ΕΛΛΑΔΑ

«Μια βόλτα… στην αιγυπτιακή αστρονομία», μέσα από μία σειρά διαλέξεων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης, στις 16 και 17 Αυγούστου

Σειρά διαλέξεων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης πραγματοποιεί η ΛΓ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας-Άρτας στις 16 και 17 Αυγούστου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 2000 χρόνων από τον θάνατο του Οκταβιανού Αυγούστου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 16 Αυγούστου, στις 8 το βράδυ, στο αρχαιολογικό μουσείο θα πραγματοποιηθεί από την Αμάντα-Αλίκη Μαραβέλια, δρ Αστρονομίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, δρ Αιγυπτιολογίας του Πανεπιστημίου της Λιμόζ στη Γαλλία και πρόεδρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Αιγυπτιολογίας, η διάλεξη με τίτλο: ««Αρχαία αιγυπτιακή αστρονομία: διερευνώντας την πρώτο-επιστήμη των αιγύπτιων από την ηλιακή επιτολή του Σειρίου μέχρι τους δεκανούς και τον προσανατολισμό των πυραμίδων».
Στην ομιλία της, η κ. Μαραβέλια θα παρουσιάσει το ζήτημα της ανάπτυξης και εξέλιξης της αστρονομίας στην αρχαία χώρα του Νείλου. Οι Αιγύπτιοι συνέδεαν τις αέναες περιοδικότητες του στερεώματος και τις «επιφάνειες» των ουρανίων σωμάτων με την επάνοδο στην ζωή και με την ανάσταση των νεκρών. Ήδη από την εποχή του Αρχαίου Βασιλείου οι γνώσεις τους ήταν επαρκείς, ώστε να προσανατολίζουν τις πυραμίδες τους με τρόπο ιδιαιτέρως ακριβή. Από την εποχή του Μέσου Βασιλείου ανέπτυξαν το σύστημα των 36 δεκανών, δηλαδή των ωριαίων «αστερισμών», των οποίων, η ανατολή, η μεσουράνηση και η δύση αποτελούσε βασικό εργαλείο για την μέτρηση του χρόνου κατά την διάρκεια της νύκτας.
Από την εποχή του Νέου Βασιλείου χρονολογούνται οι αρχαιότερες κλεψύδρες αλλά και οι αρχαιότερες αστρονομικές οροφές τάφων ορισμένων φαραώ και ευγενών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σοφία των αρχαίων Αιγυπτίων εμπλούτισε ακόμη και τα ιερά τους κείμενα με πολλά αστρονομικά στοιχεία, ο αλληγορικός συμβολισμός των οποίων περιγράφει θαυμάσια τα κυριότερα αστρονομικά φαινόμενα μέσω μεταφορών και παρομοιώσεων, που προσιδιάζουν στο βαθύ μεταφυσικό συναίσθημα των συγγραφέων τους.
Τέλος, σε όλη τη διάρκεια της αρχαίας αιγυπτιακής ιστορίας το ημερολόγιο και το αιγυπτιακό έτος (~ 360 + 5 επαγόμενες ημέρες = 365 ημέρες), βασίζεται στη φαινομενική «διαμάχη» μεταξύ του τελείου ή σωθιακού έτους και του ατελούς ή πολιτικού έτους, η αρχή του οποίου συνέπιπτε με την ηλιακή επιτολή του Σειρίου. Το γεγονός ότι το σημερινό ημερολόγιο έχει περίπου 365 ημέρες, το χρωστάμε στους αρχαίους Αιγυπτίους ιερείς-αστρονόμους (ωρολόγους). Η διάλεξη θα εμπλουτισθεί με ολιγόλεπτες προβολές εποπτικών ταινιών, ενώ στο τέλος το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ταινία μικρού μήκους για τον περίφημο ναό της θεάς Αθώρ στην αρχαία Τέντυριν (Dendarah) και τις μοναδικές αστρονομικές οροφές του, που χρονολογούνται από την Πτολεμαϊκή Περίοδο (50 π.Χ.).
Την Κυριακή 17 Αυγούστου, στις 8 το βράδυ, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νικόπολης θα φιλοξενηθεί η δεύτερη διάλεξη της κ. Μαραβέλια με τίτλο «Η Αρχαία Αιγυπτιακή θρησκεία ως ενσάρκωσις του σπερματικού λόγου, τα σημεία επαφής και οι διαφορές της από τον Χριστιανισμό», η οποία διοργανώνεται από την Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης, με την υποστήριξη της ΛΓ’ Εφορείας. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη για τις δυο βραδιές των διαλέξεων.

 

 

 

Πηγή: www.agon.gr

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *