121 χρόνια ιστορίας μετρά ήδη η Χιακή Αδελφότητα Καΐρου, που πραγματοποίησε τη Γενική της Συνέλευση


 

 

Παρουσία των εκκλησιαστικών, προξενικών και παροικιακών αρχών, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη 10 ιουνίου η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση της Χιακής Αδελφότητας Καΐρου, υπό την προεδρία του κ. Λάμπρου  Μπενοβία, παρουσία του Μητροπολίτου Μέμφιδος κ. Νικοδήμου, της Γενικής Προξένου κας Λαμπρινής Κομίνη, του Αντιπροέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Νικόλα Πολίτη, του Προέδρου της Κυπριακής Αδελφότητας Καΐρου κ. Ανδρέα Μαυρομάτη, του Αντιπροέδρου του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Νικόλα Βαδή, και πολλών εκπροσώπων της παροικίας και των σωματείων.

 

 

 

Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

ΤΗΣ ΧΙΑΚΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ

ΛΑΜΠΡΟΥ ΜΠΕΝΟΒΙΑ

 

 

 

Καλωσορίζοντας όλους τους παρεβρισκομένους, ο Πρόεδρος του ιστορικού Σωματείου κ. Λάμπρος Μπενοβίας ανέφερε:

 

 

 

 

xiaki 02

 

 

 

 

«Εγκάρδια χαιρετίζοντας και καλωσορίζοντας όλους σας και ιδιαιτέρως τη νέα μας Γενική Πρόξενο κα Λαμπρινή Κομίνη. Με την τιμητική σας παρουσία, κα Κομίνη, η εφετινή ετήσια Γενική Συνέλευση της Χιακής Αδελφότητας αποκτά ξεχωριστή σημασία, προσθέτοντας ακόμα ένα έτος στη μακρόχρονη ιστορική της πορεία, από το 1894 μέχρι σήμερα. Ευελπιστούμε ότι κι εφέτος θα ανταποκριθούμε στο φιλανθρωπικό μας έργο που εδράζεται στο ηθικό αίτημα, τί πρέπει να πράξω για να συνδράμω τον πλησίον μου, την ώρα που μ΄ έχει ανάγκη, «διότι στην εποχή των μεγάλων κοινωνιών, κανείς δεν πρέπει να νιώθει ακοινώνητος.

 

Μία από τις βασικές μας αρχές είναι ότι χωρίς να έχομε υπερεκτιμήσει τις δυνάμεις μας, πιστεύουμε ότι πέρα από κάθε επικοινωνιακή παραζάλη, ωφείλουμε να μην βαυκαλιζόμαστε, νομίζοντας ότι το προνόμιο της ευαισθησίας το έχουμε μόνο εμείς, επιχειρώντας αλληλέγγυα με τ” αδελφά σωματεία να κατέχουμε μία ολοκάθαρη εικόνα για κάθε περίπτωση αντιμετώπισης ατομικών προβλημάτων της ζωής, παρέχοντας κάθε δυνατή βοήθεια, με αυξημένο αίσθημα δικαιοσύνης, μη διαπραγματευόμενοι την αδικία. Επιδιώκοντας να είμαστε υπόδειγμα του ανθρωπισμού που σέβεται τους άλλους, συμφιλιωνόμαστε με τα όρια του κάθε ανθρώπου, για να καλύπτουμε τις ανάγκες παροίκων σε προκύπτουσες καταστάσεις που όπως και να “ναι, δε γίνεται να κρυφτούν κάτω από το χαλί, έχοντας υπόψιν ότι η αδιαλλαξία είναι απαράδεκτη. Ίσως καμιά φορά δεν αποφασίζουμε βιαστικά για να “χουμε τον τρόπο να αντιμετωπίσουμε περιστασιακά προσωπικά θέματα, αποφεύγοντας την αναιτιολόγητη καχυποψία που δημιουργεί επιφυλάξεις προς όποια κατεύθυνση. Συνειδητοποιώντας ότι η σκέψη μας δεν πρέπει να μουδιάζει μπρος στις δυσκολίες που παρουσιάζει ο πλησίον μας, κινούμαστε σε συγκεκριμένο πλαίσιο, προτείνοντας οριζόντιες απόψεις χωρίς άνισα μέτρα και ανάλογα με τα οικονομικά σας ενδυναμώματα και το πηγαίο ενδιαφέρον σας, από εσάς μέχρι εμάς, κάνουμε ό,τι μπορεί να γίνει.

 

Δύο από τα μέλη μας έφυγαν για το αναπόφευκτο ταξίδι της αιωνιότητας: ο Ιωάννης Αγιάνογλου και ο Νικήτας Κλαδάκης, θερμοί υποστηρικτές της Χιακής Αδελφότητας, μάς εγκατέλειψαν οριστικά μαζί με άλλους αξιομνημόνευτους συμπαροίκους μας. Ας είναι αιωνία η μνήμη τους!

 

Είναι γνωστό ότι το έργο μας, συνδυαζόμενο με τις ετήσιες συνδρομές και τις καλοπροαίρετες προσφορές σας περιλαμβάνει την ηθική και υλική ενίσχυση των βοηθουμένων μας. Άλλοτε, ήταν πολύ ευρύτερο. Σήμερα, οι δραστηριότητές μας περιορίζονται με βάση τις υπάρχουσες δυνατότητες που προσφέρουν οι παρούσες συνθήκες. Δέον να σημειωθεί ότι χωρίς τη στηρικτική παρουσία του Έλληνος Πρέσβεως κ. Χριστόδουλου Λάζαρη και ιδιαιτέρως του κου Κυριάκου Κυριάζη και της κας Στέλλας Κυριάζη, των Μεγάλων Ευεργετών της Χιακής Αδελφότητας, αμφισβητούμε κατά πόσον θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε.

 

 

Αναμφισβήτητα αξιόλογη είναι και η έμπρακτη ενισχυτική συμμετοχή της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου στο έργο μας, βάσει της απόφασης του Προέδρου της ΕΚΚ κ. Χρήστου Καβαλή και της Κοινοτικής Επιτροπής, με την οποία αυξάνεται το ποσόν της ετήσιας χορηγίας από 1.000 Λ. Αιγ. σε 3.000 Λ. Αιγ., κατόπιν ευγενούς προτάσεως της Γενικής Γραμματέως κας Χρυσάνθης Σκουφαρίδου, την οποία ολόψυχα ευχαριστούμε.

 

Στην τελευταία συνεδρίαση, σκεφτήκαμε αντί να αυξήσουμε τα ποσά των βοηθουμένων, να προσθέσουμε στον κατάλογο προστατευομένων δύο νέες οικογένειες επί πλέον εκτός των δώδεκα μονίμως υποστηριζομένων, οπότε το σύνολο των ενισχυομένων οικογενειών θα ανέλθει σε 14, συν των εκτάκτως παρουσιαζομένων περιπτώσεων, όπου προσφέρονται ως συνήθως και τα τακτικά καθιερωμένα δώρα και τα εορταστικά επιδόματα, που είναι ένας μήνας πληρωτέος για τα Χριστούγεννα κι ένας μήνας πληρωτέος για το Πάσχα, συμπεριλαμβανομένης και της ιατρικής περίθαλψης.

 

Επισκεπτόμεθα συχνά τον Οίκο Ευγηρίας της ΕΚΚ και σε συνεργασία με την Διευθύντρια κα Αγγέλα Χαραλαμποπούλου, ενημερωνόμεθα για ό,τι έκτακτο χρειασθούν  οι αναξιοπαθούντες, προσφέροντας με κάθε τρόπο, μαζί με την αγάπη μας, όσα εκ των πραγμάτων κρίνονται αναγκαία ώστε να νιώσουν ότι είμαστε κοντά τους, έστω και με ένα λόγο παρηγοριάς, που κάποτε όλοι μας τον έχουμε ανάγκη. «Ηθικά είναι αναμφισβήτητο ότι οι άνθρωποι ποθούν να βρουν κατανόηση ο ένας από τον άλλον».

 

 

 

ΟΙ ΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΙΑΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΚΑΪΡΟΥ

 

 

 

Θερμές ευχαριστίες ωφείλουμε προς την ΑΘΜ τον προσηνή μας Πατριάρχη κ.κ. Θεόδωρο Β΄ και τον Μητροπολίτη Μέμφιδος και Πατριαρχικό Επίτροπο κ. Νικόδημο, τον Μητροπολίτη Πηλουσίου κ. Νήφωνα, τον Μέγα Εκκλησιάρχη π. Θεόδωρο Δριδάκη και όλο το σεπτό ιερατείο, που με τη συμπαράστασή σας ενθαρρύνουν το έργο μας.

 

 

Την ερίτιμο κυρία Λαμπρινή Κομίνη, Γενική Πρόξενο της Ελλάδος στο Κάιρο, τον αξιότιμον κ. Χρήστο Καβαλή Πρόεδρον της ΕΚΚ και την Κοινοτική Επιτροπή. Την αξιοθαύμαστη ευεργέτιδα κα Στέλλα Κυριάζη που με τις επανειλημμένες σημαντικές προσφορές της, κρατά ζωντανή μέχρι σήμερα την Χιακή Αδελφότητα.. Την κα Βίλλυ Πολίτου, Πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Αποφοίτων Αμπετείου Σχολής, διότι κάθε χρόνο μάς παραχωρεί το εντευκτήριο για τις Γενικές μας Συνελεύσεις. Τον Ορκωτό αρχιλογιστή μας κ. Μορίς Αζίζ Σαλίμπ, το λογιστή μας κ. Νάγκι Σάμπερ και το Υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων της Αιγύπτου. Τον αγαπητό κ. Νικόλαο Κάτσικα, αρχισυντάκτη της εφημερίδας «ΝΕΟ ΦΩΣ», που πρόθυμα δημοσιεύει ό,τι αφορά το σωματείο μας. Την ακούραστη κα Βάσω Γαζή για την πολύπλευρη, αφθονοπάροχη προσφορά της και όλο το καλοπροαίρετο Διοικητικό μας Συμβούλιο για την αγαστή του συνεργασία καθώς και την Πρόεδρο και το ΔΣ της Φιλοπτώχου για τα εμπράκτως εκφραζόμενα ευγενικά συναισθήματα απέναντί μας.

 

 

Είναι γεγονός ότι όσο βασιζόμαστε στη σεπτή σας παρουσία, τόσο εμψυχωνόμαστε να συνεχίσομε τον αγώνα μας, γράφοντας ιστορία μαζί με τ” άλλα αδελφά σωματεία. Ιστορία, σε μία τέτοια εποχή, που κατά τον Ιωάννη Θεοδωρακόπουλο (τον καθηγητή μου, τον αποκαλούμενο «Φιλόσοφο του Ελληνισμού»), η ηθική δεν μπορεί να κάμει τίποτε άλλο παρά να ανοίξει προοπτική και κατεύθυνση προς το μέλλον, να βοηθήσει τον άνθρωπο που συμμετέχει με την ψυχή του, ν” αντικρύσει τα προβλήματα της ζωής, καταπώς είναι πραγματικά το νόημα και η αξία τους. Τα προβλήματα αυτά, όσο κι αν τα σκεπάζει η τύρβη και η καταχνιά των καιρών, έχουν μέσα τους τον σπόρο της αιωνιότητας.

 

 

Πάντα δηλαδή στη ζωή, το πρόβλημα «άνθρωπος», το πρόβλημα της ελευθερίας του ανθρώπου, όσο και αν οι εποχές αλλάζουν, θα μείνει αγέραστο, αιώνιο. Και τούτο είναι το πρόβλημα της ηθικής, δηλαδή η αξία και η ελευθερία του ανθρώπου, όχι όπως την υπόσχεται οιαδήποτε «ιδεολογία», που την βαραίνει απαρχής η πλεκτάνη της σκοπιμότητας, αλλά όπως την ορίζει ως αίτημα ο ηθικός νόμος, δηλαδή ως αγώνισμα του προσωπικού μόχθου του καθενός ανθρώπου. Πέρα λοιπόν από τα πάθη και τις φιλονικίες της εποχής, αλλά και μετά από όλα αυτά υψώνεται το πρόβλημα «άνθρωπος». Υψώνει ο άνθρωπος ως «σοφόν ζώον» μία ηθική και πνευματική σχεδία που μ” αυτήν περνάει το πέλαγος των παθών και της φρίκης των εγκλημάτων της εποχής των «ιδεολογιών».

 

 

 

ΤΟ ΝΕΟ ΔΣ

ΤΗΣ ΧΙΑΚΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΚΑΪΡΟΥ

«Ο ΟΜΗΡΟΣ»

 

 

 

 

Μετά την ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση της 10ης Ιουνίου, το Διοικητικό Συμβούλιο της Χιακής Αδελφότητας Καΐρου συνεδρίασε και αποφάσισε ομόφωνα όπως το νέο ΔΣ του καταρτισθεί ως εξής:

 

 

Πρόεδρος: Λάμπρος Μπενοβίας

Αντιπρόεδρος: Ζωζώ Αλιμπέρτη

Γραμματέας: Θεανώ Μπενοβία

Ταμίας: Ευαγγελία Γ. Χαλκιά

Σύμβουλος: Θεμιστοκλής Χαλκιάς

 

 

 

 

 

 

 

ΧΙΑΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΚΑΪΡΟΥ

 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

 

 

ΟΠρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της Χιακής Αδελφότητας Καΐρου «Ο Όμηρος» ευχαριστούν θερμά την αξιοθαύμαστη Ευεργέτιδα του Σωματείου τους κα Στέλλα Κυριάζη, για την αφθονοπάροχη προσφορά της προς την ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση της Χιακής Αδελφότητος. Πραγματικά ήταν εκλεκτά τα εδέσματά της. Όλοι εντυπωσιάστηκαν. Ο Θεός να τής χαρίζει παν ποθητόν, παν αγαθόν και πλούσια τα ελέη Του σε Εκείνην και την οικογένειά της.

 

Η Γραμματέας                                                            Ο Πρόεδρος

Θεανώ Μπενοβία                                                Λάμπρος Μπενοβίας

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης