ΕΙΣ ΜΝΗΜΗ ΝΙΚΟΛΑ ΠΟΛΙΤΗ


 

Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος*

 

Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον θάνατο του Νικόλα Πολίτη. Η αποδημία του σήμαινε το τέλος μιας εποχής, του τελευταίου μισού αιώνα της νεότερης ιστορίας της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, της οποίας ήταν μάρτυρας και βαθύς γνώστης, μετά από μακρά συμμετοχή στα κοινά, ως Γενικός Γραμματέας και Αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Κ., Πρόεδρος επί 25 χρόνια του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου καθώς και του Σ.Ε.Ε.Α.Σ για αρκετά χρόνια.

 

Κρίμα που έφυγε νωρίς , πριν πρόλαβαν να καταγραφούν οι διηγήσεις του, που συνήθιζε με κάθε ευκαιρία στους συνομιλητές του, για σημαντικές ή καθημερινές στιγμές της Ελληνικής Παροικίας του Καΐρου κι όχι μόνο. Θα ήταν κόσμημα για το προφορικό αρχείο του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού.

 

Τον θυμόμαστε σήμερα, καθώς ο υπογράφων, ως Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καϊρου , είχε τη χαρά και την τιμή να συνεργαστεί μαζί του πολλά χρόνια από τις διάφορες θέσεις που κατείχε ο εκλιπών και κυρίως ως Προϊστάμενος εφορίας Πολιτιστικών. Κι επειδή η μνήμη είναι μεγάλη δασκάλα, εκτός απο τις ιστορικές προσωπικότητες που δημιούργησαν την ιστορία των Αιγυπτιωτών, οφείλουμε να θυμόμαστε και αυτούς που πέρασαν ήδη στην Ιστορία, προσφέροντας σε όλη τους τη ζωή, για τη διαφύλαξη της . ΕΙΣ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑ ΠΟΛΙΤΗ , λοιπόν του ευπατρίδη Αιγυπτιώτη και της προσφοράς του, αναδημοσιεύουμε τον αποχαιρετισμό του κ. Χρήστου Καβαλή, Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, που δημοσιεύτηκε 4.11.2020 στην επίσημη σελίδα της Ε.Κ.Κ., στον οποίο αναφέρει:

«Μια εξέχουσα παροικιακή προσωπικότητα, που άφησε ένα ανεξίτηλο στίγμα στα παροικιακά δρώμενα των τελευταίων 50 ετών μας αποχαιρέτησε για το αιώνιο ταξίδι σήμερα.

Έφυγε από τον εφήμερο κόσμο μας ο Νικόλας Πολίτης, ο ταλαντούχος μηχανικός, ο άριστος οικογενειάρχης και ο αφοσιωμένος και συνεπής παροικιακός παράγοντας.

Ο Νικόλας Πολίτης ήταν ο νεότερος ηλικία πάροικος που εξελέγχει ποτέ κοινοτικός επίτροπος για να αναδειχτεί σε πολλές θέσεις όπως του Γενικού Γραμματέα και τελευταίως του Αντιπροέδρου.

Η Ε.Κ.Κ αναγνωρίζοντας την προσφορά του τον κατέστησε επίτιμο αντιπρόεδρο της.

Ο Νικόλας ήταν επίσης για πολλά χρόνια Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου και επί ημερών του ο οργανισμός αυτός μπόρεσε και ανορθώθηκε οικονομικά ενώ παράλληλα ήταν και Αντιπρόεδρος στον ΣΕΑΑΣ.

 

 

 

Ήταν εγκυκλοπαίδεια γνώσεων στα παροικιακά, αδιαμφισβήτητος γνώστης όλων των τάσεων αλλά πάντα πιστός στις αρχές του, ποτέ δεν ήθελε να μπλέκει σε ίντριγκες γεγονός που μαζί με το ήθος του δεν τον έκαναν να αδράξει ευκαιρίες και να γίνει πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας αν και είχε πολλές φορές την πλειοψηφία της κοινοτικής επιτροπής με το μέρος του.

Γλυκιά προσωπικότητα, ευγενέστατος με αρχοντιά που πρόδιδε τις οικογενειακές του καταβολές και την υψηλή του μόρφωση.

Ως παροικία χάνουμε ένα λαμπρό στέλεχος και ως συνάνθρωποι ένα πολύ αγαπημένο και σεβαστό πρόσωπο.

Στην αγαπημένη του σύζυγο Κατερίνα στην λατρευτή του κόρη του και συνάδελφο στην Δ.Ε της Ε.Κ.Κ Βίλλυ Πολίτη – Ζουέ, στον πολυαγαπημένο του γιο Μαριαντώνη Πολίτη, αλλά και τον γαμπρό του Βασίλη Ζουέ εκφράζω την οδύνη όλων μας και τα θερμά μας συλλυπητήρια.

Ο Νικόλας άφησε με το πέρασμα του μια λαμπρή ιστορία και με την εκδημία του ένα αγεφύρωτο κενό!»

 

Αιωνία του η μνήμη.

 

*Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS
Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης