Αθόρυβα η Κύπρος έπραξε το καθήκον της, επιστρέφοντας στην Αίγυπτο 14 αρχαία κειμήλια, που βρέθηκαν παράνομα στη Μεγαλόνησο


 

 

 

 

Κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψή του στην Αλεξάνδρεια, για τις εκδηλώσεις του «ΝΟΣΤΟΥ» των Αιγυπτιωτών, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είχε στις αποσκευές του ένα μεγάλο δώρο προς την Χώρα του Νείλου, για το οποίο πολύ λίγος λόγος έγινε, αλλά αξίζει να αναφερθεί για να φανούν έτι περαιτέρω οι αδελφικές σχέσεις των δύο κρατών και η εν γένει στενή πλέον συνεργασία τους σε όλους τους τομείς.

 

 

 

Όπως λοιπόν μαθαίνουμε, αθόρυβα στο πλαίσιο της τελευταίας επίσκεψης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην Αλεξάνδρεια, στις 30 Απριλίου και 1η Μαΐου, επιστράφηκαν στην Αίγυπτο 14 αρχαία κειμήλια από διάφορες περιόδους του αρχαίου αιγυπτιακού κόσμου, τα οποία είχαν κλαπεί και παράνομα μεταφερθεί στο νησί από την Αίγυπτο τέλη της δεκαετίας του ’80.

 

 

 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ κυπριακών ΜΜΕ, στο πλαίσιο της επίσκεψης Αναστασιάδη, η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων της Κύπρου, κα Μαρίνα Σολομωνίδου, παρέδωσε στις αρμόδιες αρχές της Αιγύπτου περισσότερα από 14 αρχαία αιγυπτιακά κειμήλια. Μεταξύ των αρχαίων αντικειμένων που επιστράφηκαν ήταν και το αγγείο του 13ου αιώνα που απεικόνιζε τον Ραμσή Β’.

 

 

 

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Khaled al-Anani εξέφρασε τις ευχαριστίες του στις κυπριακές αρχές για τη συνεχή συνεργασία με την Αίγυπτο, στην προσπάθεια ανάκτησης κλαπέντων αρχαιοτήτων.

 

 

 

 

Ειδώλια και φυλακτά

 

 

 

 

Πέρα από το αγγείο με τον Ραμσή ΙΙ, στα αρχαία κειμήλια που επιστράφηκαν στην Αίγυπτο στις 30 Απριλίου, σύμφωνα με τον αιγυπτιακό Τύπο περιλαμβάνονται ειδώλια και φυλακτά διαφόρων σχημάτων, μεγέθους και υλικών, των θεοτήτων Sekhmet, Neith και Isis.

 

 

 

Ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου επαναπατριζόμενων αντικειμένων Shaaban Abdel Gawad δήλωσε ότι η διαδικασία επαναπατρισμού ξεκίνησε το 2017 όταν η Ιντερπόλ επικοινώνησε με το αιγυπτιακό Υπουργείο Αρχαιοτήτων. Οι αιγυπτιακές αρχές, σημείωσε, απευθύνθηκαν στις κυπριακές αρχές, προτάσσοντας την ανάγκη επαναπατρισμού των αντικειμένων που φαίνεται να έφθασαν στο νησί το 1986. Όπως είπε, τα αντικείμενα αυτά φυλάσσονταν στο κυπριακό μουσείο αρχαιοτήτων στη Λευκωσία και ταξίδεψε ο ίδιος στο νησί για να τα επιθεωρήσει μετά από πρόσκληση των κυπριακών αρχών.

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Hephaestus Radio

Αρχείο Ειδήσεων

Σεπτεμβρίου 2023
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads
Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης