Ο εορτασμός της Επετείου του «ΟΧΙ» στα Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Κοινότητας Κινσάσας


 

Γράφει η εκπαιδευτικός των σχολείων, Φωτεινή Κυριακοπούλου

 

Την Κυριακή, 30 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις για την Επέτειο του «ΟΧΙ», στα Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Κοινότητας Κινσάσας.

 

Στις εορταστικές εκδηλώσεις των σχολείων μας παρέστησαν η Πρέσβης της Ελλάδας στην Κινσάσα κ. Ντούτη Καλλιόπη, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Κινσάσας κ. Αντύπας Γεώργιος, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και της Διαχειριστικής Επιτροπής της Ελληνικής Κοινότητας Κινσάσας, γονείς των μαθητών και πλήθος ομογενών.

 

 

 

Αφού πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου δοξολογία, ακολούθησε η παρέλαση των μαθητών των σχολείων μας, η έπαρση της σημαίας και η ανάκρουση του εθνικού μας ύμνου. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε η γιορτή που ετοίμασαν οι μαθητές και οι μαθήτριες με τις υπεύθυνες εκπαιδευτικούς, κ. Κουρέτα Κωνσταντίνα, δασκάλα, κ. Κυριακοπούλου Φωτεινή, καθηγήτρια  Πληροφορικής, κ. Παυλάκου Αικατερίνη, νηπιαγωγό και κ. Σταματοπούλου Εύη, φιλόλογο. Στο τέλος της εκδήλωσης η Ελληνική Κοινότητα παρέθεσε γεύμα προς όλους τους ομογενείς.

 

Την εκδήλωση ξεκίνησε ο Διευθυντής των σχολείων κ. Λεργιός Γεώργιος εστιάζοντας  στον συμβολισμό της ημέρας. Η Πρέσβης, κ. Ντούτη Καλλιόπη μετέφερε το μήνυμα του Υφυπουργού Εξωτερικών, κ. Ανδρέα  Κατσανιώτη  προς τον Απόδημο Ελληνισμό για τον εορτασμό της εθνικής επετείου. Ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Κινσάσας κ. Γεώργιος Αντύπας μετέφερε το μήνυμα του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Κινσάσας κ. Ντούνη    Γεράσιμου και της συζύγου του κ. Τριανταφύλλου Παρασκευής προς όλους τους παραβρισκόμενους για τον εορτασμό της επετείου του «ΟΧΙ».

 

 

Ο πανηγυρικός λόγος της 28ης Οκτωβρίου εκφωνήθηκε από την εκπαιδευτικό κ. Κυριακοπούλου Φωτεινή με τίτλο «Οι ήρωες προχωρούν στα σκοτεινά».

Τα παιδιά χάρισαν στο κοινό ένα πρωτότυπο θέαμα, παρουσιάζοντας τα γεγονότα τού Β΄ Παγκοσμίου πολέμου στην Ελλάδα με μια αφήγηση παραμυθιού. Συνδυάζοντας δρώμενα, προβολή βίντεο, απαγγελία ποιημάτων, τραγούδια και μοντέρνο χορό, απέδωσαν με τον δικό τους τρόπο το πνεύμα της Επετείου του «ΟΧΙ».

 

Την γιορτή άνοιξαν τα παιδιά του Νηπιαγωγείου ακολουθούμενα από τους υπόλοιπους μαθητές του σχολείου. Καθοριστικό ρόλο για την επιτυχία της γιορτής έπαιξε η χορωδία των παιδιών του Δημοτικού, που με την εξαιρετική ερμηνεία των τραγουδιών προκάλεσαν συγκίνηση και ενθουσιασμό σε όλους τους παρευρισκόμενους.

 

 

Το μήνυμα της γιορτής ήταν η συνεχής επαγρύπνηση της ανθρωπότητας απέναντι στις σκοτεινές δυνάμεις του κακού που επιβουλεύονται την ελευθερία, την δημοκρατία, την ειρήνη.

Κάθε πολεμική σύρραξη μας επισημαίνει με τον πιο ωμό τρόπο τις ολέθριες επιπτώσεις του πολέμου, στην δίνη του οποίου ο άνθρωπος καταντά σαν την “πραμάτεια”, σαν το “αδύναμο χόρτο”, κατά τον Σεφέρη. Με αφορμή την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, ας στείλουμε ένα σαφές αντιπολεμικό μήνυμα, ένα μήνυμα συναδέλφωσης, ειρηνικής συμβίωσης και ανεκτικότητας, σε μία εποχή, κατά την οποία η ειρήνη δεν αποτελεί δεδομένο αγαθό και ο φόβος έχει ήδη απλώσει τις μαύρες του φτερούγες και απειλεί να κρύψει μια για πάντα το φως.

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης