ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«ISTORIMA – Συνδέσου με την Ιστορία σου»: Αποκλειστικά στο ERTεcho και στη Φωνή της Ελλάδας 

 

«ISTORIMA – Συνδέσου με την Ιστορία σου»

Αποκλειστικά στο ERTεcho και στη Φωνή της Ελλάδας

Εβδομάδα 10 έως 16 Ιουνίου 2024

 

Λένε ότι μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις. Στη σειρά «Η άγνωστη ιστορία πίσω από μια φωτογραφία» ακούμε τους ανθρώπους που απεικονίζονται σε μια φωτογραφία να μας διηγούνται την ιστορία που αυτή κρύβει. Αυτή την εβδομάδα ακούμε το πρώτο μέρος της «Ελληνίδας εθνοφρουρού του Νάσερ».

 

Επίσης, η Λίντα Κάρολ ήξερε ότι ήταν ένα από τα παιδιά που υιοθετήθηκαν στην Αμερική από την Ελλάδα τη δεκαετία του ’50, ωστόσο μόλις το 2017 έμαθε όλη την αλήθεια για την υιοθεσία της.

 

Ανθρώπινες ιστορίες που περιλαμβάνονται στα podcast του Istorima το μεγαλύτερο έργο καταγραφής προφορικών ιστοριών της Ελλάδας. Το έργο συνυπογράφουν η δημοσιογράφος Σοφία Παπαϊωάννου και η ιστορικός Katherine Fleming.

 

Όλες τις ιστορίες μπορείτε να τις ακούσετε στο podcast Istorima στο ERTecho.

 

Την εβδομάδα 10 έως 16 Ιουνίου 2024 θα ακούσουμε:

 

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024

 

«Η Ελληνίδα εθνοφρουρός του Νάσερ»

Τον Ιούλιο του 1952 ανατρέπεται η μοναρχία στην Αίγυπτο από πραξικόπημα των Ελεύθερων Αξιωματικών με τον Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ και οργανώνεται για πρώτη φορά Εθνοφρουρά με τη συμμετοχή γυναικών. Σε όλα τα περιοδικά και τις εφημερίδες της εποχής, ξεχωρίζει η εμβληματική φωτογραφία μιας νέας γυναίκας Εθνοφρουρού σε στάση προσοχής, με το όπλο, που λειτουργεί ως πρότυπο της «νέας Αιγυπτίας». Ποια είναι όμως η γυναίκα της φωτογραφίας; Ποια είναι η ιστορία της και τι σχέση έχει με την πολυπληθή τότε ελληνική παροικία, την Ιατρική, το Πορτ Σάιντ και τη Διώρυγα του Σουέζ;

 

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

 

«Το όνομά μου είναι Ευτυχία»

 

Η Λίντα Κάρολ Τρόττερ μεγάλωσε στο Σαν Αντόνιο του Τέξας, με Αμερικανούς γονείς που τη λάτρευαν. Πάντα ήξερε ότι ήταν υιοθετημένη το 1958 από την Ελλάδα και της είχαν πει ότι η μητέρα της είχε πεθάνει στη γέννα. Το 2017, η προσπάθειά της να βρει περισσότερα για τις ρίζες της την οδηγεί σ’ ένα χωριό της Ναυπακτίας, το Στράνωμα. Εκεί, διαπιστώνει έκπληκτη ότι ολόκληρο το χωριό γνωρίζει την ιστορία της, που είναι, όμως, πολύ διαφορετική από ό,τι πίστευε μέχρι τότε.

 

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

 

«Μας χτύπησαν γιατί φιλιόμασταν με την κοπέλα μου»

 

Η ηθοποιός Άννα Γκαραφλή συνειδητοποίησε τον σεξουαλικό της προσανατολισμό ήδη από το Γυμνάσιο. Έμαθε από μικρή να μην αντιδρά σε σπόντες, στραβά βλέμματα, κακοποιητικές συμπεριφορές. Μέχρι που βρέθηκε αντιμέτωπη με την ομοφοβική βία. Ξανά και ξανά. Τότε αποφάσισε ότι από δω και μπρος, δεν θα έσκυβε το κεφάλι. Και δεν θα έριχνε ξανά το φταίξιμο σε εκείνη…

 

Κάθε Κυριακή ακούστε ένα επεισόδιο στα ελληνικά και ένα στα αγγλικά.

 

Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

 

«Αήττητος, όνομα και πράγμα»

 

Ο Ντίνος Παπαχρήστου αφηγείται τη ζωή του ανάμεσα στις δυο του αγάπες, τον κινηματογράφο του, το Αττικόν, και το ποδόσφαιρο. Ένας δεινός σκόρερ της ομάδας Αήττητος Σπάτων, μέλος του ρόστερ από τα γεννοφάσκια της, αναπολεί τις περιπέτειες εντός κι εκτός τερέν.

 

«Three sisters livestock farmers overnight»

 

On Christmas Eve in Koskinou, Rhodes, twenty-four-year-old student Rafaela Drakou suddenly loses her father, a prominent livestock farmer on the island. She and her sisters do not hesitate for a moment. They take on the livestock themselves and step up with courage and perseverance, against all hardships and prejudices.

 

Βρείτε τις συγκλονιστικές ιστορίες στο ERTεcho στην κατηγορία Podcasts κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή (διαθέσιμα από τις 21:00). Κυριακή το ελληνικό επεισόδιο από τις 11:00 και το αγγλικό από τις 17:00. Τις ίδιες ημέρες μεταδίδονται και από τη Φωνή της Ελλάδας.

 

Επιμέλεια για το ERTεcho: Καλλιόπη Καπετανοπούλου

 

Επιμέλεια για τη Φωνή της Ελλάδας: Ερμιόνη Κατσιγιάννη

 

Info

 

Το «Istorima» δημιουργήθηκε από τη δημοσιογράφο Σοφία Παπαϊωάννου και την ιστορικό Katherine Fleming και υλοποιείται με ιδρυτική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για την Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων. Τα podcasts και τα βίντεο του «Istorima» προκύπτουν από το έργο πάνω από 1.000 νέων ερευνητών σε όλη την Ελλάδα, που αναλαμβάνουν να εντοπίσουν και να συλλέξουν προσωπικές ιστορίες ανθρώπων και ιστορίες του τόπου τους.

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *