Όλο και πιο πολύ, οι Αιγύπτιοι προτιμούν τον καφέ – Μόνο μέχρι τα μέσα του 2018, κατανάλωσαν περισσότερο καφέ από ό,τι όλο το 2017


 

 

 

 

Μία πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα περί της κατανάλωσης καφέ από τους Αιγυπτίους έφερε στη δημοσιότητα το Εμπορικό Επιμελητήριο Καΐρου.

 

 

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτουν οι στατιστικές, οι Αιγύπτιοι κατανάλωσαν φέτος, πριν ακόμη καλά – καλά ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2018, περισσότερη ποσότητα καφέ από ό,τι κατανάλωσαν όλο το έτος 2017!

 

 

Συγκεκριμένα, στη χώρα καταναλώθηκαν μέσα στο 2018 μέχρι σήμερα 45 χιλιάδες τόνοι καφέ, ποσό που ξεπέρασε τη ποσότητα του 2017, που ήταν μόλις 40.000 τόνοι.

 

 

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η φετινή κατανάλωση καφέ στη Χώρα ρου Νείλου θα υπερδιπλασιαστεί μέχρι το τέλος του έτους.

 

 

Παράλληλα, η ίδια έκθεση ανέφερε ότι κατά το ίδιο χρονικό διάστημα παρατηρήθηκε αύξηση κατά 10% του ποσοστού εισαγωγών καφέ.

«Το 70% του εισαγόμενου καφέ στην Αίγυπτο προέρχεται από την Ινδονησία, όπου οι κόκκοι καφέ είναι πιο προσιτοί, αλλά υψηλής ποιότητας», ανέφερε εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου, προσθέτοντας ότι «ένας τόνος καφέ κοστίζει διεθνώς μεταξύ 3.500 και 5.000 δολαρίων ανάλογα με τον τύπο καφέ».

 

 

Όπως είναι γνωστό, η Αίγυπτος δεν παράγει καφέ, αλλά ο καφές αποτελεί μέρος της καθημερινής συνήθειας των κατοίκων, που από ό,τι φαίνεται κερδίζει έδαφος πλέον περισσότερο τώρα από το παραδοσιακό αιγυπτιακό τσάι με τις τεράστιες ποσότητες ζάχαρη που το προτιμά η πλειοψηφία των Αιγυπτίων.

 

 

Το γεγονός της μετατόπισης ενδιαφέροντος και προτίμησης στον καφέ εκ μέρους των Αιγυπτίων ωφείλεται σίγουρα και στη δημιουργία πολλών νέων σύγχρονων καταστημάτων καφέ, τόσο στο Κάιρο όσο και σε άλλες αιγυπτιακές πόλεις, και στα μεγάλα malls, που δεν έχουν να ζηλέψουν πραγματικά τίποτε από τα ευρωπαϊκά καφέ.

 

 

Το μόνο που έχουν να ζηλέψουν είναι ότι στα παραδοσιακά καφέ της πόλης διατηρείται ακόμη και σήμερα όλη αυτή η μαγευτική εικόνα των παλιών Καϊρινών, με το γκαρσόνι να φωνάζει από μακριά, μόλις παίρνει την παραγγελία, «ένα αιγυπτιακό καφέ στο τάδε τραπέζι…».

 

 

Χαρακτηριστική λεπτομέρεια είναι η περίπτωση των Αιγυπτίων πελατών που θέλει σκέτο «αιγυπτιακό καφέ», με τα γκαρσόνια να μην φωνάζουν μόνον το «ουάχιντ σάντα» (όπως λέγεται στην αραβική γλώσσα ο «ένας σκέτος») αλλά και… «ουάχιντ σκέτο», χρησιμοποιώντας την ελληνική λέξη (ξαφνιάζοντας όσους γνωρίζουν ελληνικά) και μην ξεχνώντας ότι οι κάτοικοι της Χώρας του Νείλου βρέθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες πολύ κοντά στους Έλληνες, και συνεχίζουν έτσι και στις μέρες μας…  

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.


Hephaestus Radio

Αρχείο Ειδήσεων

Οκτωβρίου 2022
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Zeppelin Computers

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης