ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα αναλαμβάνει την διπλωματική εκπροσώπηση της Αιγύπτου στο Κατάρ, μετά την απομόνωση του κρατιδίου από έξι χώρες

 

 

 

 

 

Τη διπλωματική εκπροσώπηση της Αιγύπτου στο Κατάρ αναλαμβάνει η Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε στις 5 Ιουνίου το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, στον απόηχο της απόφασης πέντε αραβικών κρατών να διακόψουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ.

 

 

 

 

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Χασάν Σούκρι, διατυπώθηκε, από αιγυπτιακής πλευράς, το αίτημα να αναλάβει η Πρεσβεία της Ελλάδας στη Ντόχα τη διπλωματική εκπροσώπηση της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στο Κατάρ.

 

 

 

 

Στο πλαίσιο των παραδοσιακά φιλικών και εξαιρετικών σχέσεων που διατηρεί η Ελλάδα με τον αραβικό κόσμο, ο κ. Κοτζιάς ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του Αιγύπτιου ομολόγου του, ενώ στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως «η Ελλάδα είναι στη διάθεση όλων των πλευρών, ώστε να συμβάλλει με κάθε τρόπο προς όφελος της περιφερειακής συνεργασίας και σταθερότητας».

 

 

 

 

Η προσφυγή της Αιγύπτου στην Ελλάδα έρχεται ως περίπου φυσιολογική κίνηση, καθώς η Αθήνα έχει αναλάβει ουκ ολίγες φορές την εκπροσώπηση του Καΐρου σε διεθνείς θεσμούς.

 

 

 

 

Όπως γράφει η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα αποτέλεσε από τους σταθερούς υποστηρικτές της Αιγύπτου κατά την προηγούμενη χρονική περίοδο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο διακοπής των σχέσεων ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Κάιρο με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις στην μεγάλη αραβική χώρα.

 

 

 

 

Επίσης, ο ΥΠΕΞ της Αιγύπτου διατηρεί πολύ στενές προσωπικές σχέσεις με τον ομόλογό του κ. Κοτζιά και το Κάιρο είναι από τους σταθερούς υποστηρικτές της Διάσκεψης για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα της Ρόδου, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες για δεύτερη συνεχή χρονιά στο νησί των Δωδεκανήσων.

 

 

 

 

 

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΔΙΕΚΟΨΑΝ

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΚΑΤΑΡ

ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΗΔΗ ΕΛΑΒΑΝ

 

 

 

 

 

Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, η Αίγυπτος, η Υεμένη, η κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης διέκοψαν στις 5 Ιουνίου τις διπλωματικές τους σχέσεις το Κατάρ, κατηγορώντας το ότι «στηρίζει την τρομοκρατία», και έλαβαν μια σειρά μέτρων με σκοπό να το απομονώσουν, όπως:

 

 

 

– Άμεση διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Κατάρ: το Μπαχρέιν, και τα ΗΑΕ ζήτησαν από τους διπλωμάτες τους να εγκαταλείψουν τη Ντόχα εντός 48 ωρών. Το 2014 Ριάντ, Μανάμα και Αμπού Ντάμπι είχαν ανακαλέσει τους πρεσβευτές τους από τη Ντόχα για να διαμαρτυρηθούν για την υποστήριξη που προσέφερε το Κατάρ στους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

 

 

 

– Κλείσιμο του εναέριου χώρου της Σαουδικής Αραβίας, του Μπαχρέιν και των ΗΑΕ στην αεροπορική εταιρεία του Κατάρ, αναστολή των αεροπορικών και ναυτικών συνδέσεων μαζί του μέσα σε διάστημα 24 ωρών.

 

 

 

Οι εταιρείες Etihad, Emirates και flydubai αναστέλλουν τις πτήσεις τους προς τη Ντόχα από αύριο το πρωί. Η Qatar Airways ανέστειλε τις πτήσεις της προς τη Σαουδική Αραβία, η εθνική εταιρεία της οποίας Saudi έλαβε ανάλογο μέτρο.

 

 

 

– Κλείσιμο των χερσαίων συνόρων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ.

 

 

 

– Απαγόρευση στους πολίτες της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ και του Μπαχρέιν να μεταβούν στο Κατάρ.

 

 

 

– Οι πολίτες του Κατάρ, επισκέπτες ή μόνιμοι κάτοικοι στις τρεις αυτές χώρες, θα πρέπει να αναχωρήσουν σε διάστημα 14 ημερών. Το μέτρο αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη συμφωνία για ελεύθερη μετακίνηση στο εσωτερικό των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (CCG: Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, ΗΑΕ, Κουβέιτ, Ομάν και Κατάρ).

 

 

 

-Μόνο οι προσκυνητές από το Κατάρ επιτρέπεται να μεταβαίνουν στη Σαουδική Αραβία για να επισκεφθούν τους ιερούς μουσουλμανικούς τόπους

 

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *