Οι Ελληνικές Κοινότητες Καΐρου και Αλεξανδρείας με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού ενώνουν τις δυνάμεις τους για τον πολιτισμό (FOTO, VIDEO)


 

 

 

 

Μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και τις Ελληνικές Κοινότητες του Καΐρου (ΕΚΚ) και της Αλεξανδρείας (ΕΚΑ) υπεγράφη στις 22 Φεβρουαρίου σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, στην Αθήνα, με αφορμή την προβολή της ταινίας μικρού μήκους της ΕΚΑ, με τίτλο «Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον», η οποία καταγράφει στιγμιότυπα από την καθημερινή ζωή του Ελληνισμού της Αλεξάνδρειας.

 

 

 

 

 

 

 

Στο παρακάτω βίντεο, μπορείτε να παρακολουθήσετε μαγνητοσκοπημένη όλη την εκδήλωση:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Όπως έχετε δει και στο παραπάνω βίντεο, το ρόλο του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού, τους μακραίωνους δεσμούς του με τη «μητέρα» πατρίδα και τη σημασία του μνημονίου συνεργασίας ως πολιτισμικής γέφυρας των δύο χωρών, ανέδειξαν στους χαιρετισμούς που απηύθυναν στην εκδήλωση οι Υφυπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας κ.κ. Τέρενς Κουΐκ και Γιάννης Αμανατίδης.

 

 

 

 

Ανοίγοντας την εκδήλωση ως οικοδεσπότης, ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κ. Λευτέρης Κρέτσος συνεχάρη τους δημιουργούς της ταινίας και εστίασε στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο οπτικοακουστικός κλάδος στη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού, και σημείωσε πως παρά τους δύσκολους οικονομικούς καιρούς που διανύουμε, η επιδίωξή μας είναι να στηριχθούν ανάλογες πολιτιστικές δράσεις που θα αφήσουν μία παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

 

 

 

 

«Οι Ελληνικές Κοινότητες της Αλεξάνδρειας και του Καΐρου υπήρξαν από τις πρώτες παροικιακές οργανωτικές δομές του απόδημου ελληνισμού σε όλο τον κόσμο», ανέφερε ο κ. Κουΐκ και σημείωσε πως «το μνημόνιο συνεργασίας μπορεί να αποτελέσει το οργανωτικό πλαίσιο που θα στηρίξει κοινές δράσεις πολιτισμού, έτσι ώστε να παραμείνει ζωντανή η σχέση αλληλεπίδρασης μεταξύ των δύο πολιτισμών και να νοηματοδοτεί διαρκώς τη σταθερή και κοινή πολιτική θέση υπέρ της συνεννόησης και της ειρηνικής συνύπαρξης στον χώρο της ΝΑ Μεσογείου».

 

 

 

 

Στο πλαίσιο αυτό, παρατήρησε πως «τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις Ελλάδας και Αιγύπτου βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο» και αναγνώρισε τον ρόλο της Κύπρου ως «ενδιάμεσης αδελφής χώρας». «Τα κοινά στοιχεία των πολιτισμών μας, ας γίνουν αφετηρία για μελλοντικές κοινές δράσεις πολιτισμού, κυρίως για τη νεολαία, την οποία πρέπει να τη στηρίξουμε σε παγκόσμιο ομογενειακό επίπεδο με τη χρήση της ελληνικής γλώσσας», προσέθεσε και υπογράμμισε πως η γλώσσα και η Εκκλησία είναι οι δύο πυλώνες που δένουν την ομογένεια με τη «Μητέρα» πατρίδα, εκφράζοντας την αισιοδοξία του σε ένα καλύτερο μέλλον για τη συνεργασία των δύο χωρών και των δύο λαών.

 

 

 

 

Ο κ. Αμανατίδης, από τη μεριά του, χαρακτήρισε το μνημόνιο συνεργασίας ως σταθμό που ανοίγει νέους δρόμους στις πολιτιστικές σχέσεις των δύο χωρών, τονίζοντας τη σημασία της μορφωτικής και πολιτιστικής διπλωματίας. «Οι γόνιμες αλληλεπιδράσεις στο χώρο του πολιτισμού, το έργο του Κωνσταντίνου Καβάφη και του Κωνσταντίνου Παρθένη, η πλειάδα των συγγραφέων, καλλιτεχνών, επιχειρηματιών, διπλωματών και πολιτικών διεθνούς φήμης που ανέδειξε η ελληνική παροικία της Αιγύπτου σηματοδοτούν τη σχέση βαθιάς φιλίας η οποία συνδέει τους λαούς μας και αποτελούν άριστους οιωνούς για την καλύτερη δυνατή έκβαση των προσπαθειών που καταβάλλουν στην ευρύτερη περιοχή μας, από κοινού, οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Αιγύπτου ενάντια στη μισαλλοδοξία και στο βίαιο εξτρεμισμό» σημείωσε ο κ. Αμανατίδης. Επεσήμανε, δε, τη σημασία της τριμερούς διάσκεψης Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου ως περίτρανη απόδειξη της πολυδιάστατης εξωτερικής μας πολιτικής.

 

 

 

 

Ειδική έμφαση έδωσε στη συμβολή της Ελλάδας τόσο στην υπόθεση της νέας βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, αλλά και στη χρηματοδότηση του ΥΠΕΞ για την κατασκευή του ανδριάντα του ιδρυτή της βιβλιοθήκης Δημητρίου Φαληρέως.

 

 

 

 

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας Ιωάννης Παπαδόπουλος τόνισε πως βασικός άξονας του μνημονίου συνεργασίας είναι ο πολιτισμός και η προβολή του Ελληνισμού, ατενίζοντας το μέλλον με αισιοδοξία. Εξήγησε πως η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας «θα δώσει δυνατότητα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να προσφέρουμε πολιτιστικές εκδηλώσεις για την προβολή του ελληνικού πολιτισμού και του έργου των ελληνικών κοινοτήτων Αλεξανδρείας και Καΐρου». Τέλος, εξήρε το έργο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Αλεξάνδρεια και το Κάιρο, χαρακτηρίζοντας το σημαντικό και πολυποίκιλο.

 

 

 

 

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου Χρήστος Καβαλής ανέφερε πως ο παλμός της ομογένειας μάς συνδέει και σήμερα με την πατρίδα μας. Περιγράφοντας την ιστορία της παροικίας του Καΐρου, είπε ότι όλα αυτά συνέβησαν στην Αίγυπτο γιατί ως χώρα δεν αντιμετώπισε τους Έλληνες ποτέ σαν ξένους, αλλά σαν κομμάτι της δικής της κουλτούρας. Ειδική μνεία έκανε και στην «αξιοζήλευτη Κοινότητα» του Καΐρου, εστιάζοντας στις πλούσιες υποδομές. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στο θρησκευτικό τομέα (6 ναούς) και στον εκπαιδευτικό τομέα – από το νηπιαγωγείο μέχρι και το λύκειο, το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο για τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και το αναγνωρισμένο κέντρο ελληνομάθειας, τις υποτροφίες, την εβδομαδιαία εφημερίδα, τη διατήρηση Αρχείου -, αλλά και στον τομέα της πρόνοιας, με το Ελληνικό Νοσοκομείο, τον Οίκο Ευγηρίας και την παροχή επιδομάτων βοήθειας σε Έλληνες απόρους.

 

 

 

 

Τί δήλωσαν οι επίσημοι

για το μνημόνιο συνεργασίας

 

 

 

 

Σημαντική συμφωνία χαρακτήρισε το μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και τις Ελληνικές Κοινότητες Αλεξανδρείας και Καΐρου ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ -ΜΠΕ) αμέσως μετά την εκδήλωση. Ο κ. Κρέτσος τόνισε πως υπάρχει Ελληνισμός ακόμα στην Αίγυπτο, ο οποίος εξακολουθεί να παράγει ιδέες, να είναι πολύ δραστήριος, και στην οικονομική και στην πολιτιστική ζωή της χώρας, επισημαίνοντας πως είναι σημαντικό και από την πλευρά της ελληνικής πολιτείας να δείχνει ότι δεν ξεχνά τον απανταχού Ελληνισμό και ότι με κάθε δυνατό τρόπο η Ελλάδα θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για τη διάσωση και τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας.

 

 

 

 

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας Ι. Παπαδόπουλος είπε ότι είναι ένα σημαντικό άνοιγμα που για πρώτη φορά γίνεται από κρατικό οργανισμό της Ελλάδας σε συνεργασία με τις δύο Ελληνικές Κοινότητες της Αιγύπτου. Εξέφρασε την πεποίθηση πως αυτή η συνεργασία θα προβάλλει πολύ περισσότερο τον Ελληνισμό, γιατί «άλλο είναι να προσπαθούμε μόνοι μας ως Ελληνικές Κοινότητες της Αιγύπτου και άλλο να έχουμε μαζί μας το ελληνικό κράτος». Τέλος, στάθηκε στην υποστήριξη της ελληνικής πολιτείας, σημειώνοντας ότι «έχουμε όλη την υποστήριξη που θέλουμε και πιστεύουμε ότι αυτό θα αποβεί πάρα πολύ ωφέλιμο». Τέλος, ανέφερε πως δεν πρέπει να κοιτάμε με θλίψη τη συρρίκνωση του Ελληνισμού της Αιγύπτου, αλλά να ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον.

 

 

 

 

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου Χρήστος Καβαλής δήλωσε ότι έχει τεράστια σημασία το μνημόνιο συνεργασίας, καθώς «παίρνει μια επαγγελματική μορφή με την τεχνογνωσία που θα διαθέτει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και με την παρουσία και τη βάση των δύο Κοινοτήτων στην Αίγυπτο». «Εμείς θα μικρύνουμε την απόσταση που θα είχε το Ίδρυμα ξεκινώντας από το μηδέν, καθώς είμαστε ήδη σε κάποιο σημείο και εκείνοι θα έρθουν και θα πιστοποιήσουν τις δυνατότητες που έχουν», ανέφερε καταληκτικά.

 

 

 

 

 

Να σημειωθεί ότι την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους – μεταξύ άλλων – ο Μητροπολίτης Γουϊνέας και Έξαρχος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αθήνα κ. Γεώργιος, ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Ζουράρις, ο Αιγύπτιος Πρέσβης στην Αθήνα, ο πρώην ΥΦΥΠΕΞ κ. Ανδρέας Ζαΐμης, η Μεγάλη Αρχόντισσα κα Αικατερίνη Σοφιανού – Μπελεφάντη, ο Επίτιμος Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Νικόλας Πολίτης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Κώστας Μιχαηλίδης, ο δημοσιογράφος Νικόλας Βουλέλης και άλλοι επίσημοι, ενώ την όλη εκδήλωση παρουσίασε ο θεατρολόγος Ηλίας Πίτσικας.

 

 

 

 

 

 

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ μεταξύ

ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ και των

ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ & ΚΑΪΡΟΥ

 

 

 

 

Στην Αθήνα σήμερα, 22 Φεβρουαρίου 2017, τα κατωτέρω συμβαλλόμενα μέρη

 

 

  1. Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ), εκπροσωπούμενο από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, καθηγητή Κωνσταντίνο Τσουκαλά

 

  1. Η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας (ΕΚΑ), εκπροσωπούμενη από τον Πρόεδρο της Κοινοτικής Επιτροπής, κ. Ιωάννη Παπαδόπουλο

 

  1. Η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου (ΕΚΚ), εκπροσωπούμενη από τον Πρόεδρο της Διαχειριστικής Επιτροπής, κ. Χρήστο Καβαλή

 

 

Έχοντας υπόψη

 

 

Τον θεσμικό ρόλο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην προβολή του ελληνικού πολιτισμού διεθνώς και συναφείς δράσεις που περιλαμβάνουν τη λειουργία Παραρτήματός του και Μουσείου Καβάφη στην Αλεξάνδρεια

 

 

Τον θεσμικό ρόλο των δύο Ελληνικών Κοινοτήτων της Αιγύπτου,  ΕΚΑ και ΕΚΚ. στην προβολή της Ελλάδος και του πολιτισμού της στην Αίγυπτο και γενικότερα, στη διατήρηση των παραδόσεων της ελληνικής ομογένειας στις περιοχές όπου δραστηριοποιούνται, αλλά και στη σύσφιξη των σχέσεων της Αιγύπτου με την Ελλάδα  με πολύπλευρες δράσεις

 

 

Και αναγνωρίζοντας ότι

 

 

Η μεταξύ τους συνεργασία οδηγεί  σε βέλτιστα αποτελέσματα σε σχέση με τη διεθνή προβολή του ελληνικού πολιτισμού και της χώρας στο πλαίσιο των αξιών της δημοκρατίας, της ελευθερίας του λόγου και της ελευθερίας της πολιτιστικής έκφρασης.

 

 

Συμφωνούν σε ένα κοινό πλαίσιο δράσης που περιλαμβάνει

 

 

  1. Ανάπτυξη συνεργασίας με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τον σχεδιασμό ενεργειών για την προώθηση πρωτοβουλιών και δράσεων προβολής του ελληνικού πολιτισμού, από την αρχαιότητα έως σήμερα, στην Αίγυπτο, μεταξύ γενικών και εξειδικευμένων ακροατηρίων, δημοσίων και ιδιωτικών φορέων, αλλά και διαμορφωτών γνώμης που περιλαμβάνουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

 

  1. Ανάπτυξη συνεργασίας με στόχο την ένταξη και ενίσχυση της διάστασης του πολιτισμού στις προτεραιότητες δράσης των ελληνικών κοινοτήτων και σωματείων της Αιγύπτου, που περιλαμβάνουν το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου, και την ένταξη και ενίσχυση της κοινοτικής και ομογενειακής διάστασης στις προτεραιότητες δράσης του Παραρτημάτος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Αλεξάνδρεια και του Μουσείου Καβάφη.

 

  1. Διαβουλεύσεις με στόχο την καταγραφή προτάσεων και την πραγματοποίηση θεσμικών παρεμβάσεων για την ένταξη και ενίσχυση της διάστασης του πολιτισμού, αλλά και της κοινοτικής και ομογενειακής διάστασης στις προτεραιότητες δημοσίων και άλλων φορέων με δράση στο εξωτερικό.

 

  1. Ανάληψη πρωτοβουλιών προβολής και διάχυσης των πορισμάτων της δράσης των τριών συμβαλλομένων μερών.

 

  1. Συνδιοργάνωση ενεργειών δημοσιότητας για την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού σε θέματα τόσο πολιτισμού όσο και κοινοτικά και ομογεενειακά στο εξωτερικό.

 

  1. Ανάπτυξη συνεργασίας για τη διοργάνωση σχετικών επιμορφωτικών δράσεων.

 

 

 

Τα μέρη συμφωνούν να εργασθούν από κοινού για την επιτυχία των συμφωνουμένων δράσεων στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων ή μη έργων, δεσμευόµενα να επιλύουν καλόπιστα κάθε τυχόν ανακύπτουσα διαφορά κατά την εκτέλεση του παρόντος ή σχετικά µε την ερμηνεία των διατάξεών του µε διαβούλευση.

 

 

 

Το παρόν Μνημόνιο Συνεργασίας, που τίθεται σε ισχύ με την υπογραφή του από τους εκπροσώπους των μερών και υπόκειται σε ετήσια αξιολόγηση, έχει πενταετή διάρκεια ισχύος και παρατείνεται αυτόματα για άλλη μία πενταετία εφόσον κανένα  από τα συμβαλλόμενα μέρη δεν γνωστοποιήσει εγγράφως την αντίθεσή του έξι μήνες πριν από τη λήξη της σχετικής περιόδου.

 

 

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Πρόεδρος ΕΙΠ

 

 

 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ  

Πρόεδρος ΕΚΑ

 

 

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΒΑΛΗΣ

Πρόεδρος ΕΚΚ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΤΟ ΝΕΟ ΦΩΣ ΚΑΪΡΟΥ

Αρχείο Ειδήσεων

Ιουνίου 2019
M T W T F S S
« May    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Widget

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τις αιγυπτιώτικες επιχειρήσεις όπου γης