Η ιδιαίτερα θερμή υποδοχή που επεφύλαξε στον Αιγύπτιο Πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, ο Έλληνας Πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος (ΒΙΝΤΕΟ)
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας εξήρε τον σταθεροποιητικό ρόλο της Αιγύπτου στην ευρύτερη περιοχή, ενώ τόνισε ότι από τη συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου θα πρέπει να διδαχθεί και η Τουρκία. Την ανάγκη στενότερης συνεργασίας όλων των χωρών της περιοχής κατά της τρομοκρατίας υπογράμμισε ο Αιγύπτιος ομόλογός του κ. Αλ Σίσι. Παράλληλα, ο Έλληνας Πρόεδρος έκανε λόγο για συνεργασία με την Ελλάδα στον οικονομικό τομέα, τη συνεκμετάλλευση ορυκτού πλούτου, ακόμη και στρατιωτική συνεργασία.
Ειδικότερα, ο Προκόπης Παυλόπουλος εξήρε τον σταθεροποιητικό ρόλο της Αιγύπτου στην ευρύτερη περιοχή. «Ο ρόλος αυτός αφορά κυρίως στην προσπάθεια που γίνεται να δοθεί ένα τέλος στον πόλεμο στη Συρία, στην αντιμετώπιση του προσφυγικού δράματος και στην καταπολέμηση του ISIS» είπε ο κ. Παυλόπουλος.Ο κ. Παυλόπουλος επίσης μίλησε για την τριμερή Συνάντηση Κορυφής μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου που θα γίνει αύριο Τετάρτη, τονίζοντας ότι αποτελεί «υπόδειγμα συνεργασίας και πρότυπο διότι σέβεται το διεθνές δίκαιο».
«Πολλοί μπορούν να διδαχθούν από τη συνεργασία αυτή, όπως η Τουρκία» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος. Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα διεκδικεί αυτό που της ανήκει και δεν θα κάνει καμία έκπτωση σε αυτά».
Εξάλλου, εξήρε την πρόοδο που έχει κάνει η Αίγυπτος κυρίως στον οικονομικό τομέα, ενώ χαρακτήρισε τη διώρυγα του Σουέζ «μνημειώδες έργο αντάξιο με την ιστορία του αιγυπτιακού λαού» που «θα φέρει την Αίγυπτο πιο κοντά στην Δύση και στην ΕΕ».
ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΜΠΝΤΕΛ ΦΑΤΑΧ ΑΛ ΣΙΣΙ
Από την πλευρά του, ο Αιγύπτιος ηγέτης Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι υπογράμμισε την ανάγκη στενότερης συνεργασίας όλων των χωρών της περιοχής για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής που προέρχεται από τη Συρία ή αλλού και αποτελεί κίνδυνο για ολόκληρο τον κόσμο.
Απευθυνόμενος στον Πρ.Παυλόπουλο υπογράμμισε ακόμη ότι σκοπός της επίσκεψής του είναι η στενότερη συνεργασία στον οικονομικό τομέα. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος μίλησε για περισσότερη συνεργασία σε ό,τι αφορά την συνεκμετάλλευση ορυκτού πλούτου, ενώ ανέφερε ότι η συνεργασία με την Ελλάδα θα μπορούσε να επεκταθεί και στον στρατιωτικό τομέα.
Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, στο πρόσωπο του Πρ.Παυλόπουλου, ευχαρίστησε την Ελλάδα για την υποστηρικτική της στάση υπέρ των θέσεων της Αιγύπτου και στο πλαίσιο της ΕΕ.
Νωρίτερα, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος επισκέφθηκε το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη όπου κατέθεσε στεφάνι.