ΑΙΓΥΠΤΟΣ

Νέα Κοιλάδα Βασιλέων ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο

Ενα άγνωστο μέχρι σήμερα, αλλά πιθανώς πολύ σημαντικό, αρχαίο αιγυπτιακό βασίλειο ανακαλύφθηκε από αρχαιολόγους που εργάζονται στην κοιλάδα του Νείλου. Ανασκαφές στην Άβυδο, 110 χλμ. βορειοδυτικά της διάσημης Κοιλάδας των Βασιλέων, έχουν αποκαλύψει την ύπαρξη ενός ολόκληρου βασιλικού νεκροταφείου, που πιστεύεται ότι είναι η τελευταία κατοικία για 16 μυστηριώδεις Φαραώ – μια ολόκληρη δυναστεία η ύπαρξη της οποίας ήταν μέχρι τώρα σχεδόν άγνωστη στον κόσμο της αιγυπτιολογίας. Περιέργως, πριν από έναν αιώνα, το 1901-1902, μια βρετανική ομάδα αρχαιολόγων, με επικεφαλής τον διάσημο αιγυπτιολόγο Φλίντερς Πέτρι, μπήκαν σε τέσσερις από τους τάφους – αλλά δεν είχαν ιδέα σε ποιους ανήκαν.

 

Κατά ειρωνεία της τύχης, η ζωτικής σημασίας επιγραφή που αποκαλύπτει την ύπαρξη του χαμένου βασιλείου και του βασιλικού νεκροταφείου, ήταν σε έναν τάφο θαμμένο βαθιά κάτω από την άμμο της ερήμου, λιγότερο από 20 μέτρα μακριά από το σημείο στο οποίο έσκαβαν.

Σχεδόν έναν αιώνα αργότερα, το 1997, ένας Δανός αιγυπτιολόγος, ο δρ. Κιμ Ράϊχολτ, έβγαλε το συμπέρασμα από έναν εξαιρετικά κατεστραμμένο αρχαίο αιγυπτιακό πάπυρο, ότι μια χαμένη δυναστεία πρέπει να υπήρχε θεωρητικά στην Άβυδο μεταξύ 1650 π.Χ. και 1600 π.Χ. – μέρος μιας εποχής πολιτικού διχασμού, που είναι γνωστή στην αρχαία αιγυπτιακή ιστορία ως η Δεύτερη Ενδιάμεση Περίοδος.

Αλλά δεν υπήρχε καμμία απόδειξη μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες, όταν μια ομάδα Αμερικανών αιγυπτιολόγων ανακάλυψαν έναν προηγουμένως άγνωστο τάφο θαμμένο κάτω από τρία μέτρα άμμου.
Όταν μπήκαν και φώτισαν τις τοιχογραφίες του για πρώτη φορά μετά από κυριολεκτικά χιλιάδες χρόνια, αποκρυπτογράφησαν μια επιγραφή που αποκάλυψε το όνομα και τους τίτλους ενός άγνωστου Φαραώ. Ηταν η πρώτη φυσική απόδειξη ότι το μυστηριώδες χαμένο βασίλειο και η δυναστεία του είχε πράγματι υπάρξει.

Το όνομα του προηγουμένως αγνώστου αρχαίου Αιγυπτίου ηγεμόνα ήταν Σενεμπκάϊ – μια σύνθετη λέξη που σημαίνει «η ψυχή μου είναι υγιής».

Τα περιεχόμενα του τάφου είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές από τυμβωρύχους πριν από περισσότερο από 2000 χρόνια, αλλά οι Αμερικανοί αιγυπτιολόγοι, από το πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, κατόρθωσαν να συναρμολογήσουν κάποια από τα κτερίσματα – και τα λείψανα του χαμένου Φαραώ που είχαν διασκορπιστεί στο δάπεδο του τάφου, όταν οι ληστές διέλυσαν την μούμια του ψάχνοντας για χρυσάφι. Οι αιγυπτιολόγοι έχουν σχεδόν πλήρως συναρμολογήσει τον σκελετό του.

Ο φαραώ είχε ύψος 1,75 μ. (πολύ ψηλός για τα δεδομένα της αρχαίας Αιγύπτου), και πέθανε σε ηλικία περίπου 50 ετών από άγνωστα αίτια.

Επειδή δύο βασικοί ιερογλυφικοί χαρακτήρες από το πολύ μακρύ επίσημο όνομα του θρόνου του (που είναι αρκετά διαφορετικό από το σύντομο όνομα γέννησης του Σενεμπκάϊ) επιβίωσαν στον κατεστραμμένο πάπυρο, που μελέτησε ο Δανός αιγυπτιολόγος στη δεκαετία του 1990, οι Αμερικανοί ανασκαφείς ήταν σε θέση να συναγάγουν ότι ο Σενεμπκάϊ ήταν ο πρώτος ή ο δεύτερος φαραώ στη χαμένη δυναστεία.

Μέχρι στιγμής, η ομάδα από το πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια έχει βρει, ή έχει εντοπίσει με γεωφυσικές τεχνικές, 10 από αυτούς τους τάφους. Οι Αμερικανοί αρχαιολόγοι έχουν μπει και έχουν εξερευνήσει τους έξι. Από αυτούς, οι τέσσερις είχαν εκκενωθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου από τους τυμβωρύχους πριν από χιλιετίες – αλλά ο πέμπτος απέδωσε τα σκελετικά υπολείμματα του Σενεμπκάϊ, και την ταφική μάσκα του.

Πηγή: www.diadrastiko.blogspot.gr

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *