Άρθρα

ΕΝΑΣ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΗΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΝΑΒΙΩΣΕΙ ΤΟΝ ΚΟΛΟΣΣΟ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ

 

Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ

 

Ο Γεώργιος Μπαρμπούτης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1956. Το 1973 εισήχθη στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Πειραιά απ΄ όπου και αποφοίτησε εργαζόμενος παράλληλα στην εταιρεία ΠΥΡ-ΚΑΛ Α.Ε. του Ομίλου Επιχειρήσεων Μποδοσάκη. Το 1980, με υποτροφία του Ιδρύματος Μποδοσάκη, μετέβη για μεταπτυχιακές σπουδές στη Νέα Υόρκη των Η.Π.Α., όπου φοίτησε στο Wagner College και στο Pace University αποκτώντας αντίστοιχα Μ.Β.Α. και Post Master΄s C.Α.G.S.B. και εξειδικεύθηκε στους τομείς του Management και International Marketing Επικοινωνίας.

 

Από το 1986 δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο χώρο του τουρισμού εργαζόμενος στον Όμιλο Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων Β. Α. Καμπουράκη (Ξενοδοχεία Mediterranean και Rodos Palace Resort & International Convention Center), όπου διατηρεί την θέση του Group Director of Marketing & Corpοrate Communications, ενώ ταυτόχρονα είναι μέλος των Διοικητικών τους Συμβουλίων.

 

Το 1988, μετέβη στο Παρίσι, όπου παρακολούθησε διετές μεταπτυχιακό στον τομέα της Διοίκησης Διεθνών Ξενοδοχειακών και Τουριστικών Επιχειρήσεων, στο ΙΜΗΙ τμήμα των Πανεπιστημίων Cornell University & ESSEC (Ecole Superieure des Sciences Economiques et Commerciales), απ΄ όπου και του απονεμήθηκε ο τίτλος του M.P.S. (Master of Professional Studies).

 

Είναι επίσης κάτοχος του μεταπτυχιακού διπλώματος Μ.Sc. από το ALBA (Graduate Business School) στον τομέα της Στρατηγικής Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού και υποψήφιος Διδάκτωρ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας. Έχει δώσει διαλέξεις στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, σε Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και σε Οργανισμούς όπως ο Σ.Ε.Τ.Ε. και η Ε.Ε.Δ.Ε. και έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε συνέδρια σε θέματα που αφορούν στους τομείς της στρατηγικής του σύγχρονου management των επιχειρήσεων, του marketing του συνεδριακού τουρισμού, της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας.

 

Έχει διατελέσει αντιπρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Παραρτήματος του SITE (Society of International Travel Executives), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΡΟΔΩΝ Α.Ε., μέλος της Επιστημονικής Ομάδας Τουρισμού του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, επικεφαλής της Επιτροπής Προβολής της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου καθώς και μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Marketing της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων.

 

Το 1999 υπήρξε πρωτεργάτης της καινοτόμου πρωτοβουλίας για τη δημιουργία ενός σύγχρονου έργου χιλιετίας οπτικής και εκδοχής 21ου αιώνα, εμπνευσμένου από το αρχαίο θαύμα του Κολοσσού της Ρόδου και αφιερωμένου στις πανανθρώπινες αξίες της παγκόσμιας ειρήνης και συναδέλφωσης των λαών, έχοντας σαν στόχους την αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και την υλοποίηση ενός μεγάλου οράματος ειρήνης στην περιοχή της Μεσογείου. Η συγκεκριμένη αυτή πρόταση της οποίας υπήρξε εισηγητής υπεβλήθη στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ροδίων, αποσπώντας ομόφωνο ψήφισμα. Από το έτος 1999 και μετά ενεργώντας με την ιδιότητα του εκπροσώπου έργου Κολοσσού του Δήμου Ρόδου αλλά και του μέλους της Επιστημονικής Ομάδας Τουρισμού του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, έχει υποστηρίξει το εγχείρημα με πλειάδα εισηγήσεων σε διεθνή συνέδρια και fora, έχει προβεί σε εκτεταμένη αρθρογραφία επί του θέματος στον Τύπο και έχει συντελέσει σε διάφορες φάσεις προτεινόμενης υλοποίησης του.

 

Όπως περιγράφει χαρακτηριστικά ο ίδιος το όλο εγχείρημα : ¨Η ιδέα αφορά στη δημιουργική αναβίωση και στον καινοτόμο ανασχεδιασμό του αρχαίου θαύματος του Κολοσσού σε ένα σύγχρονο αρχιτεκτονικό έργο του 21ου αιώνα, το οποίο θα αναδείξει τα ανεκτίμητα άυλα χαρακτηριστικά και τις συμβολικές αξίες του μυθικού μνημείου. […] Υπέρτατη πρόκληση και όραμα του εγχειρήματος είναι να προωθήσει την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά και να εδραιώσει τη Ρόδο ως έναν εξέχοντα πολιτιστικό και διπλωματικό προορισμό. Το νέο έργο φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα τουριστικό-αρχιτεκτονικό ορόσημο, ένα πολιτιστικό επίτευγμα του νέου αιώνα, ενσωματώνοντας ένα σύγχρονο θεματικό μουσείο, ένα αρχαιολογικό ερευνητικό και διεθνές συνεδριακό κέντρο, καθώς επίσης και μια ουδέτερη έδρα ειρήνης στην περιοχή της Μεσογείου, όπου αυτή διακυβεύεται καθημερινά. Προς την κατεύθυνση αυτή δημιουργήθηκε ένας ¨Οδικός Χάρτης¨ προκειμένου να προσδιοριστεί το πλαίσιο για την ιδεατή διάδοση και υλοποίηση του εγχειρήματος, ως έργου αξιομνημόνευτης προσφοράς της Ρόδου και του διαχρονικού ιδεώδους του ελληνικού πολιτισμού στην ανθρωπότητα¨.

 

Πηγές : ¨Η Ροδιακή¨, Ρόδος 23/2/23 – colossusproject.org

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *