Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Βλάσης: «Η Ιερά Μονή Σινά είναι παγκόσμιος φάρος του Ελληνισμού»


 

 

 

 

Ένα προσκύνημα, από τα σπάνια που πραγματοποιούνται στα μετόχια της Ιεράς Μονής του Σινά, τα μικρότερα δηλαδή μοναστήρια που βρίσκονται στη Ραϊθώ και την Φαράν, πραγματοποίησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό κ. Κώστας Βλάσης, κατά την επίσκεψή του στην Αίγυπτο.

 

 

Ένα προσκύνημα που σηματοδοτήθηκε από τις ήχους των καμπάνων που προϋπάντησαν τον Έλληνα αξιωματούχο στις ακριτικές αυτές «Θερμοπύλες» στην Χώρα του Νείλου.

 

 

Ο κ. Βλάσης έφτασε στην πόλη της Τορ του Νοτίου Σινά, σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από το κοσμοπολίτικο θέρετρο του Σαρμ Ελ Σέιχ, εκεί όπου παλιά βρισκόταν η Ραϊθώ, και τώρα βρίσκεται κτισμένη μία μικρή πόλη, που έχει συνδέσει την ιστορία της με το ελληνορθόδοξο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, συνοδευόμενος από τον Έλληνα Πρέσβη στην Αίγυπτο κ. Νίκο Γαριλίδη και τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Γιώργο Δασκαλόπουλο, για να διαβεί την πύλη της μονής αυτής που πρωτοκτίστηκε το 1878.  

 

 

Τον περίμεναν εκεί οι Σιναΐτες μοναχοί π. Μιχαήλ και π. Αρσένιος καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος Αμπέτ κ. Νικόλας Βαδής, και οι λιγοστοί ελληνορθόδοξοι χριστιανοί, με τον Υφυπουργό να τους χαιρετά όλους στην είσοδο της εκκλησίας όπου δεσπόζει πάντοτε η ελληνική και η αιγυπτιακή σημαία.

 

 

«Η ευλογημένη εδώ παρουσία σας μας βοηθάει σημαντικά και ενισχύει και το αραβόφωνο ποίμνιο αλλά δείχνει και το ενδιαφέρον της μητέρας πατρίδος», είπε καλωσορίζοντας τον Υφυπουργό κ. Βλάση, ο π. Αρσένιος Σιναΐτης.

 

 

«Το θεωρώ υποχρέωσή μου να έρθω και να επισκεφτώ αυτό το στολίδι της Ορθοδοξίας που αγκαλιάζει την πίστη μας», απάντησε ο κ. Βλάσης. «Η Ελληνική Πολιτεία είναι δίπλα σας και ό,τι κάνει, το κάνει με πίστη και αγάπη προς τον Χριστό», επεσήμανε ο Υφυπουργός Εξωτερικών.

 

 

Αμέσως μετά, ακολούθησε η επίσκεψη σε μία άλλη μεγάλη φυσική αλλά και πνευματική όαση, μία ώρα απόσταση στη μέση της σιναϊτικής ερήμου, το γυναικείο ησυχαστήριο του Μωϋσέως. Στη Φαράν. Έναν τόπο που απέχει μία περίπου ώρα ακόμη ανεβαίνοντας προς το θεοβάδιστο μοναστήρι του Σινά.

 

 

«Από εδώ, πέρασε ο λαός του Ισραήλ με τον Μωϋσή και εδώ ανακαλύφθηκαν πέντε πρωτοχριστιανικές εκκλησίες», τόνισε ο Σιναΐτης π. Μιχαήλ, ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Σινά, Φαράν και Ραϊθούς κ. Δαμιανού, υποδεχόμενος εκεί τον Υφυπουργό Εξωτερικών, από κοινού με την αδελφή Θεοδοσία, μία από τις τρεις γερόντισσες που κρατάνε άσβεστο το καντήλι στις πέντε εκκλησίες που πλέον διαθέτει το ησυχαστήριο.

 

 

«Νιώθω ότι βρίσκομαι σε ένα ελληνικό μοναστήρι, έναν ευλογημένο τόπο, που τον διατηρείτε σε υπέροχη κατάσταση. Η πατρίδα είναι δίπλα σας», τόνισε ο κ. Βλάσης.

 

 

Και κατέληξε: «Εδώ κτυπάει η καρδιά της Ορθοδοξίας. Σε κάποια τέτοια μέρη όπου νομίζεις ότι δεν υπάρχουν χριστιανοί, υπάρχουν γερόντισσες που κρατούν ψηλά τον Σταυρό και δείχνουν ότι ο χριστιανισμός είναι παντού», κατέληξε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, ευχαριστώντας τους μοναχούς και τις μοναχές του Σινά για την τεράστια προσφορά τους προς την Ορθοδοξία.

 

 

Τελευταίος σταθμός του Υφυπουργού Εξωτερικών στο Σινά ήταν η Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης.

 

 

 

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΚΩΣΤΑ ΒΛΑΣΗ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΙΝΑ

 

 

 

«Η Ιερά Μονή του Σινά αποτελεί παγκόσμιο φάρο του Ελληνισμού», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Νίκο Κάτσικα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κώστας Βλάσης, πραγματοποιώντας στις 15 και 16 Φεβρουαρίου την πρώτη του επίσκεψη στο ιστορικό μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης, που μετρά μέχρι σήμερα περίπου 16 αιώνες ζωής.

 

 

Μία ιστορία, που με πολύ μεγάλη δυσκολία προσπάθησε να συμπεριλάβει σε μία πολύωρη γνωριμία του Υφυπουργού με το κάστρο αυτό της Ορθοδοξίας και του ελληνισμού στον υψηλότερο ορεινό όγκο της Αιγύπτου, ανεβαίνοντας δύο τουλάχιστον ώρες μακριά από την τελευταία μεγάλη πόλη, το Σαρμ ελ Σέιχ.

 

 

Εκεί, με τις δηλώσεις του, ο Υφυπουργός Εξωτερικών δεν κρύβει την τιμή και τη συγκίνησή του που παραβρέθηκε στο Καθολικό της Μονής, παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία, συνοδευόμενος από το Έλληνα Πρέσβη στην Αίγυπτο κ. Νίκο Γαριλίδη και τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Γιώργο Δασκαλόπουλο, με τον Δικαίο της μονής, τον Σιναΐτη μοναχό πατέρα Συμεών, να υποδέχεται τον Έλληνα Υφυπουργό και να τον ενημερώνει για τους θρησκευτικούς και πολιτιστικούς θησαυρούς της Μονής: την Αγία Βάτο, το μοναδικό της σκευοφυλάκιο, με τις εκπληκτικές εικόνες της και το αντίγραφο του Σιναϊτικού κώδικα, την περίφημη Βιβλιοθήκη της που θεωρείται δεύτερη σε όγκο ιστορικών εγγράφων μετά του Βατικανού και τα άλλα μοναδικά κειμήλια του μοναστηριού που το καθιστούν από τα σημαντικότερα στον κόσμο.

 

 

Μάλιστα, ο Δικαίος της Μονής π. Συμεών, ευχαριστώντας από το παραθρόνιο του Καθολικού της Μονής την ελληνική πολιτεία για τη στήριξή της, μίλησε για τη σημασία του θρησκευτικού αυτού χώρου για τον Ελληνισμό, που είναι εφάμιλλος ιστορικά με την Αγιά Σοφιά, αλλά η διαφορά του μοναστηριού είναι αυτό παραμένει ζωντανός χώρος λατρείας.

 

 

«Εδώ κτυπάει ο Ελληνισμός και η καρδιά της Ορθοδοξίας», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Υφυπουργός κ. Κώστας Βλάσης, που προσκύνησε την Αγία Βάτο και τα ιερά λείψανα της Αγίας Αικατερίνης, τονίζοντας ότι στο μοναδικό αυτό χώρο, μία χούφτα από γέροντες με πρώτο τον σεβάσμιο Αρχιεπίσκοπο Σινά κ. Δαμιανό δίνουν την ψυχή τους για να κρατήσουν ζωντανή την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό.

 

 

Μάλιστα, ο κ. Βλάσης τόνισε ότι ύπαρξη του ελληνοθόδοξου μοναστηριού του Σινά, με τις τρεις σημαίες να κυματίζουν στην είσοδο της Μονής: της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Αγίας Αικατερίνης, δείχνει στην πράξη και τη θρησκευτική συνύπαρξη Αιγυπτίων και Ελλήνων, αποδεικνύοντας μάλιστα ότι και μέσω της εκκλησίας, οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών μπορεί να ενισχύονται όλο και περισσότερο για το καλό των λαών μας.

 

 

Τέλος, ο κ. Βλάσης επέσημανε το μήνυμα που δίνει η πολυαιώνια παρουσία της Αγίας Αικατερίνης, ότι σε μία πολυπολιτισμική χώρα, όπως είναι η Αίγυπτος, μπορούμε να έχουμε τα πιστεύω μας και να ζούμε ειρηνικά.        

 

 

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΡΑΪΘΩ

 

 

 

 

 

 

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΦΑΡΑΝ

 

 

 

  

 

 

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΙΝΑ

 

 

 

One response to “Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Βλάσης: «Η Ιερά Μονή Σινά είναι παγκόσμιος φάρος του Ελληνισμού»”

  1. Evan Pezas says:

    Καταπληκτικό το ρεπορτάζ κ. Κάτσικα και οι φωτογραφίες πολύ ενδιαφέρουσες. Ο κ. Υφυπουργός μίλησε με γνώση και σέβας για την αγαπημένη μας Μονή και επιβεβαίωσε την σημασία της όχι μόνο για την Ελληνική Ορθοδοξία αλλά για τον Παγκόσμιο Χριστιανισμό και τις μονοθεϊστικές θρησκείες Σας ευχαριστώ για ένα πολύ… ζουμερό ρεπορτάζ.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.


Hephaestus Radio

Αρχείο Ειδήσεων

Δεκεμβρίου 2022
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης