Η συγκίνηση του Πατριάρχου Αλεξανδρείας Θεοδώρου, για τη μητέρα του Κλεοπάτρα, από την εικόνα που τής προσέφερε η Αικ. Σοφιανού Μπελεφάντη (ΒΙΝΤΕΟ)


 

 

«Όσο ψηλά και να φτάσεις, ποτέ δε σταματάς να αναζητάς το χάδι από το πιο αγαπημένο πλάσμα του κόσμου, τη Μάνα…»

 

Με αυτά τα συγκινητικά λόγια και με ένα δάκρυ να κυλά αβίαστα από τα μάτια του, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β΄ δέχτηκε την εικόνα της Οσίας Κλεοπάτρας που προσέφερε για να την παραδώσει στην 94χρονη μητέρα του Κλεοπάτρα, η Αιγυπτιώτισσα Αικατερίνη Σοφιανού Μπελεφάντη…

 

 

 

 

 

 

 

 

Ήταν λίγο μετά που είχε ολοκληρωθεί ο κατανυκτικά ψαλλόμενος εσπερινός του Αγίου Νικολάου, το περασμένο Σάββατο απόγευμα, στις 5 Δεκεμβρίου, στον ομώνυμο εορτάζοντα και πανηγυρίζοντα Καθεδρικό ναό της Πατριαρχικής Επιτροπείας Καΐρου.

 

Και στο αρχονταρίκι, η Αιγυπτιώτισσα κα Σοφιανού επεφύλασσε μία έκπληξη στον Αλεξανδρινό ποιμενάρχη, που στεκόταν στην Αίθουσα του Θρόνου, ανάμεσα από την Γενική Πρόξενο της Ελλάδας στο Κάιρο κα Λαμπρινή Κομίνη και τον επίσης εορτάζοντα Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Νικόλα Πολίτη.

 

 

Παίρνοντας τον λόγο, η Αρχόντισσα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κα Αικατερίνη Σοφιανού – Μπελεφάντη είπε: 

 

 

 

2

 

 

 

Ο ΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΙΣΣΑΣ

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΥ

 

 

«Μακαριώτατε πάτερ και Δέσποτα.

 

Μάς δώσατε μεγάλη χαρά με τη σημερινή ακολουθία στον εορτάζοντα ναό του Αγίου Νικολάου στο Χαμζάουι, που ξέρετε πόσο αγαπώ από τα παιδικά μου χρόνια. Μία εκκλησία που έχει φωλιάσει στις καρδιές όλων των Αιγυπτιωτών», είπε η κα Σοφιανού. Και συνέχισε:

 

«Αλλά, και μία εκκλησία που τιμά το όνομα ενός Αγίου που και εσείς τιμάτε, καθώς αυτό είναι το όνομα που σάς χάρισε η αγαπημένη σας μητέρα, η Κλεοπάτρα, όταν σάς έφερε στη ζωή.

 

Η μητέρα του Πατριάρχη είναι μητέρα όλων μας.

 

 

 

 

DSCN0633

 

Η σεβαστή μητέρα του Πατριάρχου Αλεξανδρείας Θεοδώρου Β΄

κα Κλεοπάτρα Χορευτάκη, που φέτος συμπληρώνει τα 94 έτη της

 

 

 

Θα θέλαμε να την είχαμε κοντά μας ιδιαίτερα σήμερα, καθώς προ ολίγον εβδομάδων εόρτασε – από όσο γνωρίζω μαζί σας – τη δική της ονομαστική εορτή, στην αγαπημένη μας Κρήτη.

 

Θα ήθελα λοιπόν, τιμώντας τη μητέρα που έφερε στον κόσμο εσάς, Μακαριώτατε, να σάς ζητήσω να τής δώσετε με τα ίδια τα χέρια σας, όταν την δείτε, μία εικόνα της Οσίας Κλεοπάτρας, που φιλοτέχνησαν οι μοναχοί της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας.

 

Και να τής πείτε, ότι την αγαπάμε, διότι μάς χάρισε εσάς, που και σήμερα τιμάτε το όνομα του Αγίου Νικολάου, και το οποίο και εσείς πήρατε από το πιο γλυκό πλάσμα του κόσμου, τη μάνα.

 

Εις έτη πολλά, Μακαριώτατε!»

 

Την εικόνα μετέφεραν στο αρχονταρίκι δύο Πρόσκοποι μαζί με τον Βοηθό Περιφερειακό Έφορο Αποδήμων κ. Αλέκο Καζαμία και η κα Σοφιανού την παρέδωσε στον Πατριάρχη.

 

 

 

3

 

 

 

Αμέσως, ο Μακαριώτατος σήκωσε ψηλά με τα χέρια του την εικόνα και μίλησε ιδιαίτερα συγκινητικά και για την Σοφιανού και πάνω από όλα για τη μητέρα του.

 

 

 

4

 

 

 

Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ

 

 

Είπε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, απευθυνόμενος στην κα Σοφιανού:

 

«Αγαπητή μου Αρχόντισσα,

 

ποτέ δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα μιλούσατε για τον άνθρωπο που μέ έφερε στον κόσμο, για τη σεβαστή μου μητέρα Κλεοπάτρα, που εφέτος είναι 94 ετών.

 

Θα τής προσφέρω την όμορφη αυτή εικόνα να την έχει στο προσκεφάλι της. Θα τής πώ ότι τής την στέλνει μία Αρχόντισσα από το Κάιρο.

 

Και να ξέρετε ότι με τα λευκά μαλλιά της, με το γλυκό της χαμόγελο, θα πει για σάς «Να έχει την ευχή μου».

 

Αυτή η ευχή μου να σάς συνοδεύει και σας, την οικογένειά σας και τα παιδιά σας».

 

 

 

5

 

 

 

Και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β΄ κατέληξε:

 

«Κάθε άνθρωπος, όσο ψηλά και αν φθάσει, όπου και αν βρεθεί, ένα μόνο χάδι αναζητάει… Ένα βλέμμα μόνο… Της μητέρας του…

 

Σάς ευχαριστώ, Αρχόντισσά μου, υγεία και χαρά να έχετε…»      

 

 

 

 

6

 

 

 

ΑΝΤΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ ΔΩΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

 

Να σημειωθεί ότι την επομένη ημέρα το μεσημέρι, η Αρχόντισσα του Πατριαρχείου κα Αικατερίνη Σοφιανού – Μπελεφάντη προσέφερε με αφορμή την εορτή του Αγίου Νικολάουι και προς τιμήν του Πατριάρχου Αλεξανδρείας ένα γεύμα, όπου παραβρέθηκαν όλοι οι Αρχιερείς που συμμετείχαν στην πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία του περικαλλούς ναού του Αγίου Νικολάου Χαμζάουι Καΐρου, ο Κύπριος Πρέσβης κ. Χάρης Μορίτσης, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα Λαμπρινή Κομίνη, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος και ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΚΑ κ. Στέφανος Ταμβάκης.

 

Εκεί, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος ανταπέδωσε την πατριαρχική αγάπη στην κα Σοφιανού-Μπελεφάντη, προσφέροντάς της μία περίτεχνη εικόνα του Αγίου των Αιγυπτιωτών, του Αγίου γεωργίου εν παλαιώ Καΐρω, για να τήν προστατεύει, που τή δέχτηκε με μεγάλη συγκίνηση η Αιγυπτιώτισσα επιχειρηματίας, ευχαριστώντας θερμά για τη μεγάλη ευλογία.

 

 

 

 

8

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης