ΜΕΘΕΟΡΤΙΟΝ ΤΟΥ ΕΛ ΑΛΑΜΕΪΝ
Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος*
ΜΕΘΕΟΡΤΙΟΝ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΝΤΙΝΟΥ ΚΟΥΤΣΟΥΜΗ
ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΕΛ ΑΛΑΜΕΪΝ
Μια μικρή ιστορία μυστηρίου, με αφορμή την τελετή αποκαλυπτηρίων του Ελληνικού μνημείου του Ελ Αλαμέιν, το οποίο είναι ως γνωστόν κενοτάφιο, διηγήθηκε ο αείμνηστος αρχισυντάκτης του Ταχυδρόμου, Ντίνος Κουτσούμης, στο άρθρο του, την 1 Οκτωβρίου 1972,μεταφέροντας στον Ταχυδρόμο μια παλαιότερη σχετική ανάμνηση του. Ως γνωστόν ο Ντίνος Κουτσούμης συνεργαζόταν με την εφημερίδα από το ξεκίνημα της καριέρας του στα τέλη της δεκαετίας του 1930.
Θυμάται λοιπόν ο Αιγυπτιώτης δημοσιογράφος πως «λίγο μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας και αφού μεταξύ είχε ιδρυθεί ένα μνημείο των πεσόντων, το οποίο έφερε την επιγραφή «Ανδρών επιφανών πάσα γη τάφος», το μνημείο εξαφανίσθηκε!!! Από τη στήλη αυτή έγινε τότε μέγας θόρυβος και μέγα ζήτημα. Ο τότε αρχισυντάκτης του Ταχυδρόμου, Γ. Τήνιος, επιβαίνοντας σε τζιπ χρειάστηκε να κάνει πολυήμερες έρευνες σε περιοχές επικίνδυνες ακόμα από τις νάρκες του Β’ Π.Π., ζητώντας να ανακαλύψει το χαμένο μνημείο πεσόντων. Τελικά το βρήκε. Είχαν αφαιρεθεί τα κάγκελα, είχαν καταστραφεί και μερικοί τάφοι. Η είδηση μεταδόθηκε με ανταπόκριση στην Αθήνα και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Έθνος. Η συγκίνηση ήταν μεγάλη γιατί οι μεγάλοι νεκροί είχαν λησμονηθεί μες στις νάρκες. Και τότε, δηλαδή το 1947 περίπου, ανακοινώθηκε η απόφαση για ίδρυση νέου μνημείου.
Μόλις άρχισε την καμπάνια του ο Ταχυδρόμος για ανέγερση νέου ιδιαίτερου Ελληνικού μνημείου,υπηρξε παρασκηνιακή αντίδραση από τον Αγγλικό παραγόντα. Οι Άγγλοι, αναφέρει ο αρχισυντάκτης, δεν ήθελα να αποκτήσουν οι Ελληνες δικό τους μνημείο και προσφέρθηκαν να μεταφέρους τους νεκρούς των Ελλήνων στο Αγγλικό στρατιωτικό κοιμητήριο, όπως κι έπραξαν τελικά σύντομα για να κλείσουν το στόμα των Ελλήνων. Αλλά η εμμονή εκ μέρους των Ελλήνων ήταν ακλόνητη κι έτσι άρχισαν οι συζητήσεις και τα σχέδια για την ίδρυση μνημείου. Από τότε πέρασαν μήνες και χρόνια και τελικά μεσούσης της Χούντας το μνημείο ετοιμάστηκε. Η Αιγυπτιακή κυβέρνηση χάρισε τον κατάλληλο χώρο και η Ελλάδα έδωσε τα υλικά , φτιαγμένα με αθάνατα Ελληνικά μάρμαρα.»
Στις φωτογραφίες που παραθέτουμε, εκτός απο το δημοσίευμα της εφημερίδας Ταχυδρόμος από το αρχείο της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδος και την φωτογραφία του πρώτου μνημείου από το διαδίκτυο, δημοσιεύουμε και το πορτρέτο του αείμνηστου Ντίνου Κουτσούμη, αρχισυντάκτη του Ταχυδρόμου ως το τελευταίο φύλλο που εκδόθηκε, που για περισσότερο από μισό αιώνα το όνομα του ταυτίστηκε με τον Αιγυπτιώτικο τύπο. Το πορτρέτο που προέρχεται από το ιδιωτικό αρχείο της οικογένειας Κουτσούμη, φέρει την υπογραφή της μεγάλης Ελληνίδας ζωγράφου και ανταποκρίτριας Θάλειας Φλωρά Καραβία, που για περισσότερα από 30 τριάντα χρόνια έζησε στην Αλεξάνδρεια.
*Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου