Η ΑΣΤΡΑΦΤΕΡΗ «ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΙΣΣΑ ΕΛΛΑΔΑ»
Η ΦΕΤΙΝΗ ΕΠΙΣΗΜΗ ΔΕΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΕΣΒΕΩΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ,ΥΨΩΣΕ ΤΟΝ ΠΗΧΥ ΣΤΑ ΟΥΡΑΝΙΑ.
Όταν ο Πρέσβυς της Ελλάδος στο Κάιρο,κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου, αποφάσισε να δεξιωθεί τους Έλληνες και τους φιλέλληνες του Καΐρου με φόντο το Σπετσεροπούλειο Μέγαρο για να τιμήσει την εθνική μας επέτειο της 25ης Μαρτίου, ήξερε πως οι προβολείς που θα φωτίσουν το πρόσφατα ανακαινισμένο κτήριο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, θα φωτίσουν ταυτόχρονα και την ιστορία του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού αφού ο σπόρος που φύτεψε στη φιλόξενη γη ακόμα ανθίζει και μοσχοβολά Ελλάδα.
Το Σπετσεροπούλειο Μέγαρο, θεμελιώθηκε τον Μάιο του 1928, δωρεά των Αρκάδων αδερφών Σπετσερόπουλου, για να στεγάσει το Ορφανοτροφείο των Ελλήνων του Καΐρου που πρωτολειτούργησε στο τέλος του 1929. Μετά την συρρίκνωση των Ελληνικών Κοινοτήτων, από τη δεκαετία του 1960 στεγάζει τα Ελληνικά Σχολεία του Καΐρου, Αχιλλοπούλειο Σχολή της Ε.Κ.Κ. και Αμπέτειο Σχολή, καθώς και το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου, την Ελληνική Στέγη Ηλιουπόλεως, τον Ξενώνα της Ε.Κ.Κ., το Γραφείο Συντονιστή Εκπαίδευσης, τον ΠΑΟΚ, τον Σ.Ε.Ν.Ε.Κ και το φιλανθρωπικό Σωματείο Μαρία η Αιγυπτία. Πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό διαμάντι που πρόσφατα ανακαινίστηκε γενναιόδωρα απο την Ελληνική Κοινότητα Καϊρου και κοσμεί το λεγόμενο ελληνικό τρίγωνο της Ηλιούπολης.
Τον αύλειο χώρο του, πολλών εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων, γέμισαν χθες ασφυκτικά οι Έλληνες πάροικοι, εκπρόσωποι της Αιγυπτιακής και της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο διπλωματικός κόσμος της Αιγυπτιακής Πρωτεύουσας, θρησκευτικοί, κοινοτικοί, κυβερνητικοί παράγοντες, ακαδημαϊκοί και καλλιτέχνες απο τους διασημότερους της Αιγύπτου. Πρέπει να πέρασαν σχεδόν δύο χιλιάδες κόσμου που τίμησε με την παρουσία του την εθνική μας επέτειο, που γιορτάστηκε ετεροχρονισμένα και φέτος στο Κάιρο, λόγω του ιερού μήνα του Ραμαζανιού.

Ανάμεσα τους, ο Έλληνας Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου , κ. Μάκης Βορίδης και ο Αιγύπτιος υφυπουργός Εξωτερικών ,υπεύθυνος για θέματα μετανάστευσης ,κ. Ναμπίλ Ελ Χαμπάσι, ο σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Σινά, κ. Δαμιανός, οι σεβασμιότατοι μητροπολίτες του Πατριαρχείου μας, Μέμφιδος, κ. Νικόδημος, Νουβίας, κ. Σάββας και ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Ιππώνος,κ, Στέφανος, εκπρόσωπος του Αλ Αζχαρ, της ανώτατης θρησκευτικής αρχής του Ισλάμ, πρέσβεις και πρόξενοι απ όλων τον κόσμο, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου , κ. Χρήστος Καβαλής και σχεδόν σύσσωμη η Διαχειριστική επιτροπή, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας,κ. Ανδρέας Βαφειάδης, εκπρόσωποι πολλών Αιγυπτιακών αλλά και Ελληνικών Πανεπιστημίων,ο επιχειρηματικός κόσμος και δεκάδες διάσημοι Αιγύπτιοι καλλιτέχνες και βεβαίως η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ που είχε κλέψει τις εντυπώσεις την προηγουμένη στην Όπερα του Καΐρου.
Η μία έκπληξη διαδεχόταν την άλλη στη διάρκεια της βραδιάς που κράτησε πολλές ώρες.

Κατ’ αρχάς ο χώρος. Το ανυπέρβλητο Σπετσεροπούλειο, ομορφότερο από ποτέ. Τα λάβαρα με τα χρώματα της Ελλάδας που διέσχιζαν κάθετα την πρόσοψή του, τα κρεμαστά ελληνικά σημαιάκια που τοποθετήθηκαν διαγωνίως στην αυλή, η καθαριότητα του χώρου που αστραποβολούσε, το περιποιημένο βοηθητικό προσωπικό των σχολείων, τα διακριτικά διάσπαρτα τραπέζια, η λιτή εξέδρα, οι γωνιές των μπαρ, το v.i.p σαλονάκι, ο φωτισμός, όλα προσεγμένα στη λεπτομέρεια. Ως και οι δύο ιδιαίτερα καλαίσθητες γλάστρες με φτέρες που τοποθετήθηκαν εκατέρωθεν της εισόδου του κτηρίου, τόνιζαν την υψηλή αισθητική των επιλογών που εντυπωσίασε Έλληνες και ξένους και ανέδειξε με τον καλύτερο τρόπο ένα κτήριο-σήμα του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού.

Μετά το χώρο , τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν επί σκηνής. Η πάντα παρούσα στις εκδηλώσεις ,διάσημη Ελληνο-Αιγύπτια ηθοποιός Λάιλα Έλουι, ανέλαβε αυτή τη φορά την παρουσίαση του πανηγυρικού εορτασμού και τα κινητά πήραν φωτιά. Με τα σπασμένα Ελληνικά της έσπασε τις καρδιές όσων την ακούγαμε υπερήφανοι να μιλάει τη μητρική της γλώσσα, αφού η αείμνηστη μητέρα της Στέλλα Καβουριάρη ήταν Ελληνίδα και μάλιστα παρουσίαζε για χρόνια την ελληνική εκπομπή στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα του Αιγυπτιακού Ραδιοφώνου. Έλληνες , Αιγύπτιοι και ξένοι την χειροκρότησαν θερμά στο ρόλο της παρουσιάστριας, μιλώντας επιπλέον στ’ Αραβικά και στ’ Αγγλικά. Ήταν συγκινητική εικόνα να στέκεται σε στάση προσοχής στην ανάκρουση των εθνικών ύμνων Ελλάδας και Αιγύπτου, μαζί με όλους μας, περήφανη και για τις δυο πατρίδες της. Και σαν να μην έφτανε αυτή η έκπληξη, έφερε στο βήμα μια ακόμα διάσημη ΕλληνοΑιγύπτια ηθοποιό του παλιού Αιγυπτιακού σινεμά, την Μίμι Γκαμάλ, προκαλώντας το θερμό χειροκρότημα ειδικά των Αιγυπτίων και των Αιγυπτιωτών.

Στο βήμα ο Έλληνας Πρέσβυς στο Κάιρο, κ. Παπαγεωργίου, έδωσε τον πανηγυρικό λόγο του εορτασμού της εθνικής επετείου, μιλώντας στα Αγγλικά και στα Ελληνικά και προκαλώντας ενθουσιασμό στο τέλος αναφωνώντας “Ζήτω η Ελλάδα ζήτω η Αίγυπτος”, σε άπταιστα Αραβικά.
Στη συνέχεια κάλεσε στο βήμα τον Έλληνα Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου,κ. Μάκη Βορίδη ο οποίος φανερά έκπληκτος για την ποιότητα της εκδήλωσης και την προσέλευση τόσου πλήθους κόσμου, δεν παρέλειψε να το αναφέρει στο σύντομο χαιρετισμό του ευχαριστώντας τον Έλληνα Πρέσβυ και την Ελληνική παροικία. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Αιγύπτιος υφυπουργός εξωτερικών.
(δειτε σχετικό βίντεο)
Μετά τους πανηγυρικούς , απο τα μεγάφωνα έπαψαν να ακούγονται οι ποιοτικές ορχηστρικές μουσικές Ελλήνων συνθετών και το βήμα έγινε πάλκο, με την Αιγυπτιώτισσα Μαριλένα Ρουσσόγλου και την ομάδα της, δυο αιγύπτιους μουσικούς στο πιάνο και στο μαντολίνο, κι ανάμεσα τους ο κρητικής καταγωγής Γιάννης Γιαννατάκης με το μπουζούκι του, σε γνωστά ελληνικά τραγούδια που έριξαν το σπίρτο στο ήδη ενθουσιασμένο κοινό.
Ο πανηγυρικός διήμερος εορτασμός, αναμφισβήτητα ο καλύτερος που έχει γίνει ποτέ, πέρασε στην ιστορία. Δυο μέρες ελληνικού πολιτισμού και ελληνικής φιλοξενίας που σφράγισαν τον Απρίλιο του Καΐρου. Εκτός απο την υπογραφή του Έλληνα Πρέσβεως στον σχεδιασμό, είχαν την υπογραφή του ακούραστου διευθυντή του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου και υπεύθυνου Πολιτιστικών της Πρεσβείας μας στο Κάιρο , κ. Γιάννη Μελαχροινούδη, στην άψογη εκτέλεση. Δυο γνήσια ελληνικές εκδηλώσεις που κέρδισαν τον θαυμασμό όλων.

Η Αιγυπτιώτισσα Ελλάδα όμορφη και υπερήφανη, άφησε τη σφραγίδα της στις καρδιές και στη μνήμη όσων παραβρέθηκαν, ως παρακαταθήκη για αυτά που μπορούν να γίνουν όταν το ελληνικό “μεράκι” γίνει οδηγός των στόχων μας.
Οι χορηγοί που υποστήριξαν την εκδήλωση του εορτασμού της εθνικής επετείου, φαίνονται στην παρακάτω εικόνα .