Κραυγή αγωνίας από τον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αιγυπτιωτών Αθήνας, για την οικολογική καταστροφή από την πετρελαιοκηλίδα


 

 

 

 

Μαύρη είναι η εικόνα που παρουσιάζει η ακτή στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αιγυπτιωτών της Αθήνας και φυσικά και οι υπόλοιπες ακτές της Δυτικής Αττικής, σε Σαλαμίνα, Πειραϊκή, Καλαμάκι, Άγιο Κοσμά και Γλυφάδα. Η ρύπανση των υδάτων, που προκλήθηκε από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» την περασμένη Κυριακή στον Σαρωνικό, είναι ανεξέλεγκτη.

 

Οι αντιδράσεις των πολιτών αλλά και πολλών μελών του Αιγυπτιώτικου αθλητικού σωματείου της Αθήνας πολλαπλασιάζονται μέσα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

 

Την ίδια ώρα, μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου καταθέτουν οι δήμοι που επλήγησαν από την πετρελαιοκηλίδα, αλλά και ιδιώτες που έχουν επιχειρήσεις στην παραλία του Σαρωνικού.

 

Κομμάτια μαζούτ έχουν διασκορπιστεί και στη θαλάσσια περιοχή της Βούλας. Το βράδυ της 13ης Σεπτεμβρίου, μάλιστα, ο εν λόγω δήμος ενημερώθηκε πως πετρελαιοκηλίδα 5 στρεμμάτων βρισκόταν μπροστά από την χερσόνησο του ΠΙΚΠΑ. Για αυτό το λόγο τοποθετήθηκε αντιρρυπαντικό φράγμα, μήκους τριών χιλιομέτρων.

 

Οι προσπάθειες για τον επιφανειακό καθαρισμό συνεχίζονται, ενώ στη συνέχεια θα γίνουν μετρήσεις για την ποιότητα του νερού. Μέχρι στιγμής κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει το μέγεθος της καταστροφής και το χρόνο αποκατάστασης, εκτός από τον ένα μήνα που θα χρειαστεί να βελτιωθεί η εικόνα των ακτών.

 

Από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών ΕΛΚΕΘΕ έχουν ζητηθεί να γίνουν αναλύσεις του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

 

Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό κάτω από ποιες συνθήκες βούλιαξε το δεξαμενόπλοιο, ενώ ο ιδιοκτήτης του «Αγία Ζώνη ΙΙ» Θεόδωρος Κουντούρης, έριξε τις ευθύνες για τη θαλάσσια ρύπανση σε άλλο πλοίο, και συγκεκριμένα στο Blue Star Patmos.

 

Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του ιδιοκτήτη του δεξαμενόπλοιου, το υπουργείο Ναυτιλίας έκανε γνωστό με ανακοίνωσή του πως: «Το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος έδωσε εντολή και ελήφθησαν δείγματα από τα καύσιμα του Αγία Ζώνη και από τα καύσιμα του Blue Star το οποίο τις ίδιες ημέρες έφτασε στην περιοχή του Περάματος, ώστε να διαπιστωθεί από ποιο πλοίο προέρχεται η ρύπανση».

 

Ο Θεόδωρος Κουντούρης μιλώντας στον Real Fm σημείωσε ότι το πλοίο είχε ασφαλιστεί μόνο για ζημίες προς τρίτους και για ρύπανση, τονίζοντας ότι από το ναυάγιο ο ίδιος έχασε την περιουσία του. Σύμφωνα με πληροφορίες το πλοίο ήταν ασφαλισμένο για ζημιές προς τρίτους ύψους 5 εκατ. ευρώ. Είπε ότι παρά την παλαιότητά του, το πλοίο ήταν συντηρημένο, είχε επιθεωρηθεί και τα πιστοποιητικά ήταν εν ισχύ από την επιθεώρηση εμπορικών πλοίων.

 

Αποκάλυψε μάλιστα ότι το πλοίο κατά την βύθιση του ήταν φορτωμένο και αγκυροβολημένο χωρίς να έχει παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα ή κάποια ζημιά, ενώ δήλωσε άγνοια για την αιτία που οδήγησε στο ναυάγιο, παραπέμποντας στην έκθεση των εμπειρογνωμόνων.

 

«Έχει γίνει επιθεώρηση από δύτες και δεν υπάρχει ρήγμα στο κάτω μέρος», τόνισε ο ίδιος και συμπλήρωσε: «Δεν είμαι χοντρόπετσος από τα Βόρεια Προάστια. Είμαι γεννημένος στο Πέραμα και τα παιδιά μου κάνουν μπάνιο στην Σαλαμίνα».

 

«Η ίδια εταιρεία έχει απασχολήσει στο παρελθόν δύο φορές τις αρχές για υποθέσεις λαθρεμπορίας και έχει απαλλαγεί».

 

Ο διευθυντής του γραφείου του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, αρχιπλοίαρχος Αλέξανδρος Λαγουρός, παρουσιάζοντας την επιχειρησιακή δυνατότητα στην περιοχή του ναυαγίου αλλά και στις πληγείσες από τη ρύπανση περιοχές, τόνισε ότι συνολικά συμμετέχουν 13 ιδιωτικά σκάφη, συμπεριλαμβανομένου του «AKTAIA OSRV» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα και 7 σκάφη του Λιμενικού.

 

Για το AKTAIA OSRV, τόνισε ότι πρόκειται για απορρυπαντικό σκάφος μεγέθους αποθήκευσης 3.000 κυβικών μέτρων, μπορεί να ανακτήσει πετρελαιοειδή με τους δύο ειδικούς βραχίονες που διαθέτει, ενώ έχει ένα πολύ σημαντικό βοήθημα: να μπορεί κατά τη διάρκεια της νύχτας να εντοπίζει πετρελαιοκηλίδες.

 

Ο κ. Λαγουρός τόνισε πως εθνική πολιτική της χώρας είναι η μη χρήση χημικών διασκορπιστικών ουσιών απορρύπανσης, και ήδη από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Θαλασσίων Ερευνών ΕΛΚΕΘΕ έχουν ζητηθεί να γίνουν αναλύσεις του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Μόλις αυτά τα στοιχεία γίνουν ανακοινώσιμα, θα λάβουν όλοι πληροφόρηση για το πόση ήταν η επιβάρυνση του περιβάλλοντος πριν και μετά το ναυάγιο. Οι μετρήσεις θα είναι συνεχείς, ανά εξάμηνο και με ανακοινώσεις, δήλωσε ο κ. Λαγουρός.

 

Η επιχείρηση αντιρρύπανσης επικεντρώνεται αυτή τη στιγμή στην απάντληση πετρελαιοειδών από το ναυάγιο, η οποία αναμένεται από λεπτό σε λεπτό, ενώ προπαρασκευαστικές ενέργειες έχουν γίνει τις προηγούμενες ημέρες. Η διαρροή, είπε, έχει πλέον σταματήσει μετά τη σφράγιση του ναυαγίου, ενώ δεύτερος άξονας είναι ο καθαρισμός των ακτογραμμών Κυνοσούρας και Σεληνίων και το μέτωπο Πειραϊκή, Φρεαττύδα έως Γλυφάδα.

 

Αναφορικά με τη μεταφορά διάσπαρτης ρύπανσης που έγινε σε παράκτιες περιοχές της Σαλαμίνας και του Πειραιά, ο κ. Λαγουρός τόνισε ότι τα καύσιμα του πλοίου είναι πετρελαιοειδή και αυτά που διέρρευσαν κατά τη βύθιση του ΑΓ. ΖΩΝΗ στη διάρκεια της νύχτας όπου πέφτει η θερμοκρασία, καταδύονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και δεν είναι οπτικά παρατηρήσιμα. Την ημέρα ωστόσο που ψηλώνει ο ήλιος, αναδύονται με ζέστη και μεταφέρονται με τα υπόγεια ρεύματα στις ακτογραμμές, συμπλήρωσε.

 

Ο διευθυντής Ελέγχου του Κλάδου Πλοίων, Ιωάννης Ζίκας είπε ότι το πλοίο ΑΓ ΖΩΝΗ ΙΙ δεν το παρακολουθούσε νηογνώμονας καθώς δεν απαιτείται κάτι τέτοιο από τη νομοθεσία. Επίσης τόνισε, ότι όλα τα πιστοποιητικά έχουν εκδοθεί και είναι σε ισχύ από τον κλάδο ελέγχου πλοίων έως τις 27/09.

 

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ζητήθηκε από τον αρχηγό του Λιμενικού να αποκαλύψει τις αιτίες του ναυαγίου, ωστόσο ο ίδιος είπε ότι αυτό είναι αντικείμενο της προανάκρισης. Διευκρίνισε επίσης, ότι η ίδια εταιρεία έχει απασχολήσει στο παρελθόν δύο φορές τις αρχές για υποθέσεις λαθρεμπορίας, διευκρινίζοντας όμως ότι έχει απαλλαχθεί δικαστικά.

 

 

 

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΙΜΟΥ

 

 

 

Μάλιστα, σε ανακοίνωσή του, ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης αναφέρει:

 

Αγαπητοί συμπολίτες,

 

Σας ενημερώνω ότι με έγγραφο που εξέδωσε προ ολίγου η Υγειονομική Υπηρεσία ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η κολύμβηση σε όλες τις ακτές του Αλίμου, λόγω της θαλάσσιας ρύπανσης που προκλήθηκε από τη βύθιση του πλοίου «Αγία Ζώνη ΙΙ».

Ο Δήμος Αλίμου, παρότι δεν είναι ο αρμόδιος φορέας, έχει προχωρήσει σε συνεργασία με όλες τις αρμόδιες Αρχές, ώστε να υπάρξει συντονισμός και πλήρης απορρύπανση – καθαρισμός της θάλασσας και των ακτών (τοποθέτηση πλωτών φραγμάτων, συγκέντρωση και απομάκρυνση μαζούτ κ.λπ.).

Η προσπάθεια αυτή είναι σε πλήρη εξέλιξη και από τη μεριά του Δήμου μας γίνεται υπεράνθρωπη και οργανωμένη προσπάθεια να συνδράμουμε – συντονίσουμε τους αρμόδιους και τα ειδικά συνεργία απορρύπανσης, ώστε το συντομότερο να επαναφέρουμε τις ακτές μας στην πρότερη κατάσταση.

Ταυτόχρονα, είναι συγκινητική και ελπιδοφόρα η διάθεση πολλών πολιτών και φορέων της πόλης μας να συνδράμουν εθελοντικά στην προσπάθεια καθαρισμού και προστασίας του παραλιακού μας μετώπου, γι’ αυτό και τους ευχαριστώ ολόθερμα.

Δεδομένου ότι κάτι τέτοιο προς το παρόν δεν χρειάζεται, παρακαλούμε να μην καθαρίζετε εθελοντικά και να μην προσεγγίζετε την παραλία. Η διαχείριση των πετρελαϊκών αποβλήτων απαιτεί συγκεκριμένη διαδικασία, ειδική ενδυμασία και μέσα ατομικής προστασίας, διαφορετικά εγκυμονεί πιθανούς κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία.

Εφόσον απαιτηθεί εθελοντική συμμετοχή πολιτών, ο Δήμος μας θα καλέσει οργανωμένα τους Αλιμιώτες να συνδράμουν, διανέμοντας και τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας και κατάλληλες οδηγίες.

Η περιβαλλοντική ζημιά είναι πρωτόγνωρη και σοβαρή, γι’ αυτό και προέχει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να επικεντρώσουμε όλες μας τις δυνάμεις στον περιορισμό και την ταχύτατη αποκατάσταση του προβλήματος.

Αμέσως μετά, θα πρέπει να υπάρξει πλήρης απόδοση και καταλογισμός ευθυνών στους υπαίτιους, για κάθε πράξη και παράλειψη, που οδήγησε στην κατάσταση που βιώνουμε. Για το λόγο αυτό, ο Δήμος μας θα καταθέσει Μηνυτήρια Αναφορά κατά παντός υπευθύνου, καθώς και Αγωγή για την αποζημίωση που δικαιούται για τη θαλάσσια ρύπανση και τη μόλυνση των παραλιών μας.

Παρακολουθούμε διαρκώς το πρόβλημα, είμαστε σε συνεχή εγρήγορση και δράση, και θα επανέλθουμε με νεότερη Ανακοίνωση-Ενημέρωση μόλις υπάρξουν εξελίξεις.

 

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΙΜΟΥ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.


Hephaestus Radio

Αρχείο Ειδήσεων

Οκτωβρίου 2022
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Zeppelin Computers

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης