ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Νέα σελίδα συνεργασίας μεταξύ των Ελληνικών Κοινοτήτων Καΐρου και Αλεξανδρείας, με τη στήριξη της Αιγυπτιώτισσας Αικ. Σοφιανού – Μπελεφάντη

Νέα σελίδα συνεργασίας μεταξύ των Ελληνικών Κοινοτήτων Καΐρου και Αλεξανδρείας ξεκινά με τη συνάντηση των δύο Προέδρων κ.κ. Χρήστου Καβαλή και Ιωάννη Παπαδόπουλου αντίστοιχα, που πραγματοποιήθηκε στις 25 Νοεμβρίου, στην Αλεξάνδρεια, από κοινού με τον Επίτιμο Πρόεδρο της ΕΚΑ και πρώην Πρόεδρο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού κ. Στέφανο Ταμβάκη, αλλά και με την ιδιαίτερα σημαντική παρουσία της Αιγυπτιώτισσας επιχειρηματίας κας Αικατερίνης Σοφιανού – Μπελεφάντη.

 

 

Να σημειωθεί ότι η κα Σοφιανού είναι εκείνη που εξεδήλωσε το έντονο ενδιαφέρον της για να προσφέρει προς την Ελληνική παροικία εκτός από τεχνογνωσία και στελέχη, αλλά και να προσφέρει υλικά για την επέκταση των δραστηριοτήτων των δύο Κοινοτήτων σε εξειδικευμένους ιατρικούς τομείς, όπως η δημιουργία μονάδας αιμοκάθαρσης, εντατικής κ.ά.

 

 

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που μπορεί να έχει άμεση πρακτική εφαρμογή στο Ελληνικό Νοσοκομείο Καΐρου ή ακόμη περισσότερο, με τη συνεργασία του νοσηλευτικού ιδρύματος της ΕΚΚ, τη δημιουργία ενός παραρτήματος στο χώρο του Ελληνικού τετραγώνου Αλεξανδρείας στο Σάτμπι, ή και ανεξάρτητα στην Αλεξάνδρεια.

 

 

Οι δύο Πρόεδροι ΕΚΚ και ΕΚΑ ευχαρίστησαν θερμά την κα Σοφιανού για την πρόθεσή της να προσφέρει – σε εποχή που λιγοστοί είναι οι ευεργέτες – και μάλιστα μια τόσο σημαντική προσφορά  προς την ελληνική παροικία στη Χώρα του Νείλου όπου γεννήθηκε, εξύμνησαν το έργο των Αιγυπτιωτών ευεργετών που αποτελεί έναν θεσμό που κρατάει από τη γέννηση της παροικίας μας, και πάνω από όλα τόνισαν ότι το ενδεχόμενο αυτής της νέας παροικιακής δραστηριότητας – με την άδεια βεβαίως των αρμοδίων αιγυπτιακών αρχών – θα μπορέσει να συμβάλλει τα μέγιστα και στην αιγυπτιακή κοινωνία, και μάλιστα χωρίς τα νέα αυτά τμήματα να έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα, παρά αντίθετα να αποτελέσουν μία ακόμη γέφυρα συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών.

 

 

Και όλα αυτά συμβαίνουν – όπως τονίστηκε από όλους τους παρισταμένους – γίνονται σε μία ιδιαίτερα σημαντική χρονική στιγμή, άριστων σχέσεων των δύο κρατών Ελλάδος και Αιγύπτου, και ακόμη περισσότερο με δεδομένη την επικείμενη επίσημη επίσκεψη του Αιγυπτίου Προέδρου Άμπντελ Φατάχ Ελ Σίσι, στην Αθήνα, στις 8 και 9 Δεκεμβρίου.

 

 

Να σημειωθεί ότι ο κ. Ταμβάκης συνεχάρη τόσο την κα Σοφιανού για την πρωτοβουλία της να σταθεί κοντά στην παροικία, καθώς επίσης και τους δύο Προέδρους ΕΚΚ και ΕΚΑ που αποφασίζουν να ενώσουν ακόμη περισσότερο τα χέρια τους για την αναβάθμιση του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού. Μάλιστα, ο ίδιος πρότεινε και τη δημιουργία ενός Παγκοσμίου Συνεδρίου του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού ανά τον κόσμο, έτσι ώστε να αναδειχτεί η ίδια η δύναμη των Αιγυπτιωτών σαν ένα μεγάλο ιστορικό κομμάτι του Απόδημου Ελληνισμού.

 

 

Τέλος, η κα Σοφιανού τόνισε ότι είναι στο πλευρό και των δύο Ελληνικών Κοινοτήτων, τόσο του Καΐρου – όπου γεννήθηκε – όσο και της Αλεξανδρείας, για να ενισχυθεί το έργο της ομογένειας, μεταφέροντας τις εμπειρίες της τόσο από τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό μισού αιώνα πριν, όσο και από τον Απόδημο Ελληνισμό και τις επιτυχημένες επιχειρηματικές δραστηριότητες ομογενών, όπως στη Ρουμανία αλλά και αλλού. 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *