Με την ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ξεκίνησε η 2η Ευρωαραβική Διάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα


 

 

 

 

 

«Η Ελλάδα έχει διαβεί τον Ρουβίκωνα της κρίσης, βρίσκεται σε μια νέα εποχή», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην εναρκτήρια ομιλία στη δεύτερη Ευρωαραβική Διάσκεψη υπό την επωνυμία «Προς μια Σταθερή Συμμαχία». Ο Έλληνας πρωθυπουργός καλωσορίζοντας τις πολυμελείς επιχειρηματικές αντιπροσωπείες από τον αραβικό κόσμο, απηύθυνε κάλεσμα να «αξιοποιήσουν αυτή τη μεγάλη αλλαγή προκειμένου να θέσουμε μαζί τις βάσεις για ένα νέο όραμα ελληνο-αραβικής και ευρω-αραβικής οικονομικής συνεργασίας».

 

 

 

Τόνισε επιπλέον ότι η ΕΕ μπορεί να αναβαθμίσει το ρόλο της, μόνο αν συνεργαστεί με τον αραβικό κόσμο για ειρήνη και σταθερότητα στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη, στην Υεμένη. Επισήμανε δε ότι πολλές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για την Μεσόγειο. Παράλληλα, υπογράμμισε την ιστορική σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και τον αραβικό κόσμο, για να τονίσει πως «τώρα είναι η ευκαιρία να πάρει μια άλλη προοπτική, επενδύοντας και στο παρόν και στο μέλλον».

 

 

 

Τόνισε ότι έχουν προχωρήσει και πρότζεκτ μεγάλα στα οποία συμμετέχουν μεγάλες αραβικές εταιρείες, όπως ο Αστέρας Βουλιαγμένης, το Ελληνικό «που είμαστε από πάνω και διαρκώς παρακολουθούμε όλη τη διάρκεια της υλοποίησης αυτού του μεγάλου πρότζεκτ».

 

 

 

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Ελλάδα ήταν πάντα σταυροδρόμι πολιτισμών και γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη και την Μέση Ανατολή» και πως «σε αυτήν την πορεία θα συνεχίσει, ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας, κόμβος οικονομικής συνεργασίας και πολιτιστικών ανταλλαγών και κέντρο διπλωματικού και επιστημονικού διαλόγου για το μέλλον της περιοχής».

 

 

 

Είπε ότι η Διάσκεψη εδραιώνεται, σταδιακά, ως κεντρική πρωτοβουλία για την ενίσχυση του ευρωαραβικού διαλόγου και της οικονομικής μας συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό για δύο λόγους: α) επειδή σήμερα έχουμε ανάγκη ένα πλαίσιο διαλόγου που θα θέσει σε νέες βάσεις τις ευρωαραβικές σχέσεις, β) επειδή η Ελλάδα -για γεωπολιτικούς και ιστορικούς λόγους- αποτελεί το καλύτερο εφαλτήριο για αυτόν τον διάλογο και την αναβάθμιση της συνεργασίας μας.

 

 

 

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η Ευρωαραβική Διάσκεψη πραγματοποιείται σε μία νέα περίοδο, για την Ευρώπη, για τον αραβικό κόσμο και για τις σχέσεις τους. Επισήμανε ότι στην ΕΕ υπάρχει η προσπάθεια να ξαναβρεί τον βηματισμό της, μετά από 8 χρόνια οικονομικής κρίσης, τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση μετά τον Β’ΠΠ, το Brexit και μια σειρά από εξαιρετικά οδυνηρά τρομοκρατικά χτυπήματα.

 

 

 

«Σε αυτήν λοιπόν την περίοδο, καθίσταται σαφές ότι πολλές από τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην Ευρώπη, μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για την Μεσόγειο και μέσω της ενδυνάμωσης των σχέσεων της Ευρώπης με τον αραβικό κόσμο», υπογράμμισε. Τόνισε ότι επιβάλλεται να συνεργαστούμε ακόμα στενότερα: για την ειρήνη και τη σταθερότητα, την αντιμετώπιση των σύγχρονων κινδύνων και προκλήσεων όπως αυτή της τρομοκρατίας, την αποτελεσματική διαχείριση προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, την αντιμετώπιση της παγκόσμιας απειλής της κλιματικής αλλαγής. Και ασφαλώς, για την οικονομική, ενεργειακή και πολιτιστική συνεργασία και για τον τουρισμό, όπου ανοίγονται τεράστιες νέες ευκαιρίες για την περιοχή μας.

 

 

 

Τόνισε ότι γενικότερα καθίσταται σαφές πως «η ΕΕ μπορεί να αναβαθμίσει τον διεθνή της ρόλο μόνο αν συνεργαστεί με τον αραβικό κόσμο για την ειρήνη και σταθερότητα στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη και στην Υεμένη», με αποφασιστικότητα, αλλά στη βάση του διεθνούς δικαίου, μαθαίνοντας από τα λάθη της, του παρελθόντος.

 

 

 

Καθίσταται σαφές, πρόσθεσε, ότι η ΕΕ πρέπει να υποστηρίξει την ταχεία επανέναρξη αξιόπιστων συνομιλιών για το Παλαιστινιακό, με στόχο μια δίκαιη λύση στη βάση δύο κρατών που συνυπάρχουν με ασφάλεια. Με την ίδρυση ενός ανεξάρτητου, βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους επί τη βάσει των συνόρων του 1967, με πρωτεύουσα τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα. Μια θέση που σταθερά η ελληνική πλευρά διατυπώνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

 

 

 

Παράλληλα, πρόσθεσε, επιβάλλεται όλοι να αγωνιστούμε για τη διατήρηση του θρησκευτικού και πολιτιστικού πλουραλισμού στη Μέση Ανατολή, γνωρίζοντας πόσο σημαντικό είναι αυτό, όχι μόνο για τη Μέση Ανατολή αλλά για την ίδια την Ευρώπη. Και επίσης «πόσο σημαντική είναι η προστασία του πλουραλισμού στην ίδια την Ευρώπη -στην οποία διαμένουν εκατομμύρια Άραβες- απέναντι στις δυστυχώς ενισχυόμενες φωνές της άκρας δεξιάς, του ρατσισμού και της ισλαμοφοβίας».

 

 

 

Κατόπιν αυτών, ο πρωθυπουργός τόνισε πως σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο, η Ελλάδα διαδραματίζει έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο, εντός της ΕΕ και σε αυτή την κρίσιμη περιοχή. Και αυτό, όπως επισήμανε:

 

 

 

– Ως χώρα με ισχυρούς πολιτιστικούς, οικονομικούς, διπλωματικούς και ιστορικούς δεσμούς με τον αραβικό κόσμο.

 

– Ως η μόνη χώρα της Ευρωζώνης και του ΝΑΤΟ που βρίσκεται στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

 

– Ως χώρα ιδρυτής της Συνόδου των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου και άλλων κρίσιμων περιφερειακών πρωτοβουλιών, όπως της Διάσκεψης για τον Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό στη Μέση Ανατολή ή της Διάσκεψης της Ρόδου για την Ασφάλεια.

 

– Ως χώρα πυλώνας σταθερότητας που προωθεί σχήματα συνεργασίας διμερώς -ή μαζί με την Κύπρο τριμερώς και πολυμερώς- με κρίσιμες χώρες της περιοχής όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία, ο Λίβανος, η Παλαιστίνη και άλλες αραβικές χώρες.

 

– Ως χώρα που αγωνίστηκε και αγωνίζεται καθημερινά για τη στήριξη και την αξιοπρέπεια των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών από τη Μέση Ανατολή που εισήλθαν στη χώρα μας, με στόχο να πάνε στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

 

– Ως χώρα που αποκτά έναν ολοένα και πιο δυναμικό οικονομικό ρόλο στην περιοχή.

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.


Hephaestus Radio

Αρχείο Ειδήσεων

Οκτωβρίου 2022
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Zeppelin Computers

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης