Θερμή υποδοχή από το Πανεπιστήμιο του Ελ Άζχαρ στον Έλληνα Πρέσβη στο Κάιρο κ. Μιχαήλ Χρήστο Διάμεση
Σε εξαιρετικό κλίμα έγινε η συνάντηση του Έλληνα Πρέσβη στην Αίγυπτο κ. Μιχαήλ Χρήστου Διάμεση με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου του Ελ Άζχαρ Δρ Άχμεντ Χόσνι, επισφραγίζοντας ένα μεγάλο γεγονός για τις δύο χώρες: την επικείμενη έναρξη λειτουργίας του Τμήματος Ισλαμικών Σπουδών στην Ελληνική στη Σχολή Ξένων Γλωσσών και Μετάφρασης του εν λόγω Πανεπιστημίου, το οποίο θα συμβάλει στην κατάρτιση Ελλήνων ιμάμηδων και ιεροκηρύκων, και οι οποίοι με τη σειρά τους θα μεταφέρουν τη σωστή εκδοχή της μουσουλμανικής θρησκείας στην Ελλάδα.
Ο Έλληνας Πρέσβης έγινε θερμά δεκτός από το κορυφαίο αυτό πανεπιστημιακό ίδρυμα που αποτελεί και το θρησκευτικό κέντρο της Αιγύπτου, στις 5 Απριλίου, γεγονός που απασχόλησε και τον τοπικό τύπο.
Κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα, ο Πρύτανις Δρ. Χόσνι αναφέρθηκε «στις ισχυρές σχέσεις που συνδέουν τους λαούς της Ελλάδας και της Αιγύπτου από την αρχαιότητα, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, τη σύγκλιση και τις ομοιότητες των δύο λαών ως προς τα έθιμα, τις παραδόσεις, την κοινωνική και πολιτιστική κληρονομιά τους.
Υπογράμμισε ότι το Πανεπιστήμιο του Al-Azhar είναι ανοιχτό σε φοιτητές από όλο τον κόσμο, που επιθυμούν να διδαχθούν τις αρχές του μετριοπαθούς Ισλάμ, πέρα από κάθε εξτρεμισμό, μισαλλοδοξία ή σκληροπυρηνικές θέσεις.
Τόνισε ακόμα ότι το Πανεπιστήμιο του Al-Azhar αποτελεί παράγοντα ασφάλειας για όλο τον κόσμο, καθώς οι απόφοιτοί του είναι εξοπλισμένοι με όλα τα απαραίτητα εφόδια, σε επίπεδο τόσο θρησκευτικών όσο και κοσμικών επιστημονικών γνώσεων, προκειμένου να μεταφέρουν το μήνυμα του ανεκτικού Ισλάμ, που προωθεί την ειρήνη, την αγάπη και την αποδοχή του άλλου.
Τέλος, ο Πρύτανης δεσμεύτηκε επίσης για την αντιμετώπιση όλων των εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι ξένοι φοιτητές που σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιο και οι οποίοι ξεπερνούν τους 40.000.
Από την πλευρά του, ο Πρέσβης της Ελλάδας κ. Διάμεσης εξέφρασε την εκτίμησή του για τις ειλικρινείς προσπάθειες του Μεγάλου Σεΐχη του Al-Azhar, Δρ Άχμεντ Τάγιεμπ για την παρουσίαση της πραγματικής εικόνας του Ισλάμ και της αποστολής του Al-Azhar, καθώς και για την επίλυση των διεθνών προβλημάτων.
Τόνισε ότι γνωρίζει την ιδιοσυγκρασία του αιγυπτιακού λαού, την αγάπη του για την ειρήνη και την αποδοχή του άλλου, την αποχή του από τον εξτρεμισμό και τη μισαλλοδοξία.
Τέλος, ο κ. Διάμεσης εξέφρασε επίσης τη χαρά του για την αναμενόμενη έναρξη λειτουργίας του Τμήματος Ισλαμικών Σπουδών στην Ελληνική στη Σχολή Ξένων Γλωσσών και Μετάφρασης του Πανεπιστημίου Ελ Άζχαρ.