Εκτενές ρεπορτάζ της «Αλ Αχράμ» για τη συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί, στις 9 Αυγούστου
Με μία φωτογραφία από την Κυπριακή Υπηρεσία Τύπου και Πληροφοριών να δείχνει τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, την Ειδική Εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών και επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP) Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί να συναντώνται στο παλιό αεροδρόμιο της Λευκωσίας, στη ζώνη του ΟΗΕ, η μεγάλης κυκλοφορίας αιγυπτιακή εφημερίδα «Αλ Αχράμ» τονίζει ότι «οι δύο ηγέτες απέτυχαν στις 9 Αυγούστου να σημειώσουν πρόοδο στην αναβίωση των ειρηνευτικών συνομιλιών που υποστηρίχθηκαν από το ΟΗΕ και κατέρρευσαν περισσότερο από δύο χρόνια πριν, αλλά συμφώνησαν να συναντηθούν με τον αρχηγό του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αργότερα φέτος».
Στο ιδιαίτερα εκτενές ρεπορτάζ, με πληροφορίες από το Associated Press και το Γαλλικό Πρακτορείο, αναφέρεται ότι οι κ.κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί «είναι έτοιμοι να συναντηθούν με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ τον επόμενο μήνα για να καταγράψουν πιθανά επόμενα βήματα προς την επανάληψη των επίσημων συνομιλιών επανένωσης», επικαλούμενοι δηλώσεις αξιωματούχων.
Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι ο Εκπρόσωπος του ΟΗΕ Αλίμ Σιντίκ δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες «θα συνεχίσουν τις συζητήσεις με την απεσταλμένη του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, για να προετοιμάσουν το έδαφος για «διαρθρωμένες και προσανατολισμένες προς τα αποτελέσματα διαπραγματεύσεις» που οδηγούν σε ειρηνευτική συμφωνία με την αίσθηση επείγουσας ανάγκης».
Με αφορμή την τετράωρη συνάντηση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, η «Αλ Αχράμ» κάνει μία αναδρομή στο εθνικό πρόβλημα της Κύπρου, ξεκινώντας από το 1974 φτάνοντας στις προ διετίας διαπραγματεύσεις που διεκόπησαν στην Ελβετία.
Η «Αλ Αχράμ» αναφέρει ότι «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι οι επαφές της κας Λουτ είχαν ως στόχο την προετοιμασία συνάντησης με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρρες».
Στο ρεπορτάζ τονίζεται ότι «η πιθανότητα για τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Γκουτέρες να πραγματοποιηθεί μετά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον επόμενο μήνα στη Νέα Υόρκη, για τη διεύρυνση των προοπτικών για την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών», προσθέτοντας ότι «μία ανεπίσημη διάσκεψη με αξιωματούχους από τους εγγυητές της Κύπρου, την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Βρετανία θα προηγηθεί επίσημων ειρηνευτικών συνομιλιών για να διασφαλιστεί ότι όλες οι πλευρές θα εργαστούν για τον ίδιο στόχο».
Στο ρεπορτάζ καταγράφεται η δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι «έχουμε ένα καλό κλίμα, έχουμε μια κοινή βάση στην οποία οι συνομιλίες μπορεί να πραγματοποιηθούν, αλλά πρέπει να παραδεχτώ ότι οι διαφωνίες παραμένουν σε σοβαρά θέματα»», όπως ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης στους δημοσιογράφους».
Η αιγυπτιακή εφημερίδα επισημαίνει ότι «πολλές απόπειρες επίτευξης συμφωνίας επανένωσης τα τελευταία 45 χρόνια δεν έχουν τελεσφορήσει».
Και προσθέτει ότι «η Κύπρος χωρίστηκε το 1974, όταν η Τουρκία εισέβαλε μετά από πραξικόπημα με υποστηρικτές της ένωσης με την Ελλάδα και επανειλημμένες προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας ειρήνης από τότε δεν έχουν προχωρήσει. Μόνον η Τουρκία αναγνωρίζει μια τουρκοκυπριακή διακήρυξη ανεξαρτησίας και διατηρεί περισσότερα από 35.000 στρατεύματα στο βορρά».
Αναφερόμενη στις επιφυλάξεις των Ελληνοκυπρίων, η «Αλ Αχράμ» υποστηρίζει ότι «είναι επιφυλακτικοί για οποιαδήποτε συμφωνία που θα έθετε μια ομοσπονδιακή Κύπρο υπό αυτό που θεωρούν ως άμεσο ή έμμεσο έλεγχο της Τουρκίας. Απορρίπτουν τα τουρκοκυπριακά αιτήματα για μόνιμη παρουσία τουρκικού στρατεύματος και άσκηση βέτο σε όλες τις κυβερνητικές αποφάσεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο».
Παράλληλα, «οι Τουρκοκύπριοι αντιτίθενται σε αυτό που βλέπουν ότι υποβιβάζεται σε νεώτερες δυνάμεις σε μια νέα συνεργασία και επιδιώκουν την ομοσπονδιακή λήψη αποφάσεων με τους έχοντες την πλειοψηφία Ελληνοκυπρίους».
Η «Αλ Αχράμ» τονίζει ότι «ο κ. Ακιντζί δήλωσε ότι θα μπορούσε να εξετάσει προσεκτικότερα την πρόταση του Αναστασιάδη να παραχωρήσει περισσότερη εξουσία σε κάθε ομοσπονδιακό μέρος στη λειτουργία των δικών του υποθέσεων».
Ενώ, όπως επισημαίνει η αιγυπτιακή εφημερίδα, «ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες δεν μπορούν να επαναληφθούν εάν η Τουρκία δεν σταματήσει τις παράνομες γεωτρήσεις σε ύδατα όπου η Κύπρος έχει αποκλειστικά οικονομικά δικαιώματα».
Στο ρεπορτάζ αναφέρεται επίσης ότι «τα τουρκικά πλοία πραγματοποιούν γεωτρήσεις για φυσικό αέριο σε διάφορα σημεία της Κύπρου σε απάντηση στην έρευνα για την εξεύρεση φυσικού αερίου της Κυπριακής κυβέρνησης στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη».
Και προστίθεται ότι «η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κύπρο ως κράτος και υποστηρίζει ότι υπερασπίζεται μόνο τα δικαιώματά της και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στα ενεργειακά αποθέματα της περιοχής».
Στο ρεπορτάζ καταγράφεται επίσης το ότι «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε ότι μια τουρκοκυπριακή πρόταση για μια μεικτή επιτροπή για τη διαχείριση των γεώτρησης αερίου δεν μπορεί να είναι πρώτο θέμα στις διαπραγματεύσεις, επειδή αποτελεί θέμα κυρίαρχων κυβερνήσεων το να αποφασίζουν για τα χωρικά τους ύδατα», προσθέτοντας ότι «τα τουρκοκυπριακά δικαιώματα για τα ενεργειακά αποθέματα του νησιού είναι εξασφαλισμένα, αλλά ότι θα ήταν πρόθυμος να ενημερώσει τον κ. Ακιντζί για τις εξελίξεις της γεώτρησης».
Από την πλευρά του, όπως ενημερώνει η «Αλ Αχράμ», ο κ. Ακιντζί δήλωσε ότι αυτό δεν αρκεί για τους Τουρκοκύπριους που επιμένουν στην κοινή διαχείριση, προειδοποιώντας ότι η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι θα μπορούσαν να συνεχίσουν τις γεωτρήσεις εάν οι Ελληνοκύπριοι συνεχίσουν τη δική τους έρευνα εξεύρεσης φυσικού αερίου».
Τέλος, η «Αλ Αχράμ» αναφέρει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι υπέβαλε έναν κατάλογο πέντε επιπλέον μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας μίας μεικτής επιτροπής για τον αθλητισμό.