Uncategorized

Από το Κάιρο έλκει την καταγωγή του ο νέος Τσάρος της Ελληνικής Οικονομίας Γιάννης Βαρουφάκης – Πατέρας του ο Αμπετειανός Γιώργος Βαρουφάκης

Αιγυπτιώτης Καϊρινός είναι ο Γιώργος Βαρουφάκης, πατέρας του νέου Υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας Γιάννη Βαρουφάκη.

 

Ο κ. Γιώργος Βαρουφάκης είναι Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

 

Επίσης, τυγχάνει Πρόεδρος της “ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ Α.Ε.” καθώς και Επίτιμος Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ).

 

 

varoufakis giorgos

 

 

Ο Καϊρινός κ. Γιώργος Βαρουφάκης ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Κάιρο της Αιγύπτου. Κατόπιν σπούδασε Χημεία στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), από το οποίο αποφοίτησε το 1953. Το 1965 απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα, ορμώμενος αρχικά από τη μελέτη της διάβρωσης αρχαίων μπρούτζινων αγαλμάτων του Κούρου και της Αρτέμιδος, τα οποία τώρα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά. Το 1979 κατέθεσε διατριβή επί υφηγεσία με τίτλο “Χημική και μεταλλουργική έρευνα γύρω από 19 σιδερένια πόδια τριπόδων της γεωμετρικής εποχής”

Ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία στην εταιρεία “ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ Α.Ε.”. Η ενασχόλησή του με την αρχαία μεταλλουργία και τεχνολογία τον οδήγησε στην απόκτηση του τίτλου του υφηγητή το 1979 και αργότερα του άμισθου επίκουρου καθηγητή του ΕΚΠΑ. Από το 2003 είναι πρόεδρος της “ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ Α.Ε.”

 

Μελετά αρχαία μεταλλικά ευρήματα σε συνεργασία με αξιόλογους αρχαιολόγους

Το 1996 δημοσίευσε βιβλίο βασισμένο στις εργασίες του με τίτλο “Αρχαία Ελλάδα και Ποιότητα – Η ιστορία και ο έλεγχος των υλικών που σημάδεψαν τον ελληνικό πολιτισμό”. Το βιβλίο εκδόθηκε το 1999 στην αγγλική γλώσσα. Δημοσιεύει πρωτότυπες εργασίες με αντικείμενο τη χρήση μετάλλου σε αρχαία αντικείμενα κ.ά. Από τις σημαντικότερες είναι η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Historical Metallurgy Society και είχε αντικείμενο τους σιδερένιους συνδέσμους των μαρμάρινων όγκων του γείσου και της βάσης των ναών του Παρθενώνα και του Ερεχθείου. Κατά το παρελθόν έχει παρουσιάσει πολλές εργασίες στην Κύπρο, στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου, στην Πράγα, στη Ζυρίχη, στις Η.Π.Α. και αλλού, συνήθως μετά από πρόσκληση. Το 2005 εξέδωσε βιβλίο με τίτλο “Η Ιστορία του σιδήρου από τον Όμηρο στον Ξενοφώντα – Τα σιδερένια ευρήματα και η αρχαία ελληνική γραμματεία με το μάτι ενός μεταλλουργού».

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *