράμμισε.

 

 

 

 

Ο κ. Φωκαΐδης ανέφερε πως ο κ. Sobhi είναι ο πρώτος Υπουργός Άμυνας της Αιγύπτου που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, σημειώνοντας πως ο Αιγύπτιος αξιωματούχος είχε επισκεφθεί το νησί και πριν δυο χρόνια, οπότε και υπέγραψαν την πρώτη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας. Πρόσθεσε πως έκτοτε κάθε χρόνο υπογράφουν και υλοποιούν προγράμματα διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, επισημαίνοντας πως όσα δεν έγιναν σε 55 χρόνια, από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, έγιναν σε δυο χρόνια.

 

 

 

 

Αναφερόμενος στις σημερινές τους συνομιλίες, ο κ. Φωκαΐδης είπε πως συζήτησαν τις τρέχουσες περιφερειακές εξελίξεις όπως διαμορφώνονται, και τις διάφορες προκλήσεις που θα πρέπει να τύχουν αντιμετώπισης με τρόπο συνετό, αποφεύγοντας τις εντάσεις και τις ακρότητες.

 

 

 

 

Είπε πως στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την ανησυχία της Κύπρου και για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τα Ιεροσόλυμα, και επανέλαβε «τη θέση μας και τη θέση της ΕΕ ότι το τελικό τους καθεστώς θα πρέπει να καθοριστεί στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων μεταξύ των πλευρών».

 

 

 

 

Ανέφερε πως εξέφρασε, επίσης, την αλληλεγγύη και την πλήρη υποστήριξη της Κύπρου προς τον φίλο αιγυπτιακό λαό στον αγώνα για την αντιμετώπιση της εξτρεμιστικής τρομοκρατίας, ιδιαίτερα στην περιοχή του Σινά, μετά την τελευταία πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση.

 

 

 

 

Επεσήμανε, ακόμη, πως ευχαρίστησε τον Αιγύπτιο ομόλογό του για τη διαχρονική στάση αρχών που τηρεί η χώρα του στο Κυπριακό και ιδιαίτερα την πολύτιμη στήριξη τα τελευταία χρόνια εντός του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.

 

 

 

 

Ο κ. Φωκαΐδης υπογράμμισε πως η συνεργασία της Κύπρου με την Αίγυπτο θα συνεχίσει να αναβαθμίζεται και το επόμενο διάστημα, στην κατεύθυνση που έχουν χαράξει οι ηγέτες των δυο χωρών, ιδιαίτερα μετά και την πρόσφατη πολύ καρποφόρα επίσκεψη του Προέδρου Σίσι στην Κύπρο.

 

 

 

 

Ανέφερε πως για την επίτευξη αυτών των κοινών στόχων, «επιδιώκουμε τη μέγιστη δυνατή συνεργασία όλων εκείνων των κρατών που μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες, αλλά και τις ίδιες προσδοκίες για ένα μέλλον ασφάλειας, ανάπτυξης και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο», σημειώνοντας πως στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στη Λευκωσία η πρώτη Τριμερής Συνάντηση Υπουργών Άμυνας Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου.

 

 

 

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS
Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης