Μνημόνιο Κατανόησης για την διασύνδεση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, υπεγράφη στο Κάιρο


 

 

 

 

 

Νέα σελίδα συνεργασίας της Κύπρου και της Αιγύπτου, αλλά και κατ’ επέκταση της Ελλάδας και της Ευρώπης με την Αφρική ξεκινά με τη σημερινή υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας δύο εταιρειών σχετικών με την παροχή ηλεκτρικών δικτύων, της αιγυπτιακής Egyptian Electricity Holding Co που εδρεύει στο Κάιρο και της Euro Αfrica Interconnector, κυπριακών συμφερόντων, που εδρεύει στη Λευκωσία.

 

 

 

 

Το εν λόγω Μνημόνιο Κατανόησης για την διασύνδεση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, που υπεγράφη από τους Προέδρους των δύο εταιρειών, κ.κ. Γκαμπρ Ντεσούκι και Νάσου Κτορίδη, στο Υπουργείο Ηλεκτρισμού και ΑΠΕ της Αιγύπτου, παρουσία του ίδιου του υπουργού, κ. Σάκερ, του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Αιγύπτου και των πρέσβεων Ελλάδος και Κύπρου, κκ Μ. Χρ. Διάμεση και Χάρη Μορίτση, αποσκοπεί στη διενέργεια μελέτης βιωσιμότητας έργου, που θα συνδέει ηλεκτρικά την Κύπρο, την Κρήτη, και την Αττική, μέσω της οποίας θα γίνεται διασύνδεση με το ηλεκτρικό δίκτυο ολόκληρης της Ευρώπης. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο σχεδιάζεται με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ελληνικής Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ), και εμπίπτει στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου.

 

 

 

 

Το γεγονός κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό -τονίζουν διπλωματικές πηγές- καθώς εντείνεται σε ένα ακόμη νευραλγικό τομέα (της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος) η τριμερής συνεργασία Ελλάδος – Κύπρου – Αιγύπτου, ενώ παράλληλα, με τον τρόπο αυτό ενοποιούνται τα ηλεκτρικά δίκτυα των τριών χωρών με ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ πρόκειται για ένα από τα πλέον χειροπιαστά δείγματα της εφαρμογής στην πράξη της εν λόγω τριμερούς συνεργασίας.

 

 

 

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά την υπογραφή, στην σχεδιαζόμενη μορφή του το έργο EuroAfrica Interconnector θα περιλαμβάνει υποθαλάσσια καλώδια μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας συνολικού μήκους 890 ναυτικών μιλίων και ισχύος 2.000 MW, που θα συνδέουν –μέσω Κύπρου και Ελλάδας- τα ηλεκτρικά δίκτυα της Ευρώπης και της Αφρικής.

 

 

 

 

Η έρευνα, που γίνεται και με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα ολοκληρωθεί σε έξι μήνες.  

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΤΟ ΝΕΟ ΦΩΣ ΚΑΪΡΟΥ

Αρχείο Ειδήσεων

Νοεμβρίου 2021
M T W T F S S
« Dec    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Widget

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τις αιγυπτιώτικες επιχειρήσεις όπου γης