Ιδιαίτερα σημαντικές οι εκδηλώσεις της 4ης «Αιγυπτιακής Πολιτιστικής Εβδομάδας» στην Αθήνα, που ξεκινάνε στις 14 Νοεμβρίου


Για μία ακόμη χρονιά, το Μορφωτικό Κέντρο της Αιγυπτιακής Πρεσβείας στην Αθήνα, διοργανώνει επάξια την 4η κατά σειρά «Αιγυπτιακή Πολιτιστική Εβδομάδα» στην Αθήνα.

 

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων αυτών, στις 21 Νοεμβρίου και ώρα 6.00 το απόγευμα, θα εγκαινιαστεί μία μεγάλη εικαστική έκθεση, με τίτλο «Για την αγάπη της Αιγύπτου», με έργα ζωγραφικής 32 Αιγυπτιωτών καλλιτεχνών, σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου. Η ιδιαίτερα σημαντική αυτή εκδήλωση είναι αφιερωμένη στο νέο Μορφωτικό Ακόλουθο της Αιγύπτου Δρ Χουσεΐν Μαρί Μαχμούντ.

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Μορφωτικό Κέντρο της Αιγυπτιακής Πρεσβείας στην Αθήνα (στην οδό Πανεπιστημίου 6, στον 3ο όροφο).

 

Όπως αναφέρει αναλυτικότερα σχετική ανακοίνωση, «το Μορφωτικό Κέντρο της Πρεσβείας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στην Αθήνα διοργανώνει σε συνεργασία με διάφορους Ελληνικούς Φορείς, Πολιτιστικές Οργανώσεις και Μουσεία για 4η συνεχόμενη χρονιά την Αιγυπτιακή Πολιτιστική Εβδομάδα, η οποία θα πραγματοποιηθεί το χρονικό διάστημα από τις 14 Νοεμβρίου έως τις 3 Δεκεμβρίου 2014 (Α΄ μέρος στην Αθήνα.

 

Κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Εβδομάδας, η οποία έχει θέμα «Μασριγιάτ», θα πραγματοποιηθούν πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, Εικαστικές Εκθέσεις, Διαλέξεις και Περιηγήσεις, που αποσκοπούν στην ανάδειξη του Αιγυπτιακού Πολιτισμού. Οι εν λόγω εκδηλώσεις θα ενισχύσουν στην περαιτέρω σύσφιγξη των ισχυρών πολιτιστικών δεσμών που συνδέουν τους λαούς των δυο χωρών».

 

Η Πολιτιστική Εβδομάδα, που τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Πρέσβη της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στην Αθήνα, κ. Άχμεντ Φουάντ Ελ Μπεντάουι, θα ξεκινήσει την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου.

 

Στην εκδήλωση, εκτός από τον Αιγύπτιο Πρέσβη, θα μιλήσει και ο Μορφωτικός Ακόλουθος της Αιγυπτιακής Πρεσβείας, ενώ θα προβληθεί ντοκυμαντέρ με τίτλο «Η Γη των Ονείρων: Πρόσκληση για μία επίσκεψη στην Αίγυπτο», ενώ θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα με τίτλο «Ανατολίτικες Μελωδίες». Ενώ, επίσης, θα μιλήσει η Επιμελήτρια της Αιγυπτιακής Συλλογής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας κα Ελένη Τουρνά, με τίτλο «Οι Αιγυπτιακές αρχαιότητες στην Αθήνα και η διαχρονική τους διαδρομή (σε μία περίοδο που περιλαμβάνει το διάστημα από το 1859 έως το 2008).

 

Παράλληλα, την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου και ώρα 6 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί διάλεξη με θέμα το διάλογο των Θρησκειών μεταξύ των λαών, ενώ θα παρουσιαστεί το βιβλίο του αειμνήστου συγγραφέα Τάσσου Νερούτσου Μπέη, με τίτλο: «Χριστιανικαί Αθήναι», ενώ θα μιλήσει ο Αντιδήμαρχος Αθηναίων κ. Λευτέρης Σκιαδάς. Να σημειωθεί ότι ο συγγραφέας του βιβλίου είναι Έλληνας Ιατρός, ο οποίος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1826 και έζησε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από το 1851 έως τον θάνατό του το 1892. Στην Αλεξάνδρεια μελέτησε τα Ιερογλυφικά και εξέδωσε πόρισμα περί της τοπογραφίας της αρχαίας Αλεξάνδρειας.

 

Την Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου και ώρα 6 μ.μ. και σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, θα ανοίξει τις πύλες της η μεγάλη Εικαστική Έκθεση, όπως προαναφέραμε, με τίτλο «Για την αγάπη της Αιγύπτου», με έργα Ελλήνων καλλιτεχνών, οι οποίοι γεννήθηκαν στην Αίγυπτο και ζωγραφίζουν για τη μεγάλη τους αγάπη για την Αίγυπτο.

 

Επίσης, τη Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 11 το πρωί, σε συνεργασία με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, θα γίνει περιήγηση στους θησαυρούς της πτέρυγας της Αιγυπτιακής συλλογής (Είσοδος ελεύθερη).

 

Την Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου και ώρα 6 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί διάλεξη με τίτλο «Τα κοπτικά υφάσματα στην χώρα του Νείλου: σταυροδρόμι Πολιτισμών μεταξύ Δύσης και Ανατολής (1ος – 13ος αιώνας μ.Χ.), με ομιλήτρια την κα Λίλα ντε Τσάβες, Πρόεδρο της Heritage & Museums (Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά & Μουσεία).

 

Την Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου και ώρα 6 το απόγευμα, θα ακολουθήσει μία ακόμη σημαντική διάλεξη με τίτλο: «Wonder of Things»: 91 χρόνια από την ανακάλυψη του τάφου του Τουταγχαμών», με ομιλήτρια την κα Πηνελόπη Ριγγά, που τυγχάνει από τις πιο εξειδικευμένες Αιγυπτιολόγους Αρχαιολόγους.

 

Τέλος, την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014 και ώρα 6 το απόγευμα, η σειρά των αιγυπτιακών εκδηλώσεων την Αθήνα, θα ολοκληρωθούν με μία διάλεξη με τίτλο: «Το Κανάλι του Σουέζ: Οι προκλήσεις του παρελθόντος και του μέλλοντος», όπου θα μιλήσει ο Οικονομολόγος και Μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Απόστολος Τζιτζάς.

One response to “Ιδιαίτερα σημαντικές οι εκδηλώσεις της 4ης «Αιγυπτιακής Πολιτιστικής Εβδομάδας» στην Αθήνα, που ξεκινάνε στις 14 Νοεμβρίου”

  1. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΖΙΤΖΑΣ says:

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΤΙΣ ΘΕΩΡΩ ΓΕΦΥΡΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΛΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΩΝ ΔΥΟ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΠΟΥ ΤΟΣΑ ΚΟΙΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΟΥΜΕ .
    ΗΔΗ Η ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΥ ΑΧΜΕΝΤ ΦΟΥΑΝΤ ΕΛ ΒΕΝΤΑΟΥΙ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΔΡ ΧΟΥΣΕΙΝ ΜΑΡΙ ΜΑΧΜΟΥΝΤ ΤΑ ΚΑΛΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η ΑΓΑΠΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΝΟΤΑ ΓΙΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ. Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΜΑΣ ΓΕΜΙΣΕ ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ ΜΕ ΕΚΛΕΚΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΑΜΠΕΛ ΧΑΛΙΜ ΧΑΦΕΖ ΚΛΠ. ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΑ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΑ ΕΧΕΙΡΗΣΤΗΚΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΕΟΙ .ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΒΡΑΔΕΙΑΣ ΕΚΑΛΥΨΕ Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΟΦΥΛΑΞ ΤΩΝ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ Η ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΦΙΛΗ ΕΛΕΝΗ ΤΟΥΡΝΑ ΜΕ ΚΑΤΑΙΓΙΣΜΟ ΑΠΟ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΜΕΝΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΕΔΕΙΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΑΣ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΙ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΚΛΕΙΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΗ ΔΕΞΙΩΣΗ ΠΡΟΣ ΟΛΟ ΤΟ ΚΟΙΝΟ. ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΠΑΡΕΥΡΙΣΚΟΝΤΟ ΠΟΛΛΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Ο ΥΠΟΦΑΙΝΟΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΝΕΟΙ ΠΟΥ ΛΑΤΡΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ …ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΠΕΤΑΙ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ .

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.


Hephaestus Radio

Αρχείο Ειδήσεων

Νοεμβρίου 2022
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Zeppelin Computers

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης