Τέρενς Κουΐκ και Ναμπίλα Μάκραμ στις Πυραμίδες και την Σφίγγα της Γκίζας – Μία κίνηση που συμβολίζει τη συνεργασία των δύο κρατών (ΦΩΤΟ)


 

 

 

 

 

Ένα ακόμα βήμα προόδου στη τριμερή συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου σε θέματα Διασποράς, αποτελεί η σημερινή συνάντηση στο Κάιρο του Υφυπουργού Εξωτερικών αρμοδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό κ. Τέρενς Κουΐκ με την Αιγυπτία ομόλογό του Υπουργό Διασποράς και Μεταναστευτικής Πολιτικής κα Ναμπίλα Μάκραμ, σε συνέχεια της συνεργασίας που είχαν τον περασμένο μήνα στη Λευκωσία, με τον Κύπριο Επίτροπο Διασποράς Φώτη Φωτίου.

 

 

 

Στη σημερινή συνάντησή τους, οι Υπουργοί των δύο χωρών επαναβεβαίωσαν τον σχεδιασμό που έγινε στη τριμερή της Λευκωσίας ότι στις 7 Μαρτίου ξεκινά τελικά το πρόγραμμα «ΝΟΣΤΟΣ – Επιστροφή στην πατρίδα», που θα φέρει για μία εβδομάδα πίσω στη γη των προγόνων τους, 70 Αιγυπτιώτες από την Ελλάδα και 30 Αιγυπτιώτες που διαμένουν στην Κύπρο.

 

 

 

Ένα πρόγραμμα που τελεί υπό την αιγίδα του Αιγυπτίου Προέδρου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι και με την αγάπη του για τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό, που ο ίδιος δείχνει σε όλες τις τελευταίες Συνόδους Κορυφής Ελλάδος – Αιγύπτου – Κύπρου, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, γεγονός που δείχνει το πόσο κοντά βρίσκονται πλέον τα τρία κράτη και οι τρεις λαοί, από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι σήμερα.

 

 

 

Αυτήν ακριβώς την πανάρχαια ιστορία και συνεργασία, και με φροντίδα και στήριξη του Επιτρόπου της Κυπριακής Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου, θα παρουσιάσει η Χώρα του Νείλου στους 100 Αιγυπτιώτες που θα έρθουν στην Αίγυπτο στις αρχές Μαρτίου.

 

 

 

Για την παρουσία αυτής της ιστορικής διασύνδεσης των τριών χωρών, οι Υπουργοί Τέρενς Κουΐκ και Ναμπίλα Μάκραμ συζήτησαν λεπτομέρειες του προγράμματος «ΝΟΣΤΟΣ», που περιλαμβάνει επίσκεψη στην Αλεξάνδρεια, το Κάιρο, το Πορτ Σαΐντ, το Σαρμ Ελ Σέιχ αλλά και το πολυαιώνιο θεοβάδιστο Μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης του Σινά.

 

 

 

Έτσι, μεταξύ άλλων, στο μοναδικό αυτό ταξίδι επιστροφής στα ιερά χώματα που γέννησαν τους πατεράδες τους και τους παπούδες τους, οι 100 Αιγυπτιώτες θα συναντήσουν την κορυφή του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου της Εκκλησίας μας, στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄, θα επισκεφθούν το ιστορικό Ελληνικό Τετράγωνο του Σάτμπι στην Αλεξάνδρεια και την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας αλλά και θα γνωρίσουν από κοντά την περίφημη Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη.

 

 

 

Στο Σαρμ Ελ Σέιχ, θα γνωρίσουν τη σημερινή εκπληκτική τουριστική εικόνα της Αιγύπτου αλλά και θα επισκεφθούν από κοντά ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της Ορθοδοξίας, την Ιερά Μονή Σινά.

 

 

 

Και στο Κάιρο, θα δουν από κοντά την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, αλλά βεβαίως και το Αρχαιολογικό Μουσείο και τις Πυραμίδες.

 

 

 

Μάλιστα, στις Πυραμίδες και στο Αρχαιολογικό Μουσείο βρέθηκαν σήμερα το μεσημέρι, σε μία επίσκεψη υψηλού συμβολισμού, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουΐκ με την ομόλογό του Υπουργό Διασποράς κα Ναμπίλα Μάκραμ, θέλοντας να δείξουν το πόσο κοντά βρίσκονται οι δύο χώρες και οι ιστορίες τους και ενδιάμεσα η Κύπρος, το νησί της Αφροδίτης. Ένα γεγονός που προσέλκυσε το ενδιαφέρον δεκάδων δημοσιογράφων και πολλών τηλεοπτικών συνεργείων, που ακολούθησαν τους δύο υψηλούς αξιωματούχους, στο πιο υψηλό σημείο της Πυραμίδας του Χέοπα, στην αίθουσα αυτή από γρανίτη, μέσα στο ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου, για να ακούσουν τελικά από τον αρμόδιο αρχαιολόγο που τους ακολουθούσε ότι «αν κάποιος μπορεί να φτιάξει τις Πυραμίδες, τότε μπορεί να κάνει οτιδήποτε»!…

 

 

 

Μία μοναδική εμπειρία, με τον Υφυπουργό κ. Τέρενς Κουΐκ να ανεβαίνει αυτό το στενό διάδρομο για τρίτη φορά στη ζωή του, καθώς είχαν προηγηθεί δύο επισκέψεις τους, από ντοκυμαντέρ που έκανε τα παλαιότερα χρόνια ως δημοσιογράφος.

 

 

 

Και την ίδια στιγμή, σε αποκλειστικές του δηλώσεις στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μέσα ακριβώς από την Πυραμίδα του Χέοπα, ο κ. Κουΐκ να εκφράζει το θαυμασμό του για αυτό το αριστούργημα της ιστορίας, το οποίο, όπως είπε: « Όλοι πρέπει να διαφυλάξουμε, όπως και την ιστορία της Αιγύπτου και την ιστορία της και την πολιτιστική κληρονομιά της, από όποιον επιβουλεύεται την ευλογημένη Χώρα των Πυραμίδων, της Σφίγγας και του Νείλου».

 

 

 

Και από την πλευρά της, στο ίδιο ακριβώς σημείο, η ομόλογός του Υπουργός κα Μάκραμ να μιλάει με υπερηφάνεια και αγάπη για την Ελλάδα και την Κύπρο και το πρόγραμμα «ΝΟΣΤΟΣ», που θα ξεκινήσει σε δύο μήνες περίπου από σήμερα, φέρνοντας πιο κοντά Ελλάδα, Αίγυπτο και Κύπρο.

 

 

 

Ένα πρόγραμμα, που όπως δήλωσε ο κ. Κουΐκ είναι η απαρχή μόνον της μοναδικής στον κόσμο συνεργασίας των Αποδήμων των τριών χωρών, που έχουν πολλά να προσφέρουν μεταξύ τους, οι Αιγυπτιώτες, αλλά και στις τρεις τους πατρίδες, την Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κύπρο.

 

 

 

Η φωτογραφική στιγμή μπρος από την Σφίγγα της Γκίζας ήταν και η πιο συμβολική στιγμή, όπου οι δύο Αξωματούχοι ένωσαν τις δυνάμεις τους για να αναδείξουν το μεγαλείο της ιστορίας των λαών τους, που μέσω του Μεγάλου Αλεξάνδρου αλλά και της σύγχρονης ελληνικής παρουσίας των Αιγυπτιωτών, αναδεικνύει άλλη μία φορά το πόσο ενώνει – και δεν χωρίζει – η Μεσόγειος των τριών χωρών…

 

 

 

Μία Μεσόγειος θάλασσα, που αύριο στην Αλεξάνδρεια θα τιμήσει με την επίσκεψή του ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουΐκ, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στην Αίγυπτο, όπου και θα εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση στη Τελετή Ρίψης του Τιμίου Σταυρού στην Αλεξάνδρεια, από τον Ποιμενάρχη του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου μας, τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο Β΄.         

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Hephaestus Radio


Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS

Αρχείο Ειδήσεων

Δεκεμβρίου 2023
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads
Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης