«Πάμε σαν άλλοτε» στην Αλεξάνδρεια του ’50 και του ’60, με μία συγκινητική εκδήλωση στον Σύνδεσμο Αιγυπτγιωτών Ελλήνων στην Αθήνα


 

 

 

 

 

Μία ιδιαίτερα σημαντική ήταν η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 4 Απριλίου στο εντευκτήριο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων στην Αθήναπραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα: «Εικόνες, Λόγος και Μουσική στην Αλεξάνδρεια της δεκαετίας του 1950-1960» και ομιλητές τους: Κέρπη Ιούλιο (φιλόλογο-λογοτέχνη)- Φιλίππου Μάρω (συγγραφέα-μεταφράστρια).

 

Η όλη εκδήλωση πλαισιώθηκε από απαγγελία  λογοτεχνικών κειμένων της εποχής εκείνης, διαφάνειες και βιντεοσκοπημένα μουσικά και κινηματογραφικά αποσπάσματα.

 

Τα κείμενα απέδωσαν με ύφος και ήθος οι Αιγυπτιώτες: Πάνος Κατέρης (ηθοποιός-σκηνοθέτης) και Αγγελική Βλαχάκη (φιλόλογος).

 

Λεπτομερειακά για όσους τομείς εξετάστηκαν, αναφέρονται Η Τέχνη (Ζωγραφική-Κινηματογράφος-Θέατρο), η Λογοτεχνία (Βιβλιοπωλεία, στέκια, Λογοτέχνες)- η Παιδεία (Σχολεία: Πρατσίκειος στην Ιμπραημία-Αβερώφειο Γυμνάσιο, όπου και φοίτησα)-η Μουσική (γνωστά μουσικά ακούσματα της εποχής:Elvis Prestley-Paul Anka-Neil Sedaka-Frank Sinatra, ευρωπαϊκά μουσικά  συγκροτήματα στην Αλεξάνδρεια- τ’ Ανθεστήρια- η περίπτωση του Γιάννη Χρήστου, πρωτοπόρου και καινοτόμου στο χώρο της Κλασικής Μουσικής-το Ωδείο της Αλεξάνδρειας), όλα αυτά στην Αλεξάνδρεια αυτής της δεκαετίας του 50-60.

 

Η παρουσίαση διανθίστηκε με τα βιώματα και τις εμπειρίες που έζησε τότε ως έφηβος ο κ. Κέρπης, και τα οποία ύστερα από πενήντα χρόνια απουσίας είχε την ευκαιρία να ερευνήσει και να επαναξιολογήσει.

 

Δεν επρόκειτο ούτε για στείρα αναφορά σε γραμματολογικά και μουσικά είδη, αλλά ούτε και για χρονικό ζωής με έντονο το υποκειμενικό ύφος. Ένα πλέγμα σχέσεων και δομών μέσα σ’ ένα περιβάλλον κοσμοπολίτικο, που διαμόρφωσε με την πνευματική του πορεία την προσωπικότητά του.

 

Η αίθουσα κατάμεστη και διάχυτη η συγκίνηση για όλους που νοερά μεταφέρθηκαν σ’ αυτά τα ένδοξα χρόνια της ακμής του ελληνισμού, που επέμενε να ανθίσταται στη γενέτειρα του.

 

Ο επίλογος-αποχαιρετισμός της Αλεξάνδρειας φόρτισε ακόμη περισσότερο την ατμόσφαιρα, τα μάτια κατακόκκινα και τα μαντήλια σε πρώτη ζήτηση. Ο κ. Κέρπης επισημαίνει «είναι αξιοσημείωτο πως όταν ξεκίνησα να συνθέτω την ομιλία μου, πρώτα το τέλος συνέγραψα και μετά γύρισα στην αρχή, ήσυχος πια που η Ζωή με βοήθησε να αραξοβολήσω, γεμάτος μνήμες αλεξανδρινές  που δε διαγράφονται ποτέ…»

 

Στο τέλος της εκδήλωσης το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου  προσέφερε τιμητικές πλακέτες και ευχαριστήρια διπλώματα στους κ. κ. Ιούλιο Κέρπη και Μάρω Φιλίππου.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS
Αρχείο Ειδήσεων

Ιουνίου 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης