«Πλημμυρισμένη» από τον Ελληνικό Πολιτισμό, ήταν η Αλεξάνδρεια το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε…
Ένα αντιπροσωπευτικό Σαββατοκύριακο Ελληνικού Πολιτισμού, στην Αλεξάνδρεια, ήταν αυτό που πέρασε. Γράμματα και τέχνες σε τρεις εκδηλώσεις γεμάτες νότες, χρώματα και λέξεις ελληνικές. Κομβική εκδήλωση του διημέρου στάθηκε η έκθεση ζωγραφικής «Αλεξανδρινό κουαρτέτο», μία εικαστική ανάγνωση της ομώνυμης τετραλογίας του Ντάρελ από τον Έλληνα ζωγράφο, της καλλιτεχνικής ομάδας της Μικρής Άρκτου κ. Ανδρέα Γεωργιάδη, μετά από τιμητική πρόσκληση της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης στον εορτασμό των 12ων γενεθλίων της, έγινε ο πυρήνας των Ελληνικών εκδηλώσεων.
Η έκθεση εγκαινιάστηκε το Σάββατο 18 Οκτωβρίου στις 6 το απόγευμα από τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Χρήστο Καποδίστρια, τον Κυβερνήτη της Αλεξάνδρειας και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Βιβλιοθήκης οι οποίοι δεν έκρυψαν τον ενθουσιασμό τους για τον τρόπο με τον οποίο ο ζωγράφος ανέδειξε με τον χρωστήρα του την Αλεξάνδρεια του περασμένου αιώνα, μέσα από την ζωγραφική απεικόνιση χαρακτηριστικών μοτίβων και προσώπων του κλασσικού λογοτεχνικού έργου, κορυφαίου στην μυθολογία της πολυπολιτισμικής Αλεξάνδρειας, στα 35 έργα της ενότητας, όλα μελάνια σε χαρτί, πλάθοντας ένα εύθραστο ποιητικό περιβάλλον, διάστικτο από πολλαπλές αναγνώσεις, γεμάτο εναλλαγές του πραγματικού με το φαντασιακό.
Τον ίδιο ενθουσιασμό έδειξε και η Πρόξενος της Μεγάλης Βρετανίας, που επίσης προλόγισε την έκθεση, ενώ ο ζωγράφος, αφού εξιστόρησε την πορεία που ακολούθησε από την αρχική ιδέα ως την πραγματοποίησή της, μέσα από έρευνες σε αρχειακό υλικό και περιπλανήσεις στην πόλη, δεν παρέλειψε να τήν αφιερώσει στους δύο βασικούς του συνεργάτες και φίλους του: τον ποιητή στιχουργό και εκδότη, Παρασκευά Καρασούλο και τη συντηρήτρια έργων τέχνης, Βιβή Γερολυμάτου.
Από την πλευρά του, ο Κυβερνήτης της Αλεξάνδρειας, τίμησε τον Έλληνα ζωγράφο για την προσφορά του στον εορτασμό της Βιβλιοθήκης και την ανάδειξη της Μεσογειακής πόλης μέσα από το έργο του, δίδοντάς του το Κλειδί της πόλης που ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος, ανέδειξε ο Καβάφης και στην οποία μεγαλούργησε μια από τις πιο ιστορικές κοινότητες των Ελλήνων της διασποράς.
Το πλήθος των επισκεπτών της έκθεσης, μόνο κολακευτικά λόγια είχε να πει για την υπέροχη εκδήλωση η οποία έγινε σε συνεργασία της Βιβλιοθήκης και του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια με την φροντίδα του Έλληνα Γενικού Προξένου κ. Χρήστου Καποδίστρια.
Αμέσως μετά, ακολούθησε η συναυλία της κορυφαίας Ελληνίδας ερμηνεύτριας Δήμητρας Γαλάνη, με τους ίδιους συνδιοργανωτές, στην παράσταση με τον τίτλο «Αλλιώς», ομότιτλη με την πρόσφατη δισκογραφική δουλειά της σε στίχους του Παρασκευά Καρασούλου και διανθισμένη από επιλεγμένες στιγμές της υπερσαραντάχρονης πετυχημένης διαδρομής της στο ελληνικό τραγούδι.
Για δύο ώρες, το κοινό παρακολούθησε την αγαπημένη ερμηνεύτρια και την εξαιρετική ομάδα μουσικών που τη συνόδευε στη μεγάλη σκηνή της αίθουσας εκδηλώσεων της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης, σιγοτραγουδώντας μαζί της κλασσικές επιτυχίες της δισκογραφίας της αλλά και άλλων δημιουργών, χαρίζοντάς της το πιο ζεστό τους χειροκρότημα. Δεν ήταν λίγες οι φορές που ακούγονταν δυνατά «μπράβο» και επευφημίες για τις γεμάτες εφηβική δύναμη ερμηνείες της αλλά και τον τρυφερό κι ευθύβολο σχολιασμό της. Η ερμηνεύτρια που πρώτη φορά επισκέφτηκε την Αίγυπτο, εκμυστηρεύτηκε ότι ήταν διακαής της πόθος να βρεθεί στον τόπο αυτό που οι Έλληνες έγραψαν ιστορία και υποσχέθηκε στο ένθερμο κοινό ότι την επόμενη φορά που θα τήν καλέσουν θα έρθει «ακόμα και κολυμπώντας» για να υποστηρίξει τον αγώνα που δίνουν στη διατήρηση και ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού.
Στο τέλος της συναυλίας, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια αφού ευχαρίστησε τους καλλιτέχνες της σκηνής για τη συγκινητική τους προσφορά να παρουσιάσουν ένα κομμάτι της ελληνικής μουσικής ιστορίας χωρίς ιδιαίτερες οικονομικές απαιτήσεις, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους χορηγούς της παράστασης και ιδιαίτερα τον μεγάλο χορηγό, την «Τράπεζα Πειραιώς», καλώντας στη σκηνή για ένα σύντομο χαιρετισμό τον πρόεδρο της κ. Λοϊζίδη. Στη συνέχεια, ο Κυβερνήτης της Αλεξάνδρειας ευχαρίστησε την Δήμητρα Γαλάνη για το μαγικό μουσικό ταξίδι, τιμώντας την επίσης με το Κλειδί της πόλης, «το κλειδί της καρδιάς των Αλεξανδρινών», όπως τόνισε με ιδιαίτερη σημασία.
Η βραδιά έκλεισε με το γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν των Ελλήνων καλλιτεχνών στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αλεξάνδρειας ο Πρόεδρος του ΕΝΟΑ κ. Κασσιμάτης ο οποίος και απέδωσε ασημένια αναμνηστικά στον ζωγράφο Ανδρέα Γεωργιάδη, την ερμηνεύτρια Δήμητρα Γαλάνη και τον στιχουργό Παρασκευά Καρασούλο, ευχαριστώντας τους για την προσφορά τους στον ελληνικό πολιτισμό και την ευκαιρία που έδωσαν στους Αλεξανδρινούς να απολαύσουν το ταλέντο τους.
Το διήμερο των εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε την επομένη, με την εντυπωσιακή παρουσίαση του βιβλίου «Το παραμύθι της τετράγωνης λογικής» του στιχουργού, συγγραφέα και διευθυντή του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Χρίστου Παπαδόπουλου, στο εντευκτήριο του ιστορικού Αλεξανδρινού Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων «Πτολεμαίος Α’», μετά από πρόσκληση της Προέδρου του Συλλόγου, Δρ. Λιλίκας Θλιβίτου, η οποία και προλόγισε την βραδιά, παρουσιάζοντας το βιογραφικό του συγγραφέα αλλά και των εισηγητών της παρουσίασης του εκδότη- ποιητή Παρασκευά Καρασούλου των εκδόσεων της Μικρής Άρκτου και του Ανδρέα Γεωργιάδη ο οποίος σχεδίασε το εξώφυλλο του βιβλίου που εικονογραφήθηκε με 14 σχέδια του ζωγράφου Κωνσταντίνου Έσσλιν.
Ο συγγραφέας κ. Χρίστος Παπαδόπουλος, παίρνοντας τον λόγο, αφηγήθηκε την πορεία της έκδοσης του βιβλίου, ενός αλληγορικού παραμυθιού και τη βασική του πρόθεση να απευθυνθεί στα παιδιά αλλά και στο παιδί που κρύβει ο καθένας μέσα του.
Στη συνέχεια ο Παρασκευάς Καρασούλος αφού εξήρε το ταλέντο του δημιουργού Χρίστου Παπαδόπουλου τόσο στη συγγραφή όσο και στους στίχους, υπενθύμισε την πρότερη συνεργασία τους στο βιβλίο cd «Το φτερό του δράκου» το οποίο χαρακτήρισε υποδειγματικό ως προς το παιδικό τραγούδι, δεν παρέλειψε να τονίσει την σημασία της προσφοράς των Ελλήνων της διασποράς και να υποσχεθεί την αρωγή της καλλιτεχνικής ομάδας της Μικρής Άρκτου στον πολυεπίπεδο αγώνα τους.
Ο Ανδρέας Γεωργιάδης παρουσίασε αμέσως μετά στη γιγαντοοθόνη τα σχέδια του ταλαντούχου Κωνσταντίνου Έσσλιν που εμπνευσμένος από την πλοκή του παραμυθιού κατάφερε να απεικονίσει με τα μολύβια του, τα πρόσωπα του μύθου σε χαρακτηριστικές τους στιγμές και επικαλέστηκε επίσης τη μαρτυρία της ιστορικού τέχνης και αντιπροέδρου του Παιδικού Μουσείου Ίριδας Κρητικού την οποία κάλεσε στο βήμα. Λίγο πριν την ολοκλήρωση της παρουσίας, ο Χρίστος Παπαδόπουλος απήγγειλε χαρακτηριστικά αποσπάσματα του βιβλίου κι ευχαρίστησε την πρόεδρο του συλλόγου για την τιμή που τού έκαναν, χαρίζοντας ένα αντίτυπο του βιβλίου του στην πλούσια βιβλιοθήκη του Συλλόγου.
Ο π. Απόστολος Τριφύλλης αμέσως μετά ως εκπρόσωπος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας μετέφερε τα συγχαρητήρια και τις ευχές του Πατριάρχη προς τον συγγραφέα και η βραδιά έκλεισε με την αποφώνηση του Έλληνα Γενικού Προξένου στην Αλεξάνδρεια ο οποίος ευχαρίστησε το συγγραφέα για το μεράκι του και τού ευχήθηκε καλή συνέχεια στο έργο του, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει μια σύντομη αποτίμηση του διημέρου, ευχαριστώντας όλους όσοι βοήθησαν γι’ αυτό και ιδιαίτερα τους Έλληνες καλλιτέχνες. Ακολούθησε μικρή δεξίωση. Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν εκτός των προαναφερομένων, η Δήμητρα Γαλάνη, ο πρώην Πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ) κ. Στέφανος Ταμβάκης με τη σύζυγο του Άρτεμη Γεροντάκη – Ταμβάκη με την ιδιότητά της ως Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, ο Διευθυντής του παραρτήματος Αλεξανδρείας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (Ε.Ι.Π.) κ. Μανόλης Μαραγκούλης καθώς και ο προκάτοχός του κ. Βασίλης Φιλιππάτος, εκπαιδευτικοί των σχολείων και πολλοί πάροικοι.
Το ίδιο βράδυ, παρατέθηκε δείπνο προς τιμήν των Ελλήνων καλλιτεχνών στην Προξενική κατοικία το ποίο επιμελήθηκε η φιλόξενη οικοδέσποινα κα Νότα Κούγια- Καποδίστρια.
Απόλυτα ικανοποιημένοι οι εκπρόσωποι του Ελληνικού Πολιτισμού αποχαιρέτησαν την Αλεξάνδρεια που κέρδισαν και τούς κέρδισε.
Η έκθεση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη από την Αλεξάνδρεια θα ταξιδέψει στο Κάιρο όπου εγκαινιάζεται την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου στις 7.30 μ.μ στο Παλάτι Αμίρ Ταζ σε συνεργασία Ε.Π.Κ.Κ., Ταμείου Πολιτιστικής Ανάπτυξης και Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του Αιγυπτιακού Υπουργείου Πολιτισμού.
Παράλληλα, τη βραδιά των εγκαινίων θα δοθεί μουσικοχορευτική παράσταση των Δερβίσηδων Σούφι και οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν το Μουσείο του χώρου.
Η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου διαθέτει λεωφορεία για τη μετάβαση των επισκεπτών στο Παλάτι Αμίρ Ταζ τα οποία θα ξεκινήσουν στις 6 μ.μ από τα Σχολεία της Ηλιούπολης και στις 6.30 από τα γραφεία της Ε.Κ.Κ.