Τεράστια η λύπη της Αιγύπτου στο Εθνικό Μουσείο της Βραζιλίας, που αφάνισε μεταξύ άλλων και 700 φαραωνικά κειμήλια


 

 

 

 

Την τεράστια λύπη του για την πυρκαγιά που αφάνισε εξ ολοκλήρου το Εθνικό Μουσείο της Βραζιλίας, ένα πρώην αυτοκρατορικό παλάτι, καταστρέφοντας μεταξύ άλλων και μία αιγυπτιακή συλλογή 700 αρχαιολογικών κειμηλίων, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων Μουστάφα Ουαζίρι, χαρακτηρίζοντας το γεγονός της πυρκαγιάς αυτού του – ηλικίας 200 ετών – Μουσείου του Ρίο Ντε Τζανέιρο, ως «μεγάλη απώλεια για την ανθρωπότητα και την Παγκόσμια Κληρονομιά».

 

 

Όπως έγινε γνωστό, από την πυρκαγιά, χάθηκαν για πάντα 20 εκατομμύρια αρχαία αντικείμενα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονταν 700 συλλεκτικά φαραωνικά αντικείμενα του Αυτοκράτορα της Βραζιλίας Πέντρο του Α΄, ιδρυτή και πρώτου κυβερνήτη της αυτοκρατορίας της Βραζιλίας, τα οποία εκείνος αγόρασε τον 19ο αιώνα από εμπόρους αρχαιοτήτων. Στην εν λόγω συλλογή, περιλαμβάνονταν επίσης πέντε μούμιες, μία από τις οποίες διατηρείτο σε σαρκοφάγο και είχε παραχωρηθεί ως δώρο στον Αυτοκράτορα Ντομ Πέντρο Β΄, κατά την επίσκεψή του στην Αίγυπτο τον 19ο αιώνα.

 

 

Όπως δήλωσε ο κ. Ουαζίρι, οι αιγυπτιακές αρχές βρίσκονται σε επαφή με τις υπηρεσίες του Μουσείου της Βραζιλίας για να εξακριβώσουν τις ακριβείς ζημιές που υπέστησαν οι αιγυπτιακές αρχαιότητες.

 

 

Να σημειωθεί ότι το παλαιότερο αυτό επιστημονικό ίδρυμα της Βραζιλίας φιλοξενούσε μία από τις μεγαλύτερες συλλογές ανθρωπολογίας και φυσικής ιστορίας και παλαιοντολογίας στην Αμερική, φυλάσσοντας και το παλαιότερο ανθρώπινο απολίθωμα που είχε βρεθεί στη Βραζιλία, χρονολογημένο πριν από 12.000 χρόνια καθώς και οστά δεινοσαύρων.

 

 

Η αιτία της πυρκαγιάς είναι άγνωστη, αλλά ο Υπουργός Πολιτισμού της Βραζιλίας Sergio Sa Leitao δήλωσε στα βραζιλιάνικα μέσα ενημέρωσης ότι η πυρκαγιά πιθανότατα να προκλήθηκε από ένα ηλεκτρικό βραχυκύκλωμα.

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.


Hephaestus Radio

Αρχείο Ειδήσεων

Οκτωβρίου 2022
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Zeppelin Computers

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης