Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Τα χειρόγραφα του Σινά αποτελούν μοναδικό θησαυρό για την Ορθοδοξία»
«Ο καθένας από εμάς, ανάλογα με τη θέση που κατέχει, τα ενδιαφέροντα και τις γνώσεις του, καλείται να σημειώσει τις υποχρεώσεις του απέναντι σε αυτόν τον χώρο και πώς θα συνεχίσει να διαφυλάττει αυτούς τους θησαυρούς. Είναι μεγάλη ανάγκη, επίσης, οι επιστήμονες, οι κρατικοί φορείς και όλοι μαζί να συνεργαστούμε», τόνισε τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.
Μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου με θέμα «Η άλλη φωνή της ερήμου: Τα παλίμψηστα χειρόγραφα της Μονής Σινά, νέες τεχνολογίες ανάγνωσης, ανακάλυψη άγνωστων κειμένων, προοπτικές της έρευνας», ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας επισήμανε το αισιόδοξο μήνυμα που προσφέρει η ανάδειξη των χειρογράφων της Ιεράς Μονής Σινά, συνεχάρη όσους εργάζονται για αυτό το έργο, αλλά και όσους συνέβαλαν στη δημιουργία του συνεδρίου.
«Διότι», όπως σημείωσε, «τα αποτελέσματα του συνεδρίου θα βοηθήσουν στην πολιτισμική πορεία του τόπου και όχι μόνο. Τέλος, ευχήθηκε να βρεθούν άνθρωποι που θα συνεχίσουν και θα αναδείξουν αυτούς τους θησαυρούς προς όφελος όλων μας».
Ο Αρχιεπίσκοπος Σινά, Φαράν και Ραϊθούς από την πλευρά του, εξέφρασε τη θλίψη του για το τρομοκρατικό χτύπημα στο Βόρειο Σινά και κάλεσε σε ενός λεπτού σιγή τους παρευρισκόμενους εις μνήμην των θυμάτων.
Έκανε λόγο για τη γεωγραφική και γεωπολιτική θέση του όρους Σινά, την ιστορία του και εξήγησε τι ακριβώς είναι τα παλίμψηστα, αλλά και πώς ανακτάται μια αρχαία σβησμένη γραφή, καθώς και τη διαδικασία μελέτης τους.
Η Μονή Σινά διαθέτει την αρχαιότερη βιβλιοθήκη σε συνεχή λειτουργία και κατέχει τη μεγαλύτερη συλλογή παλίμψηστων στον κόσμο. Το συνέδριο που θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη το μεσημέρι βασίζεται στα επιτεύγματα του πενταετούς προγράμματος φασματικής φωτογράφισης των παλίμψηστων, που υλοποίησε η Μονή Σινά, σε συνεργασία με το ίδρυμα Early Manuscripts Electronic Library, επιστήμονες διεθνούς κύρους και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Όρους Σινά.
Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος προήδρευσε, εκτός πρωτοκόλλου, στο συνέδριο στο οποίο παρέστησαν οι Μητροπολίτες Γουϊνέας Γεώργιος, εκπρόσωπος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στην Ελλάδα, Δωδώνης Χρυσόστομος, ο Αρχιεπίσκοπος Σινά Δαμιανός, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, κληρικοί και πλήθος κόσμου. Τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο συνόδευε ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ