«Ο δρόμος για την ανάπτυξη στην Ελλάδα περνά μέσα από τις αραβικές χώρες», γράφει το ΕΘΝΟΣ» της Κυριακής
Οι αραβικές χώρες, παρά τις κατά τόπους δυσκολίες και αντιξοότητες, παρουσιάζουν στο σύνολό τους μια εντυπωσιακή ανάπτυξη, αποτελώντας πρόσφορο έδαφος δράσης για τους Ελληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης έχοντας εμφανώς το προβάδισμα έναντι των άλλων ξένων.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ελληνικές επιχειρήσεις παρουσιάζουν ο κατασκευαστικός τομέας, η παροχή τεχνογνωσίας (ενέργεια, logistics, περιβάλλον, τρόφιμα κ.λπ.), ο τουρισμός, ο ιατροφαρμακευτικός τομέας, το εμπόριο κ.λπ. Αυτά και άλλα πολλά ήταν τα συμπεράσματα του συνεδρίου του περιοδικού The Economist στο Intercontinental «Ευρώπη και Αραβικός Κόσμος: Ενδυναμώνοντας τους πολιτικούς, επιχειρηματικούς και επενδυτικούς δεσμούς», που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Eλληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).
Και μπορεί η εμφάνιση του πρίγκιπα Αλαουάλιντ Μπιν Ταλάλ Μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ, ο οποίος έχει εκφράσει ενδιαφέρον να επενδύσει στη χώρα μας (βλέπε Αστέρας Βουλιαγμένης, Lagonissi Grand Resort) να τράβηξε όλα τα φώτα της δημοσιότητας, όμως η διήμερη αυτή συνάντηση διέθετε μια σειρά ακόμα σημαντικών ομιλητών και προσκεκλημένων.
Ο Τζον Άντριους, σύμβουλος έκδοσης του περιοδικού The Economist και Πρόεδρος του συνεδρίου, έδωσε το βασικό μήνυμα, αναφέροντας την πρόβλεψη πως η ανάπτυξη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής θα ανέλθει στο 4% το 2014.
Ιδιαίτερα ενημερωμένος και με εξαιρετικές γνώσεις για την αρχαία ελληνική ιστορία και πολιτισμό εμφανίστηκε στο συνέδριο και ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Αλαουάλιντ Μπιν Ταλάλ Μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ, ο οποίος χαρακτήρισε την Ελλάδα «πύλη εισόδου στην Ευρώπη» για τις αραβικές επιχειρήσεις. Ακόμα αναγνώρισε τη μεγάλη πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, ιδιαίτερα στον δημοσιονομικό τομέα, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει την ικανοποίησή του για τη στάση που παραδοσιακά τηρεί η χώρα μας υπέρ των θέσεων των Παλαιστινίων.
Kολακευτικά για την Ελλάδα ήταν και τα σχόλια του πρωθυπουργού του Μαρόκου, Αμπτέλ Ιλά Μπενκιράν, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως η έλλειψη δικαιοσύνης και δημοκρατίας ήταν η βασική αιτία για τις έντονες αντιδράσεις των αραβικών λαών εναντίον των κυβερνήσεών τους τα τελευταία χρόνια. «Επενδύσεις» είναι η λέξη-κλειδί στο πλαίσιο των σχέσεων μεταξύ της Ευρώπης και του αραβικού κόσμου, ανέφερε ο δρ Εμάτ Σαφουάτ, γενικός διευθυντής Τομέα – BOT, Ενέργεια, Αφαλάτωση και Εναλλακτικές Πηγές Ενέργειας της CCC (Consolidated Contractors Company).
Ελληνες επιχειρηματίες που παρακολούθησαν το συνέδριο και δραστηριοποιούνται στις αραβικές χώρες εξέφρασαν στο «Εθνος της Κυριακής» το θετικό κλίμα που επικρατεί για τις ελληνικές επιχειρήσεις στην περιοχή.
Σπύρος Κουβέλης, οικονομολόγος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας NU*Age (New Age) η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο των νέων τεχνολογιών, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της καινοτομίας, αναπτύσσοντας συνεργασίες μεταξύ ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων: «Η Ελλάδα διαθέτει υψηλού επιπέδου τεχνογνωσία σε διάφορους τομείς (ενεργειακό, περιβαλλοντικό, τρόφιμα κ.λπ.), στους οποίους παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις ο αραβικός κόσμος.
Το ελληνικό διαβατήριο
Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης στις χώρες αυτές, όμως χρειάζεται συστηματική προετοιμασία και ειδική προσέγγιση από την πλευρά μας. Οι συμφωνίες με τους Αραβες απαιτούν χρόνο, υπομονή και σοβαρότητα. Είναι επίσης σημαντικό ότι πρέπει να προσφέρουμε αυτό ακριβώς που εκείνοι έχουν ανάγκη και όχι αυτό που εμείς ως επιχειρηματίες έχουμε στο μυαλό μας να προωθήσουμε».
Ευάγγελος Μαρκόπουλος, διδάκτωρ Πληροφορικής και πρόεδρος της Empross, η οποία ασχολείται με τον σχεδιασμό και τη διαχείριση έργων Πληροφορικής αλλά και με τη μετατροπή της επιχειρησιακής γνώσης σε καινοτομία: «Οι αραβικές χώρες λόγω της στάσης της Ελλάδας στο Παλαιστινιακό έχουν εκτιμήσει την ελληνική φιλία, με αποτέλεσμα οι ελληνικές και κυπριακές επιχειρήσεις να έχουν συναισθηματικό προβάδισμα έναντι των άλλων.
Ο αραβικός κόσμος των 22 κρατών και με πληθυσμό μισό δισ. ανθρώπους είναι ίσως η μοναδική περιοχή όπου το ελληνικό διαβατήριο χαίρει τόσο μεγάλου σεβασμού. Παράλληλα είναι μια περιοχή όπου οι μισοί είναι ζάπλουτοι και οι άλλοι μισοί αναπτύσσονται ταχύτατα. Ενδεικτικά αναφέρω ότι η Αίγυπτος παρά τις ταραχές των τελευταίων ετών το 2013 σημείωσε ανάπτυξη 3%».
Υποδομές
Επενδύσεις 23 δισ. ευρώ
Από τις σημαντικές ομιλίες του συνεδρίου ήταν και εκείνη της Φλάβια Παλάντζα, διευθύντριας του Μηχανισμού Ευρωμεσογειακών Επενδύσεων και Εταιρικής Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Η κ. Παλάντζα τόνισε πως οι χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής θα χρειαστούν την επόμενη επταετία μεγάλες επενδύσεις σε βασικές υποδομές, ύψους περίπου 23 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων αναμένεται να απορροφηθεί από τους κλάδους των μεταφορών και της ενέργειας.
Καύσιμα
Αύξηση της παγκόσμιας ενεργειακής ζήτησης κατά 52% μέχρι το 2035 προέβλεψε ο Αμπάς Αλί Αλ Νακί, γενικός γραμματέας του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Αραβικών Χωρών, τονίζοντας ότι τα ορυκτά καύσιμα θα συνεχίσουν να έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά, έστω και με μικρή μείωση του ποσοστού για το πετρέλαιο. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως ανέφερε, απλώς θα συμπληρώνουν τις ανάγκες.
Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Δρ Ναμπίλ Ελ Άραμπι τόνισε πως απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη των αραβικών κρατών και κατ” επέκταση και των ευρωαραβικών σχέσεων, είναι η ειρήνη, η σταθερότητα και η ασφάλεια.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ