Κύπρος και Αίγυπτος στηρίζουν την ανάγκη προώθησης των έργων στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου
Η Κύπρος και η Αίγυπτος προσπαθούν να στηρίξουν όλες τις εταιρείες στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στην περιοχή για να προχωρήσουν σε έργα, τόνισαν από κοινού ο Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου και ο Υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου κατά τη διάρκεια του 13ου Συνεδρίου του Economist στη Λευκωσία, που πραγματοποιήθηκε αρχές Νοεμβρίου στην κυπριακή πρωτεύουσα.
Παράλληλα, ο Υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου Tarek El-Molla, μιλώντας στον κυπριακό Τύπο, δήλωσε ότι οι τυχόν καθυστερήσεις στις αποφάσεις για επενδύσεις δεν ευνοούν, τόσο τις χώρες της περιοχής όσο και τις εταιρείες που έχουν συμβάσεις στα χέρια τους, σημειώνοντας την άνοδο των τιμών του πετρελαίου φέτος.
Μιλώντας για την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στην κυπριακή ΑΟΖ, την οποία οι εταιρείες μελετούν για περίπου τρία χρόνια με σκοπό να συνδέσουν το κοίτασμα με έναν αγωγό προς τα τερματικά της Αιγύπτου, ο Υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου είπε ότι παρόλο που η Αφροδίτη ανακαλύφθηκε νωρίτερα από το αιγυπτιακό Ζόρ, εντούτοις δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα.
Ο κ. El-Molla είπε επίσης ότι η Αίγυπτος είναι μια μεγάλη αγορά και ένας μεγάλος καταναλωτής φυσικού αερίου και άρα υπάρχουν η βιωσιμότητα και οι οικονομικοί λόγοι για την ανάπτυξη του αγωγού μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου. Ταυτόχρονα, ανέφερε, ότι η χώρα διαθέτει τερματικά Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) που μπορούν να πάρουν το φυσικό αέριο και να το εξάγουν για λογαριασμό των εταιρειών που εδρεύουν στην Κύπρο.
Σχετικά με τις διεθνείς χαμηλές τιμές στη βιομηχανία, επεσήμανε ότι η τιμή του πετρελαίου μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια συζητήσεων έχει αυξηθεί, προσθέτοντας ότι τα έργα στο τομέα είναι μακροπρόθεσμα έργα, για τουλάχιστον 20-25 χρόνια, και αν γίνουν θα δώσουν ώθηση και σε άλλα μεγαλύτερα έργα να ακολουθήσουν.
«Πρέπει να σκεφτόμαστε όλοι μαζί την μεγάλη εικόνα, συμπληρώνουμε ο ένας τον άλλο, υπάρχουν αγορές, υπάρχει δυναμική ανάμεσα όχι μόνο στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και μεταξύ των εταιρειών», ανέφερε.
Αναφέρθηκε επίσης στο νέο νόμο για το φυσικό αέριο που εγκρίθηκε πρόσφατα στην Αίγυπτο, ο οποίος επιτρέπει την εμπορία αερίου, με την εγγύηση της ύπαρξης μιας ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής.
Με τον Υπουργό Ενέργειας της Κύπρου, προσέθεσε ο κ. Τάρεκ Ελ Μόλα, έχουμε συνεχή συνεργασία και αναζητούμε περισσότερη συνεργασία και συντονισμό μεταξύ των χωρών μας. Πρόσθεσε δε μά΄λιστα ότι προσπαθούν να προωθήσουν, να υποστηρίξουν και να ενθαρρύνουν όλους τους επενδυτές στην περιοχή με όλες τις διακυβερνητικές συμφωνίες, καθώς και μέτρα και νόμους που θα τούς βοηθήσουν.
Από την πλευρά του, ο Κύπριος Υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης δήλωσε, μιλώντας σε συζήτηση πάνελ, ότι οι περισσότερες αναπτύξεις στον τομέα του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο είναι κυρίως για εσωτερική χρήση, με εξαίρεση τις εξαγωγές του Ισραήλ προς την Ιορδανία. Όπως είπε, δεν υπάρχουν άλλα διασυνοριακά έργα και γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να συναφθεί μια εμπορική συμφωνία στο κοίτασμα Αφροδίτη με τα τερματικά της Αιγύπτου, που είναι για την ώρα το πιο εμπορικά βιώσιμο έργο.
«Ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να πετύχουμε σύγκληση στο θέμα της τιμής, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες της αγοράς» είπε.
Κάτι τέτοιο προσέθεσε ο Κύπριος Υπουργός, είναι πολύ σημαντικό τόσο και για τις δύο χώρες αλλά κυρίως για την Κύπρο, διότι θα είναι η πρώτη φορά που η χώρα θα μπορέσει να ολοκληρώσει ολόκληρη την αλυσίδα από τη χορήγηση αδειών μέχρι την εκμετάλλευση. Αυτό, επεσήμανε, θα στείλει ένα τεράστιο θετικό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις.
Ο κ. Λακκοτρύπης δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση της Λευκωσίας θα διευκολύνει τις εταιρείες με κάθε δυνατό τρόπο ή οποιαδήποτε διακυβερνητική συμφωνία.
Ερωτηθείς για ενδεχόμενη συνεργασία με την Τουρκία στον τομέα αυτό, ο Κύπριος Υπουργός τόνισε ότι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος παραμένει η νούμερο ένα προτεραιότητα της κυβέρνησης, και για να συνεργαστεί με την Τουρκία, θα πρέπει πρώτα να εξομαλυνθεί η σχέση της με τη χώρα. Πρόσθεσε ότι πρέπει επίσης να υπάρχουν οι απαραίτητες συμφωνίες οριοθέτησης και ενοποίησης, κάτι που επιδιώκει η κυπριακή κυβέρνηση.
Ο διευθυντής της Noble Energy στην Κύπρο Gene Kornegay επιβεβαίωσε ότι οι εταιρείες στον κοίτασμα Αφροδίτη συνεργάζονται με τις εταιρείες στην Αίγυπτο για να αναπτύξουν αυτό το έργο όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Πρόσθεσε ότι είναι περίπλοκο, επειδή οι τιμές στην αγορά είναι χαμηλές και αυτό είναι δύσκολο, ωστόσο, πρόβλεψε ότι η Αφροδίτη θα αναπτυχθεί επιτυχία σύντομα.
Ο Αντιπρόεδρος της ExxonMobil για την Ευρώπη, Ρωσία, και Κασπία Tristan Aspray απαντώντας σε σχόλιο ότι οι χαμηλές τιμές δεν δικαιολογούν ακριβές εξορύξεις σε βαθιά νερά στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ότι αυτό το σχόλιο είναι εσφαλμένο.
Εταιρείες όπως η Exxon, ανέφερε, χρειάζονται χρόνια για να εκτιμήσουν και να αναπτύξουν τεμάχια που θα παράγουν πόρους για 70 ή 80 χρόνια. «Δεν προχωρούμε σε επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων με βάση τις τιμές που ισχύουν τη συγκεκριμένη ημέρα», είπε.
Αντίθετα, σημείωσε, «λαμβάνουμε περισσότερο υπόψη το ποια θα είναι η ζήτηση στο μέλλον και αναγνωρίζουμε την αυξανόμενη ζήτηση για φυσικό αέριο». «Η δουλειά μας», πρόσθεσε, «είναι να κοιτάξουμε σε όλο τον κόσμο και να αναζητήσουμε νέους πόρους για να ανταποκριθούμε στη ζήτηση που γνωρίζουμε ότι θα είναι εκεί. Και γι` αυτό είμαστε εδώ «.
Πρόσθεσε ότι οι τιμές σήμερα είναι υψηλότερες από ό, τι πριν από ένα χρόνο, όταν επέλεξαν να συμμετάσχουν στον τρίτο γύρο. Στην παρουσίασή του, ο κ. Aspray δήλωσε ότι η εταιρεία στις προβλέψεις της θεωρεί σημαντική τη ζήτηση φυσικού αερίου στο μέλλον, που θα συνεχίσει να αυξάνεται πέρα από το 2040. Όπως είπε η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξάνεται, ενώ η παραγωγή φυσικού αερίου στην ήπειρο μειώνεται τα τελευταία χρόνια.
Είπε επίσης ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι μεγαλύτερες αυξήσεις θα είναι στην προμήθεια φυσικού αερίου μέσω LNG που μεταφέρεται με πλοία.
Πρόσθεσε ότι η Κύπρος θα μπορούσε να συμβάλει στην κάλυψη αυτής της αυξανόμενης ζήτησης αερίου και αν η γεώτρηση είναι επιτυχής, το LNG από την Κύπρο μπορεί να έχει πρόσβαση σε αγορές στην Ευρώπη ή ακόμα και σε χώρες της Ασίας-Ειρηνικού.
Είπε επίσης ότι η εταιρεία ολοκληρώνει αυτήν την περίοδο τις προετοιμασίες για την γεώτρηση στο τεμάχιο 10 της ΑΟΖ της Κύπρου.
Ο Αντιπρόεδρος της Total για τη Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή, ο Elias Kassis δήλωσε ότι όταν εξετάζεται μια επένδυση πρέπει να υπάρχουν ορισμένα στοιχεία όπως οι ποσότητες, πόσο χρόνο χρειάζεται η ανάπτυξη, ποια είναι η τεχνολογία που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί και τελικά όχι το πολύ βραχυπρόθεσμο σενάριο τιμών αλλά και οι υποθέσεις σχετικά με την ευρωστία του έργου και την ανταγωνιστικότητά του, σε σχέση με άλλα έργα.
Όπως είπε, ο επενδυτής και η χώρα υποδοχής θα αναζητήσουν μια ισορροπία ανάμεσα στο ρίσκο και το όφελος της απόφασης, προκειμένου να προχωρήσουν.