Μία βιομηχανική πόλη προσπαθεί να δημιουργήσει η Τουρκία στην Αίγυπτο
Η ιδέα της δημιουργίας μίας τουρκικής βιομηχανικής πόλης αποτέλεσε αυτές τις μέρες ένα από τα θέματα οικονομικών εφημερίδων της Αιγύπτου, με ρεπορτάζ που ανέφερε στο τελευταίο ενημερωτικό του δελτίο και το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο.
Πιο συγκεκριμένα, όπως χαρακτηριστικά η «Egypt Independent» αναφέρει, «παρά τις πολιτικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, η Τουρκία σχεδιάζει να δημιουργήσει μια διεθνή βιομηχανική πόλη στην Αίγυπτο μέχρι το 2019 με μια τεράστια επένδυση, σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου του Τουρκο-Αιγυπτιακού επιχειρηματικού Συνδέσμου κ. Ατίλα Ατασφίν.
Ο Πρόεδρος του τουρκοαιγυπτιακού αυτού οικονομικού φορέα, που ιδρύθηκε το 2003 από 22 επιχειρηματίες, φτάνοντας σήμερα να περιλαμβάνει περισσότερα από 800 μέλη (90 εκ των οποίων είναι Τούρκοι και οι υπόλοιποι Αιγύπτιοι) δήλωσε ότι «ζητήσαμε ένα εκατομμύριο μέτρα από την Αιγυπτιακή Αρχή Βιομηχανικής Ανάπτυξης («Egyptian Industrial Development Authority»), η οποία χαιρέτισε την ιδέα και ζήτησε να υπάρξει περαιτέρω μελέτη», ενώ έκανε λόγο και για αύξηση της περιοχής, καθώς ο κάθε επιχειρηματίας θα μπορεί σε πρώτη φάση να παίρνει μόνον 500 μέτρα για να ξεκινήσει την επένδυσή του.
Διπλωματικές πηγές μάς ανέφεραν ότι πρόκειται λοιπόν για μία μελέτη σκοπιμότητας που έχει υποβληθεί στις αρμόδιες αιγυπτιακές αρχές, για την οποία όμως τίποτε δεν έχει αποφασιστεί ακόμη. Ούτε έχει καθοριστεί καν ο τόπος της περιοχής που ενδεχομένως παραχωρηθεί για τη δημιουργία εταιρειών με τα προνόμια και τις διευκολύνσεις που σε αντίστοιχες άλλες περιπτώσεις παρέχει η αιγυπτιακή κυβέρνηση για την προσέλκυση επενδύσεων.
Η αιγυπτιακή εφημερίδα στηρίζεται στις δηλώσεις του Προέδρου του εν λόγω τουρκο-αιγυπτιακού φορέα που έγιναν μάλιστα στη ρωσική εφημερίδα «Russia Today», σύμφωνα με τις οποίες «η αιγυπτιακή κυβέρνηση προσφέρει εγκαταστάσεις στους επενδυτές, επειδή θεωρεί ότι το μέλλον βρίσκεται στην εκβιομηχάνιση και ότι τα οικονομικά προβλήματα είναι αναπόφευκτα, εκτός αν δρομολογηθεί η ανάπτυξη της βιομηχανίας που θα μπορέσει να συμβάλει στην ευημερία της χώρας», δηλώνει ο Ατίλα Ατασφίν.
Η αιγυπτιακή εφημερίδα δεν παραλείπει να αναφέρει ότι «οι πολιτικές σχέσεις της Αιγύπτου με την Τουρκία έχουν ενταθεί μετά την απομάκρυνση από την εξουσία του πρώην Προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.
Επίσης, αναφέρεται ότι η Τουρκία φιλοξενεί αρκετές προσωπικότητες από την Μουσουλμανική Αδελφότητα και έχει επικρίνει ανοιχτά τις δικαστικές αποφάσεις της Αιγύπτου κατά των μελών της εν λόγω Αδελφότητας.
Ωστόσο, το δημοσίευμα καταλήγει ότι αναφορικά με τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, «οι αιγυπτιακές εξαγωγές προς την Τουρκία αυξήθηκαν κατά 38% το 2017 σε σύγκριση με το 2016, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε το Γραφείο Αιγυπτιακής Εμπορικής Αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη».
ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΟΕΥ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ
Παράλληλα, για το σχέδιο αυτό δημιουργίας τουρκικής βιομηχανικής πόλης στην Αίγυπτο, κάνει λόγο στο τελευταίο ενημερωτικό του δελτίο και το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο.
Οι συντάκτες του ενημερωτικού δελτίου του Γραφείου ΟΕΥ επικαλούνται πηγές από τον αιγυπτιακό οικονομικό τύπο μέσω του οποίου και όπως προκύπτει από κυβερνητικές πηγές, «η Τουρκία σχεδιάζει, σε συνεργασία με τις αιγυπτιακές αρχές και παρά τις «λιμνάζουσες» πολιτικές σχέσεις της με την Αίγυπτο, να δημιουργήσει μεγάλης έκτασης βιομηχανική πόλη στη χώρα».
«Κατά τα δημοσιεύματα, η υλοποίηση του γιγαντιαίου επενδυτικού σχεδίου προγραμματίζεται να ξεκινήσει εντός του 2019», τονίζει το ενημερωτικό δελτίο του Γραφείου ΟΕΥ της Ελληνικής Πρεσβείας.
Τέλος, σύμφωνα πάντοτε με τις ίδιες πηγές, «ο κ. Ατασφίν αναφέρθηκε σε ισχυρό τουρκικό ιδιωτικό επενδυτικό ενδιαφέρον για συμμετοχή στη σχεδιαζόμενη βιομηχανική πόλη».