Μία νέα εποχή ξεκινάει στις 19 Φεβρουαρίου, για το Ελληνικό Κέντρο Καΐρου, με τη στήριξη της Αικατερίνης Μπελεφάντη – Σοφιανού


 

 

 

 

 

124 ολόκληρα χρόνια συμπληρώνει φέτος ένα από τα πλέον ιστορικά σωματεία της ελληνικής ομογένειας στην Αίγυπτο: το περίφημο Ελληνικό Κέντρο Καΐρου, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την εμβληματική πλατεία Ταχρίρ.

 

 

 

 

Σε μία άλλη πλατεία, που έχει σηματοδοτήσει την ιστορία της πόλης, αυτήν της Τάαλατ Χαρμπ, πάνω από το περίφημο -αλλά σήμερα κλειστό ζαχαροπλαστείο «Γκρόπι» – απλώνεται στο πρώτο όροφο του κτιρίου, το «Σπίτι των Ελλήνων» της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.

 

 

 

 

Αναρίθμητες οι θύμησες από τα παλιά για το χώρο αυτό που αναδεικνύει από τη δόξα του παρελθόντος. Μέσα σε μία πολυκατοικία που αποκαλύπτει την «Belle Epoque» Καΐρου, που παλιά εθεωρείτο εφάμιλλο των ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων, με μία αρχιτεκτονική που μάς παρέπεμπε (και ευτυχώς συνεχίζει ακόμη και σήμερα να παραπέμπει με τα έργα αναστήλωσης που τα προηγούμενα χρόνια πραγματοποίησε η Αίγυπτος) να θυμίζει τους δρόμους του Παρισιού, με την αρχιτεκτονική των κτιρίων να δείχνουν ότι ο χώρος αυτός, αλλά και γενικότερα του κέντρου της αιγυπτιακής μεγαλούπολης, ότι σήμερα αποτελεί μέρος μίας παγκόσμιας κληρονομιάς.

 

 

 

 

Αλλά, και μέσα στον πρώτο όροφο του εν λόγω κτιρίου της οδού Μπασιούνι, αριθμός 21, εκεί όπου έχουν περάσει το κατώφλι πολλές μεγάλες ελληνικές προσωπικότητες, η ομορφιά του χώρου δεν μπορεί να κρύψει τις «μέρες δόξης λαμπράς» που έζησαν οι παλαιότεροι Αιγυπτιώτες.

 

 

 

 

Ανάμεσα σε αυτούς τους Αιγυπτιώτες είναι και μία βέρα Καϊρινή, η κα Αικατερίνη Μπελεφάντη – Σοφιανού, που όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας της, πριν από κάποιες δεκαετίες, επισκεπτόταν το χώρο με την οικογένειά της, που είχε καταφύγει στο Κάιρο από τη Μικρά Ασία, ερχόμενη στην Αίγυπτο την εποχή της Μικρασιατικής Καταστροφής. Εκείνα τα χρόνια, για να μπεις στο Ελληνικό Κέντρο Καΐρου, ήταν σα να έμπαινες σε ένα από τα πλέον υπερπολυτελή εστιατόρια και κλαμπ της πόλης, με τους άνδρες να πρέπει να φορούν μέχρι και υμίψηλο και οι κυρίες τουαλέττες. Με την κλασσική μουσική να διανθίζει το χώρο. Μία άλλη εποχή…

 

 

 

 

Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια και η Αικατερίνη Μπελεφάντη – Σοφιανού, έχοντας ζήσει μισό αιώνα πλέον εκτός Αιγύπτου, ακολουθώντας – με τα αδέλφια της – από νεανική ηλικία το κύμα της μετανάστευσης των Ελλήνων προς την Αθήνα και άλλες περιοχές του κόσμου, και το Ελληνικό Κέντρο Καΐρου γνώρισε και εκείνο κάποια σημάδια κόπωσης, τα οποία ταρακούνησαν τα συναισθήματά της, όταν τα τελευταία χρόνια επανήλθε στη γενέτειρά της και επισκέφθηκε τον ίδιο χώρο, αναζητώντας τις δόξες του παρελθόντος. Τότε, η ίδια ξεκίνησε έναν αγώνα για να ξαναγεννηθεί το Ελληνικό Κέντρο Καΐρου. Ήρθε λοιπόν σε επαφή με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου, με Πρόεδρο ένα από τα στελέχη του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού στο Κάιρο, τον κ. Νικόλα Βαδή, και αποφάσισε να προσφέρει από το περίσσευμα της καρδιάς της ένα σημαντικό ποσό για την αναπαλαίωση του χώρου, έτσι ώστε οι Έλληνες του Καΐρου να συνεχίσουν να είναι περήφανοι για το «Σπίτι» τους.

 

 

 

 

Αυτό ήταν!

 

 

 

 

Με την προσωπική φροντίδα και το μεράκι ενός άλλου Αιγυπτιώτη και πρόσφατα επιφορτισμένου με την ευθύνη της διαχείρισης του ιστορικού χώρου, του Αλέξανδρου Καζαμία, ο χώρος άρχισε να αλλάζει πραγματικά όψη.

 

 

 

 

Έτσι, και με την καθοριστική βοήθεια του μηχανικού Καϊρινού και Προέδρου του Συλλόγου Ελλήνων Καΐρου κ. Μιχάλη Μπίσκου, άλλαξε το μεγαλύτερο μέρος του ηλεκτρολογικού μηχανισμού, ανακαινίστηκαν όλα τα παρκέ πατώματα, επισκευάστηκαν τα αμέτρητα παράθυρα που «βλέπουν» σε τρεις δρόμους, αγοράστηκαν νέα τραπέζια, καρέκλες, μπήκαν ολοκαίνουργιες κουρτίνες. Ο χώρος άρχισε πάλι να θυμίζει τις παλιές καλές ημέρες. Μα, κυρίως, η κοινή αυτή προσπάθεια, με την ώθηση που έδωσε με την ψυχή της η Καϊρινή Αρχόντισσα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κα Αικατερίνη Μπελεφάντη Σοφιανού και η μεγάλη αφιέρωση εκ μέρους του ΔΣ, μπορεί να προσφέρει πλέον στην ελληνική παροικία μία ολοκαίνουργια νέα σελίδα στο «βιβλίο» του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου, που άρχισε να «γράφεται» στις 11 Απριλίου του 1893, από 27 Αιγυπτιώτες της εποχής εκείνης, για να φτάσουμε στο σήμερα…

 

 

 

 

Και η επιβράβευση όλου αυτού του έργου, αναμένεται να αποτελέσει μία από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις της ελληνικής παροικίας στο Κάιρο, την μεθεπόμενη Κυριακή 19 Φεβρουαρίου το βράδυ, όπου ο ίδιος ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ θα τελέσει τα εγκαίνια του ανακαινισμένου Ελληνικού Κέντρου Καΐρου, παρουσία όλων των διπλωματικών και παροικιακών αρχών.    

 

 

 

 

Με την εκδήλωση αυτή, σε δέκα μέρες από σήμερα, μία νέα εποχή ξεκινά πλέον για το Ελληνικό Κέντρο Καΐρου. Μία νέα εποχή για ολόκληρη την ελληνική παροικία της αιγυπτιακής πρωτεύουσας. Ευτυχώς, που δεν έχουν εκλείψει στην εποχή μας οι μεγάλοι Ευεργέτες, των οποίων η μεγαλύτερη προσφορά δεν είναι η οικονομική, αλλά η πραγματική τους αγάπη να προσφέρουν. Όπως η αγάπη της Αιγυπτιώτισσας Αρχόντισσας Αικατερίνης Μπελεφάντη Σοφιανού…

 

 

 

 

Πηγή: Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.


Hephaestus Radio

Αρχείο Ειδήσεων

Δεκεμβρίου 2022
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Zeppelin Computers

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης