ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τελικά, η παροικία ήταν που βγήκε κερδισμένη, από την άτυπη συνάντηση της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου της 24ης Οκτωβρίου

 

 

 

Τελικά, η ιδέα της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου να πραγματοποιήσει μία άτυπη συνάντηση της παροικίας και κάθε Έλληνα που διαμένει στο Κάιρο, το βράδυ της Τρίτης 24 Οκτωβρίου, ήταν θετική και εποικοδομητική.

 

 

 

Υπήρξε μία συζήτηση, βεβαίως με κάποιες εντάσεις, αλλά σε πολιτισμένο κλίμα και με πολλά θετικά αποτελέσματα.

 

 

 

Καταρχήν, βγήκε είδηση: ότι… ΔΕΝ υπάρχει νέα είδηση μέχρι τώρα!

 

 

 

Για να εξηγήσουμε σε όσους δεν ήταν παρόντες:

 

 

 

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής αποκάλυψε ότι ΔΕΝ έχει συνταχθεί μέχρι σήμερα το επόμενο νέο πόρισμα από το Υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων της Αιγύπτου, όπως είπε ο κ. Καβαλής, το οποίο θα απαντά εκ νέου στις παρατηρήσεις της ΕΚΚ, η οποία με τη σειρά της απαντά στα θέματα που θέτουν οι δύο αναφορές («report» τα είπανε, αυτά που παλαιότερα αποκαλέστηκαν πορίσματα).

 

 

 

Άρα, δεν ξέρουμε τι θα απογίνει τελικά με τις γνωστές καταγγελίες.

 

 

 

Αυτό επίσης που μάθαμε χθες είναι ότι όλες οι υποθέσεις της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου έφυγαν από την ευθύνη του γραφείου των σωματείων στην Αζμπακέια και τώρα πλέον όλες οι υποθέσεις και όλος ο φάκελος της ΕΚΚ μεταφέρθηκε από τις 22 Οκτωβρίου και ανήκει κατ’ ευθείαν στο γραφείο της Υπουργού Κοινωνικών Υποθέσεων.

 

 

 

Άλλες ειδήσεις υπήρξαν αλλά όχι και νέα έγγραφα, πλην ενός μόνον που δικαιώνει τον κ. Αντώνη Καζαμία, όπως και ο ίδιος είπε και ζήτησε από τον Αντιπρόεδρο της ΕΚΚ κ. Μιχάλη Γκρουνστέιν να το διαβάσει και το οποίο μετέφρασε ο κ. Καβαλής.

 

 

 

Γενικά, η όλη συζήτηση πραγματοποιήθηκε κυρίως μεταξύ του Προέδρου της ΕΚΚ κ. Χρήστου Καβαλή και του κ. Αντώνη Καζαμία.

 

 

 

Ήταν μία συζήτηση για γερά νεύρα, καθώς και οι δύο ομιλητές εξήντλησαν τις δυνατότητές τους για να αποδείξουν ο καθένας το δίκαιό του από τη δική του πλευρά.

 

 

 

Εν τω παρόντι, δεν έχει σημασία ποιος είχε το περισσότερο δίκαιο – αυτό, ας το κρίνει ο κόσμος – αλλά αυτό που σίγουρα μπορεί κανείς να παραδεχτεί είναι ότι ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Χρήστος Καβαλής – για τον οποίον κανείς δεν αμφισβητεί την αξία και την προσφορά του εδώ και 17 χρόνια στην Κοινότητα – είχε ίσως για πρώτη φορά έναν τόσο καλό συνομιλητή από την άλλη πλευρά – τον κ. Αντώνη Καζαμία – που στάθηκε στο ύψος του Προέδρου, φέρνοντάς τον κάποια στιγμή σε δύσκολη θέση, όταν τον ανάγκασε να παραδεχτεί ότι είπε ψέματα, καθώς παρά το αντίθετο που υποστήριζε πριν από λίγο, αποδέχτηκε τελικά ότι είχε μιλήσει εναντίον του σε κάποιον υπεύθυνο της αρμοδίας Υπουργού.

 

 

 

Άλλο χαρακτηριστικό σημείο ήταν όταν ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΚ κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν μιλούσε για τα μεγάλης διάρκειας ενοικιοστάσια – αναφερόμενος στην εποινικίαση που επέτρεψε σε ένα διαμέρισμα στο Ζαμάλεκ η Κοινότητα σε αντικειμενικά πολύ μικρό ποσό – των 4.000 Λ. Αιγ. όταν εκεί οι τιμές είναι τετραπλάσιες και πενταπλάσιες – για να αναγκάσει τον κ. Καζαμία να αποκαλύψει με έγγραφα ότι αυτή η απόφαση έγκρισης επινοικίασης εκ μέρους της ΕΚΚ (που αποτελεί μία από τις 32 παρατυπίες που κατέγραψε το αρμόδιο Υπουργείο) συνετάχθη και υπεγράφη το 2013, δηλαδή πολύ πρόσφατα.

 

 

 

Είναι αλήθεια ότι ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου προσπάθησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους, αλλά είναι επίσης σίγουρο ότι είχε απέναντί του μαχόμενους συνομιλητές, όπως τον «φίλο» του – όπως τον αποκάλεσε – τον Στέφανο Αργυρίου, ο οποίος πολλές φορές μιλούσε για τη συμπεριφορά που επιλέγει η ΕΚΚ, μετατρέποντας 29 τακτικά μέλη σε αρωγά, απειλώντας καταστάσεις – όπως εκείνος είπε – με τον Κώδικα Ηθικής Δεοντολογίας, κλπ.

 

 

 

Αξίζει να σημειωθεί η παρέμβαση του εκπροσώπου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Θεοφ. Επισκόπου Βαβυλώνος κ. Θεοδώρου που μίλησε για την ανάγκη «αγάπης και ομόνοιας».

 

 

 

Επίσης, ιδιαίτερα σημαντική ήταν η παρέμβαση του νέου Γενικού Προξένου της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Γιώργου Δασκαλόπουλου ο οποίος τόνισε δύο πράγματα: πρώτον ότι πρέπει να επικρατήσει παντού η διαφάνεια και ότι πρέπει σεβόμαστε τους θεσμούς.

 

 

 

«Βεβαίως πρέπει να σεβόμαστε τον θεσμό, αλλά θεσμός της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου δεν είναι ο Χρήστος Καβαλής», απάντησε με σχόλιό του ο κ. Αντώνης Καζαμίας.

 

 

 

Στο σημείο αυτό, χαρακτηριστική είναι η παροιμία που χρησιμοποίησε αμέσως μετά ο κ. Αντώνης Καζαμίας, απευθυνόμενος στο Γενικό Πρόξενο: «Αν είμαστε όλοι σε ένα τρένο και ο μηχανοδηγός δεν μας καθοδηγεί καλά, είπε ο κ. Καζαμίας – όπως θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε σαν ένα τρένο όλη την Κοινότητα – τότε ποιο είναι το πιο σοφό, να αλλάξουμε το τρένο ή να αλλάξουμε τον μηχανοδηγό;»

 

 

 

Τελικό συμπέρασμα: επρόκειτο για μία σημαντική συνάντηση, ακούστηκαν για πρώτη φορά όλες οι απόψεις, «έσπασε» ο μονόλογος της Κοινότητας, αποκαλύφθηκε ότι αναμένουμε το τελικό πόρισμα και όλοι ευχήθηκαν τα προβλήματα αυτά να ξεπεραστούν.

 

 

 

Και μία σημείωση του γράφοντα: επειδή είναι αδύνατον μέσα σε λίγες γραμμές να συμπεριλάβουμε το τι διεμείφθη σε μία συζήτηση τριών ωρών, το ΠΥΡΑΜΙΣ ανακοινώνει επίσημα ότι είναι στη διάθεση όλων των φορέων για να φιλοξενήσει τις απόψεις τους – είτε με επίσημα έγγραφα είτε με βιντεοσκοπημένες δηλώσεις, που με πολύ χαρά θα φροντίσει να καλύψει.

 

 

 

Το ΠΥΡΑΜΙΣ ήταν, είναι και θα είναι στο πλευρό της παροικίας και πάντοτε προς το καλό της, διότι είναι τιμή του, που αποτελεί μέρος του ένδοξου και ιστορικού Ελληνισμού της Χώρας του Νείλου, που όλοι πρέπει να διαφυλάξουμε…      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *