Με Πέρσα Κουμούτση και Χρίστο Παπαδόπουλο, η Ελλάδα δίνει το δυναμικό της «παρών» στο 1ο Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Καΐρου


 

Με τη δυναμική παρουσία της Ελλάδας, αρχίζει την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα το «1ο Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Καΐρου».

 

Θέμα του φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί σε διάφορους χώρους πολιτισμού του Καΐρου, από 13-20 Φεβρουαρίου, είναι η «Διαπολιτισμικότητα και επικοινωνία μεταξύ των γενεών», στοχεύοντας από τη μία πλευρά στην προώθηση επικοινωνίας των αναγνωστών μεταξύ τους κι από την άλλη στην προσέγγιση λογοτεχνών και κριτικών λογοτεχνίας.

 

Το εν λόγω Συμπόσιο στοχεύει επίσης στην ενίσχυση των δεσμών επικοινωνίας μεταξύ διαφορετικών γενεών της Αιγύπτου και της Αραβικής λογοτεχνίας γενικότερα καθώς και στην προώθηση των πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ της αραβικής λογοτεχνίας και της λογοτεχνίας άλλων χωρών (Γερμανία, Ισπανία, Ιρλανδία ,Ελλάδα, Τσεχία, Εσθονία, Πολωνία, Ουγγαρία, Τουρκία, Ελβετία κ.ά.), καλώντας μια σειρά από συγγραφείς από όλο τον κόσμο να διαβάσουν μικρά αποσπάσματα των έργων τους στη μητρική τους γλώσσα και στη συνέχεια ν’ αποδοθούν μεταφρασμένα στην αραβική γλώσσα για το κοινό, ενώ στην έναρξη θα είναι ο Νομπελίστας Τούρκος συγγραφέας Ορχάν Παμούκ.

 

 

 

 

papado logote 01

 

 

 

Βασικός διοργανωτής των εκδηλώσεων ο εκδοτικός οίκος Sefsafa σε συνεργασία με διάφορους φορείς πολιτισμού και την εθελοντική προσφορά πολλών λογοτεχνών και δημοσιογράφων.

 

 

Η συμβουλευτική επιτροπή περιλαμβάνει διακεκριμένα ονόματα, όπως οι συγγραφείς Ιμπραΐμ Αμπντέλ Meguid, Hamdy Ελ Gazzar, Humphrey T. Davies, Μεχμέτ Ντεμιρτάς (Πρόεδρος Φεστιβάλ Λογοτεχνίας της Κωνσταντινούπολης ), Michael Marsh (Πρόεδρος του Φεστιβάλ Συγγραφέων της Πράγας ») και Tarek Al-Taher, εκδότης του λογοτεχνικού περιοδικού «Ακμπάρ Αλ Adab». Πολλά από τα ξένα πολιτιστικά ιδρύματα στην Αίγυπτο, μεταξύ των οποίων το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου και το Παράρτημα Αλεξανδρείας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, υποστηρίζουν ποικιλοτρόπως τις δραστηριότητες του Φεστιβάλ.

 

Από ελληνικής πλευράς, καλεσμένος του φεστιβάλ με την ιδιότητα του συγγραφέα – ποιητή, είναι ο Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος, ο οποίος θα διαβάσει έργα του στα Ελληνικά και στη συνέχεια θα αποδοθούν στα Αραβικά από τον μεταφραστή Dr. Khaled Raouf, στην εκδήλωση «Φωνές της Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας» που θα παρουσιαστεί την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015 στις 7 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων Doum Cultural Foundation (13 El-Fardous st., Al Agouzah, Giza).

 

 

 

papado logote 02

 

 

 

Παράλληλα, η ελληνική λογοτεχνία θα εκπροσωπηθεί και την επόμενη μέρα με μία σημαντική παρουσία που συνδέει τις λογοτεχνίες των δύο χωρών, Ελλάδας και Αιγύπτου. Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού – Παράρτημα Αλεξανδρείας, συμμετέχοντας ενεργά και υποστηρίζοντας τη διοργάνωση του Φεστιβάλ Λογοτεχνίας, εξασφάλισε, παρέχοντας την κάλυψη των απαραίτητων εξόδων, τη συμμετοχή της Αιγυπτιώτισσας συγγραφέως και μεταφράστριας Πέρσας Κουμούτση. Η Καϊρινή συγγραφέας, μεταφράστρια του μεγαλύτερου μέρους του έργου του Αιγύπτιου Νομπελίστα Ναγκίμπ Μαχφούζ, θα συμμετέχει στην συζήτηση εργασίας «Κατάδυση στον κόσμο του συγγραφέα» με τον γνωστό Αιγύπτιο συγγραφέα Tarik Imam με συντονιστή της συζήτησης τον Dr. Khaled Raouf , την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου, στις 7μ.μ, στην αίθουσα εκδηλώσεων Doum Cultural Foundation.

 

 

 

persa koumoutsi 01

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης