Ν. Μηταράκης: Υπάρχουν «σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης στο διμερές εμπόριο της Ελλάδας με τις αραβικές χώρες»


Σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης στο διμερές εμπόριο της Ελλάδας με τις αραβικές χώρες αναγνώρισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης, μιλώντας στο Συνέδριο του Economist: «Ευρώπη και Αραβικός κόσμος. Η προοπτική επενδύσεων για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας».

 

Όπως ανέφερε ο κ. Μηταράκης «οι εισαγωγές της Ελλάδας από τις αραβικές χώρες φτάνουν τα 3,5 δις. ευρώ, αποτελώντας το 7,6% του συνόλου των εισαγωγών για το 2013, ενώ οι εξαγωγές φτάνουν τα 3,3 δις ευρώ, ήτοι το 12,4%.  Και χωρίς να παραγνωρίζω τη σημασία των συγκεκριμένων μεγεθών η αίσθησή μου είναι ότι μπορούμε πολύ καλύτερα. Και σε αυτή την κατεύθυνση, της εμβάθυνσης της μεταξύ μας συνεργασίας, δουλεύουμε σε δύο επίπεδα: Και σε εθνικό και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης».

 

Ειδικότερα σε εθνικό επίπεδο, ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε σε μια σειρά  σημαντικών μνημονίων συνεργασίας τα οποία έχουν υπογραφεί στους τομείς των επενδύσεων και του εμπορίου, όπως η συμμετοχή του Al Maabar από το Άμπου Ντάμπι στην αξιοποίηση του παλαιού αεροδρομίου του Ελληνικού, η συμμετοχή της AGC Equity Partners στον Αστέρα Βουλιαγμένης με επένδυση της τάξης των 400 εκατ. ευρώ, η συμφωνία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – QPI (Qatar Petroleum International, που αποτελεί την πρώτη επένδυση κρατικής εταιρείας του Κατάρ στην Ελλάδα και η συμμετοχή της Al Dahra Agricultural Spain στους Μύλους Λούλη.

 

Στο σημείο αυτό ανακοίνωσε ότι αύριο υπογράφεται η «Συμφωνία Προστασίας και Προώθησης Επενδύσεων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για την δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού συνεργασίας σε θέματα επενδύσεων».

 

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών – Σύνθεση Εμπορίου, που προεδρεύει ο κ. Μηταράκης, επισήμανε ότι «αναδείξαμε τις σχέσεις Αραβικού κόσμου και Ε.Ε. ως προτεραιότητα της Προεδρίας μας, συμπεριλαμβάνοντάς τες και στην Ημερήσια Διάταξη της Επιτροπής Πολιτικής Εμπορίου που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο στην Αθήνα».

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.


Hephaestus Radio

Αρχείο Ειδήσεων

Οκτωβρίου 2022
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Zeppelin Computers

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης