Η Αίγυπτος ζητάει την παρέμβαση της Μ. Βρετανίας για την πώληση της κεφαλής του Τουταγχαμών


 

 

 

 

Μεγάλη σύσκεψη έγινε χθες το βράδυ στο Κάιρο, της Επιτροπής Επαναπατρισμού Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων με επικεφαλής τον Υπουργό Αρχαιοτήτων της χώρας, Χάλιντ Ελ Ανάνι, και παρουσία του προκατόχου του, Ζάκι Χαουάς, και εκπροσώπων πολλών Υπουργείων, από την οποία, η Αίγυπτος ζητάει πλέον ξεκάθαρα την παρέμβαση της βρετανικής κυβέρνησης, πριν βγουν από το Λονδίνο οι αιγυπτιακές αρχαιότητες των οποίων δεν μπορεί να αποδειχτεί η ιδιοκτησία και θα έπρεπε κανονικά να επιστραφούν στην Αίγυπτο.

 

 

Το Κάιρο κλιμακώνει έτσι τις αντιδράσεις του, αφήνοντας να εννοηθεί τις υποχρεώσεις της Μ. Βρετανίας στο θέμα αυτό, με το δεδομένο ότι λειτουργούν αυτόν τον καιρό 18 αρχαιολογικές αποστολές στην Αίγυπτο.

 

 

Η εν λόγω Επιτροπή εξέφρασε παράλληλα τη βαθύτατη αγανάκτηση της στον «αντιεπαγγελματικό τρόπο με τον οποίο τα αιγυπτιακά αντικείμενα πωλούνταν χωρίς την προσκόμιση εγγράφων ιδιοκτησίας και την απόδειξη ότι έφυγαν από την Αίγυπτο με νόμιμο τρόπο μέχρι την ημερομηνία αυτή».

 

 

Όπως αναφέρει η «Αλ Αχράμ», η Επιτροπή αποφάσισε επίσης να αναθέσει σε βρετανικό δικηγορικό γραφείο τη λήψη όλων των απαραίτητων νομικών διαδικασιών για την υποβολή ασφαλιστικών μέτρων.

 

 

Ενώ, συμφώνησε απόλυτα στην απόφαση που έλαβε η Γενική Εισαγγελία της Αιγύπτου να απευθυνθεί στη Διεθνή Ιντερπόλ για να εκδώσει εγκύκλιο για την παρακολούθηση της πώλησης αυτών των αντικειμένων σε οποιαδήποτε χώρα σε όλο τον κόσμο.

 

 

Παράλληλα, ο αρμόδιος Υπουργός Αρχαιοτήτων Χάλιντ Ελ Ανάνι ζήτησε επίσης από το Υπουργείο Εξωτερικών να εκδώσει οδηγίες στις πρεσβείες της Αιγύπτου στο εξωτερικό, τόσο για την παρακολούθηση και τήρηση των εν λόγω αντικειμένων όσο και για την ειδοποίηση των αιγυπτιακών αρχών σε οποιαδήποτε χώρα σε όλο τον κόσμο και να επιδιώξει την κατάσχεση αυτών, σε περίπτωση που δεν μπορεί να αποδειχθεί η ιδιοκτησία τους.

 

 

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι η εν λόγω Επιτροπή ζήτησε από τη βρετανική κυβέρνηση να εμποδίσει την εξαγωγή των αιγυπτιακών αντικειμένων από το βρετανικό έδαφος προτού οι αρχές της Αιγύπτου παρουσιάσουν έγγραφα ιδιοκτησίας τους, με δεδομένη «τη συνεχιζόμενη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της αρχαιολογίας, ιδίως με το γεγονός ότι σήμερα υπάρχουν 18 βρετανικές αρχαιολογικές αποστολές που εργάζονται στην Αίγυπτο».

 

 

Τέλος, και Ο Γενικός Εισαγγελέας της Αιγύπτου επρόκειτο να απευθύνει σχετικό αίτημα στον ομόλογό του στο Λονδίνο για το θέμα αυτό.

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS
Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης