Ιστορική η αναγγελία της τριμερούς Υπουργικής για θέματα διασποράς από Κουΐκ, Μάκραμ και Φωτίου, στην Αλεξάνδρεια (ΦΩΤΟ)


 

 

 

 

 

«Ιστορική» ήταν η 3η Οκτωβρίου για την Αλεξάνδρεια, όπως ακριβώς τη χαρακτήρισαν στους λόγους τους τόσο ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού κ. Τέρενς Κουΐκ όσο και ο Επίτροπος της Κυπριακής Προεδρίας για θέματα Αποδήμων κ. Φώτης Φωτίου, αναγγέλλοντας από κοινού με την Υπουργό Διασποράς και Μεταναστευτικής Πολιτικής της Αιγύπτου κα Ναμπίλα Μάκραμ, την νέα επίσημη τριμερή υπουργική συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών σε θέματα Διασπαράς.

 

 

 

Η επίσημη αναγγελία, που την παρακολούθησαν δεκάδες δημοσιογράφοι και τηλεοπτικά κανάλια από τη μεσογειακή πόλη καθώς και ανταποκριτές διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης, παρακολούθησαν ο Κυβερνήτης της πόλης κ.  Μοχάμεντ Σουλτάν, ο Έλληνας Πρέσβης στο Κάιρο κ. Μιχαήλ Χρήστος Διάμεσης, ο Κύπριος ομόλογός του κ. Χάρης Μορίτσης, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης, καθώς και ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας και ο Κοινοτικός Επίτροπος και εκπρόσωπος της Κυπριακής Αδελφότητας κ. Γιάννης Παπαδόπουλος.

 

 

 

Το έναυσμα για τη συζήτηση προς τους δημοσιογράφους έδωσε η Αιγυπτία Υπουργός κα Ναμπίλα Μάκραμ, η οποία έδειξε την αγάπη της για τους Έλληνες και Κυπρίους, τονίζοντας μάλιστα ότι αμέτρητοι είναι οι Αιγύπτιοι είναι εκείνοι που έχουν φίλους από τα παλιά που να κατάγονται από την Ελλάδα και την Κύπρο.

 

 

 

Με δεδομένη λοιπόν αυτή τη μεγάλη αλήθεια και καθώς τα τρία κράτη είναι αποφασισμένα να ενισχύσουν έτι περαιτέρω τις σχέσεις τους και σε θέματα ομογένειας, η Αιγυπτία Υπουργός αποκάλυψε χθες επίσημα στο αιγυπτιακό κοινό ότι η Χώρα του Νείλου θα διοργανώσει ένα νοσταλγικό ταξίδι για Αιγυπτιώτες από την Ελλάδα, την Κύπρο και άλλες χώρες όπου διαμένουν Αιγυπτιώτες, υπό τον ελληνικό τίτλο «Νόστος», συνοδευόμενο από τη λέξη «Η επιστροφή» γραμμένη στα αγγλικά, αλλά και από το χαρακτηριστικό κλειδί της ζωής της Αρχαίας Αιγύπτου.

 

 

 

Δε δίστασε μάλιστα να εκφράσει την έκπληξή της όταν επισκέφθηκε πρόσφατα την Αυστραλία και γνώρισε εκεί Έλληνες Αιγυπτιώτες που διατηρούν ακόμη και την ελληνικότητά τους αλλά και την αγάπη τους και στην αραβική γλώσσα και την Αίγυπτο.

 

 

 

Για’ αυτό, τόνισε, το πρόγραμμα αυτό «Νόστος – Η επιστροφή» θα είναι μία ευκαιρία για πολλούς παλιούς Αιγυπτιώτες αλλά και τη νέα γενιά να έρθει στην Αίγυπτο και να θαυμάσει τα επιτεύγματα των πατεράδων και παππούδων τους, ακόμη περισσότερο στην Αλεξάνδρεια που ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος.

 

 

 

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ

 

 

 

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας αρμόδιος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού κ. Τέρενς Κουΐκ χαρακτήρισε εξαιρετική την ημέρα αυτή της επίσημης αναγγελίας της τριμερούς υπουργικής συνεργασίας σε θέματα Διασποράς, ως αποτέλεσμα των αποφάσεων των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου στη Νέα Υόρκη, αλλά και μετά τη δική του πρόταση που συζήτησε με την ομόλογό του Αιγυπτία Υπουργό, που συναντά φέτος για τρίτη φορά, υλοποιώντας πλέον αυτήν την ιδέα της συνεργασίας στα θέματα διασποράς, με την κοινή συμμετοχή της Κύπρου και του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου.

 

 

 

Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας, τόνισε ο κ. Κουΐκ τη σημασία αυτού του σχεδίου για την επίσκεψη μετά από χρόνια πολλών Αιγυπτιωτών στη φίλη και αδελφή Χώρα του Νείλου, όπου γεννήθηκαν οι πρόγονοί τους.

 

 

 

«Το πρόγραμμα αυτό είναι σημαντικό γιατί μπορεί να προωθήσει τουριστικά την Αλεξάνδρεια αλλά και να αναδείξει την ιστορική σημασία ενός από τα μεγαλύτερα ελληνιστικά κέντρα στη Μεσόγειο.

 

 

 

Παράλληλα, ο κ. Κουΐκ απέδωσε φόρο τιμής προς τις Ελληνικές Κοινότητες τόσο του Καΐρου όσο και της Αλεξάνδρειας, που στηρίζουν τον προγραμματισμό αυτού του προγράμματος, από κοινού με τη στήριξη του Πατριάρχου Αλεξανδρείας Θεοδώρου Β΄.

 

 

 

Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ

ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟΔΗΜΩΝ

ΦΩΤΗΣ ΦΩΤΙΟΥ

 

 

 

Ο Επίτροπος Προεδρίας για θέματα Αποδήμων κ. Φώτης Φωτίου τόνισε χαρακτηριστικά ότι «οι τρεις χώρες μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες, τις ίδιες προκλήσεις, την ίδια ιστορία και φιλία χιλιάδων ετών. Είναι λοιπόν ώρα να εντείνουμε τις σχέσεις μας και σε θέματα διασποράς, τόνισε, αναφερόμενος στο ξεκίνημα της τριμερούς υπουργικής για θέματα ομογένειας, χαρακτηρίζοντας παράλληλα τη Διασπορά ως ένα μεγάλο κεφάλαιο και για τις τρεις χώρες, το οποίο πρέπει να αξιοποιήσουμε κατέληξε, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την αναγγελία και του προγράμματος «Νόστος», «στην Αλεξάνδρεια, την πόλη του Καβάφη, των τεχνών και του εμπορίου».  

 

 

 

Προσκάλεσε μάλιστα και την κα Μάκραμ και τον Κουΐκ για τη συνέχιση των συνομιλιών σε θέματα διασποράς στη Λευκωσία, με αφορμή την τριμερή Σύνοδο Κορυφής των Αρχηγών των τριών κρατών, του Αιγυπτίου Προέδρου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, του Κυπρίου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, στις 21 Νοεμβρίου στην Κύπρο.

 

 

 

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ

ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

ΜΟΧΑΜΕΝΤ ΣΟΥΛΤΑΝ

 

 

 

Τέλος, ο Κυβερνήτης της Αλεξάνδρειας κ. Μοχάμεντ Σουλτάν εξέφρασε τη βούλησή του να συνεχίσει να στηρίζει προγράμματα συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών.

 

 

 

Και προσέφερε τόσο στον κ. Κουΐκ όσο και στον κ. Φωτίου το «Κλειδί της Πόλης» της Αλεξάνδρειας, με τον κ. Φωτίου να αναφωνεί ότι «από σήμερα είμαι πλέον πολίτης της Αλεξάνδρειας» και τον κ. Κουΐκ να τονίζει το πόσο ασφαλής νιώθει στους αιγυπτιακούς δρόμους αλλά και να φέρνει στο νου ότι διατηρεί δεσμούς εξ αγχιστείας από το Πορτ Σαΐντ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.


Hephaestus Radio

Αρχείο Ειδήσεων

Δεκεμβρίου 2022
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης