Χρ. Μούστρας, από Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού: «Με τις συναντήσεις μας στο Κάιρο, προσβλέπουμε σε ενίσχυση συνεργασίας των δύο χωρών»


 

 

 

 

 

Εντατικές συναντήσεις, με σκοπό την αύξηση του τουρισμού, ανάμεσα σε Κύπρο και Αίγυπτο, πραγματοποιούν από χθες στο Κάιρο τουριστικοί παράγοντες της Μεγαλονήσου και ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού με αντίστοιχους φορείς από την Χώρα του Νείλου.

 

 

 

 

Ο τουριστικός τομέας ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες που ενώνει (και δε χωρίζει) η Μεσόγειος, ήτανε πάντοτε διαχρονικά σημαντικός, καθώς έχει σχέση και με την ισχυρή παρουσία (τουλάχιστον τα προηγούμενα χρόνια, αν και τώρα και πιο περιορισμένη) των Κυπρίων Αιγυπτιωτών στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια.

 

 

 

 

Και μπορεί η παρουσία των Κυπρίων τουριστών προς την Αίγυπτο ή αντίστροφα, να περιορίστηκε τα προηγούμενα χρόνια (ως λογικό αποτέλεσμα των διαφόρων γεγονότων που είχαν να κάνουν με τη μείωση του τουρισμού λόγω της Επανάστασης), αλλά τώρα, πλέον, με τις Συνόδους Κορυφής μεταξύ Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου, και με τους ηγέτες των τριών κρατών και τους λαούς τους να ενώνουν τις δυνάμεις τους, η Λευκωσία και το Κάιρο προσβλέπουν πλέον σε νέες πολύ καλύτερες μέρες στη μεταξύ τους τουριστική συνεργασία.

 

 

 

 

Αυτό άλλωστε είναι και το συμπέρασμα από τις συναντήσεις που πραγματοποίησαν μέχρι τώρα στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα οι Κύπριοι τουριστικοί παράγοντες και όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού κ. Χρίστος Μούστρας, που ηγείται της ενδεκαμελούς αποστολής στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο, το Ναυτιλιακό Ινστιτούτο της Ανατολικής Μεσογείου, ο Σύνδεσμος Ναυτικών Πρακτόρων Κύπρου καθώς και εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων και εταιρειών κρουαζιέρων Κύπρου.

 

 

 

 

«Υπάρχουν προοπτικές για περαιτέρω συνεργασία Κύπρου – Αιγύπτου», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μούστρας, υπεύθυνος για τις σχέσεις του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού με τις αραβικές χώρες, προσθέτοντας ότι «προσβλέπουμε στην αύξηση του τουρισμού από την Αίγυπτο»

 

 

 

 

Την ίδια στιγμή, φαίνεται την αμέριστη στήριξη στην όλη προσπάθεια ενδυνάμωσης της τουριστικής συνεργασίας να προσφέρει από την πλευρά της και η Αιγυπτιακή Πρεσβεία στη Λευκωσία, από την οποία ο Εμπορικός Επίτροπος κ. Άλι Μπάσα μίλησε σε δηλώσεις του για ένα κοινό όραμα τουριστικής ανάπτυξης των δύο χωρών, κάνοντας ιδιαίτερο λόγο στη μακρόχρονη φιλία των δύο λαών που πάντοτε βασίζεται στην εμπιστοσύνη και τον αμοιβαίο σεβασμό.

 

 

 

 

Στο πλαίσιο αυτό, καθοριστικής σημασίας είναι και οι συναντήσεις που πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες μεταξύ της Κυπριακής Αντιπροσωπείας, όχι μόνο με τουριστικούς παράγοντες και δημοσιογράφους της Αιγύπτου (όπως έγινε χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο του Καΐρου) αλλά και με εκπροσώπους των Υπουργείων Εξωτερικών και Μεταφορών της Αιγύπτου, παρουσία πάντοτε του Κυπρίου Πρέσβη στην Αίγυπτο κ. Χάρη Μορίτση, ενός λειτουργού της Κύπρου, που γνωρίζει πολύ καλά την Αίγυπτο, καθώς έχει υπηρετήσει επί πολλά χρόνια παλαιότερα ως Πρόξενος στο Κάιρο και τώρα συμβάλλει τα μέγιστα στο πρακτικό μέρος της ενίσχυσης των σχέσεων των δύο χωρών.

 

 

 

 

Στη χθεσινή διμερή τουριστική συνάντηση, το παρών έδωσαν ο Πρόεδρος της Αιγυπτιακής Τουριστικής Ομοσπονδίας κ. Καρίμ Μόχσεν, η Δ/ντρια του ίδιου Οργανισμού κα Χάλα Ελ Χατίμπ, καθώς και εκπρόσωποι της Αιγυπτιακής Αρχής Τουρισμού.

 

 

 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτήν την εποχή μόνον οι Αιγυπτιακές αερογραμμές εξυπηρετούν απ” ευθείας την αεροπορική σύνδεση Λάρνακας – Καΐρου, παρά το γεγονός ότι πάντοτε υπάρχει το δικαίωμα σε κυπριακή εταιρεία να εκμεταλλευτεί το ίδιο δρομολόγιο από τη Μεγαλόνησο. Επίσης, πολλά αναμένουν οι δύο χώρες και από το ζωτικό τομέα της κρουαζιέρας, που έχει ατονήσει ουσιαστικά από το 2010 και έκτοτε.

 

 

 

 

Όπως τονίζει ο κ. Μούστρας, «εκτός από τις κρουαζιέρες στη Μεσόγειο, υπάρχουν προτάσεις ακόμη και για την πραγματοποίηση κρουαζιέρων που να ακολουθούν την πορεία «Λεμεσός – Πορτ Σαΐντ – Άιν Σόχνα (σχετικά κοντά στο Κάιρο) – Σαφάγκα (λιμάνι κοντά στο θέρετρο της Χουργκάντα και το μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος Λούξορ) – Άκαμπα της Ιορδανίας (για επίσκεψη στην Πέτρα). Για αυτές όμως τις κρουαζιέρες, θα συνέβαλε πολύ στη μείωση του κόστους τους η ενδεχόμενη μείωση των τελών διέλευσης στο Κανάλι του Σουέζ για τις τουριστικές αυτές κρουαζιέρες», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι ανάμεσα στα θέματα που πρόκειται σήμερα να τεθούν στις αρμόδιες αρχές στην Αίγυπτο.

 

 

 

 

«Στα πλαίσια της τουριστικής συνεργασίας των δύο χωρών μάλιστα, προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί φέτος ένα τουριστικό Φόρουμ «Forum Tourist Med», ενώ αναμένεται να πραγματοποιηθούν και δημοσιογραφικές αποστολές καθώς και αποστολές των τουριστικών κλάδων ανάμεσα στις δύο χώρες», επισημαίνει ο εκπρόσωπος του ΚΟΤ.

 

 

 

 

Οι διμερείς τουριστικές συναντήσεις ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των δύο χωρών ολοκληρώνονται σήμερα και η κυπριακή αποστολή αναμένεται να επιστρέψει απόψε στη Λευκωσία.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.


Hephaestus Radio

Αρχείο Ειδήσεων

Νοεμβρίου 2022
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Zeppelin Computers

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης