Howard Phillips Lovecraft‎: 20 Αυγούστου 1890-15 Μαρτίου 1937


 

Maria Volli

 

Ο Αμερικανός Χάουαρντ Φίλιπς Λάβκραφτ ήταν ένας από τους πιο αξιόλογους συγγραφείς φαντασίας και θεωρείται από τους μετρ της γοτθικής λογοτεχνίας του 20ού αιώνα και από τους άξιους διαδόχους του Έντγκαρ Άλαν Πόε. Αγαπήθηκε από τους φίλους της λογοτεχνίας του φανταστικού, κυρίως για το μύθο του Κθούλου (Cthulhu), μιας κοσμικής οντότητας -ένα κράμα χταποδιού, δράκου και ανθρώπου- που ενέπνευσε μεταξύ άλλων και συγκροτήματα του χέβι μέταλ.

 

Ενδιαφέρθηκε για την επιστήμη από την παιδική του ηλικία, αλλά η κακή κατάσταση της υγείας του δεν του επέτρεψε να πραγματοποιήσει ανώτερες σπουδές.

Έζησε τα περισσότερα χρόνια του πολύ φτωχικά και εντελώς αποκομμένος από τον κόσμο και την εποχή του. Δεκαπέντε χρόνων έγραψε το πρώτο του διήγημα, αλλά αναγνωρίστηκε ως συγγραφέας μετά τον θάνατό του.

 

Τις περισσότερες από τις ιστορίες του, στη μορφή της νουβέλας και του διηγήματος, αναγκαζόταν να τις πουλά για μικροποσά σε pulp περιοδικά όπως το «Weird Tales» και το «Astounding Stories» από το 1923 και μετά. Στο πρώτο, μάλιστα, δημοσιεύτηκε το 1926 και η εμβληματική του ιστορία, «Το κάλεσμα του Κθούλου». «Όλες οι ιστορίες μου», έγραψε κάποτε σε έναν φίλο του, «αν και μπορεί να φαίνονται ασύνδετες μεταξύ τους, βασίζονται στον αρχέγονο μύθο πως η γη κάποτε κατοικούνταν από μιαν άλλη ράτσα, που έχασε την επαφή της με τον κόσμο μας και εκδιώχθηκε…». Στο έργο του παρουσιάζεται ένα πάνθεον προσωποποιημένων δυνάμεων του Καλού και του Κακού, ενώ τα στοιχεία που δίνονται γι’ αυτές είναι αντλημένα από πηγές όπως το «Νεκρονομικόν» του Άραβα Αμπντούλ Αλχαζρέντ, τα «Πνακοτικά χειρόγραφα», κ.ά. Η συνήθεια αυτή του Λάβκραφτ να χρησιμοποιεί στα κείμενά του και στοιχεία από πραγματικά βιβλία προσδίδει στα έργα του τόνο ρεαλισμού.

 

Στη σύντομη ζωή του έγραψε πολλά ποιήματα, δοκίμια και περίπου 70 ιστορίες, οι οποίες είναι αυτές που του χάρισαν την τεράστια αναγνωσιμότητα αρκετά χρόνια μετά τον θάνατό του. Ο ίδιος, μάλιστα, με μία δόση ηττοπάθειας είχε σχολιάσει σχετικά: «Δεν έχω καμία ψευδαίσθηση σχετικά με την τύχη των ιστοριών μου και δεν περιμένω να γίνω σοβαρός ανταγωνιστής των αγαπημένων μου συγγραφέων της λογοτεχνίας του αλλόκοτου».

 

Χάουαρντ Φίλιπς Λάβκραφτ (20 Αυγούστου 1890-15 Μαρτίου 1937)

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης