Ο Γ. Σταθάκης στο ΑΠΕ και τον Ν. Κάτσικα: «Το νέο East Mediterranean Gas Forum» του Καΐρου, θα ωφελήσει και τους Έλληνες καταναλωτές» (ΒΙΝΤΕΟ)


 

 

 

 

Την τεράστια σημασία για την Ελλάδα και μακροπρόθεσμα για την ελληνική πραγματικότητα, επισημαίνει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας κ. Γιώργος Σταθάκης, σε αποκλειστική του συνέντευξη από το Κάιρο, προς το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο ειδήσεων, με αφορμή την παρουσία του στη σημερινή ίδρυση στην Αίγυπτο του «East Mediterranean Gas Forum», με την παρουσία έξι χωρών.

 

 

 

Ο κ. Σταθάκης επισημαίνει τα οφέλη της από κοινού ενδυνάμωσης της συνεργασίας της Ελλάδας με άλλες χώρες στα έργα υποδοχής σε θέματα που αφορούν το φυσικό αέριο και τη μεταφορά του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα παίζει ένα στρατηγικό ρόλο στην περιοχή για το φυσικό αέριο. Και είναι ένθερμος υποστηρικτής της ιδέας ίδρυσης αυτού του περιφερειακού φορέα, που γίνεται με έδρα και πρωτοβουλία της Αιγύπτου, και θα συμμετέχουμε ένθερμα σε αυτήν την προσπάθεια».

 

 

 

 

 

 

 

 

Αναφορικά με τα μακροπρόθεσμα οφέλη που θα έχει ο νέος αυτός περιφερειακός φορέας στους καταναλωτές, ο κ. Σταθάκης επισημαίνει ότι «η κοινή προσπάθεια στα σημαντικά έργα υποδομής θα δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακας και θα δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες για τους καταναλωτές στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες».  

 

 

Σε ερώτηση σχετικά με το μήνυμα που δίνει η ίδρυση του νέου αυτού φορέα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τονίζει ότι «ο φορέας αυτός κινείται ακριβώς προς τη θετική κατεύθυνση της συνεργασίας, του αμοιβαίου συμφέροντος και της συνύπαρξης όλων αυτών των χωρών σε μία κοινή προσπάθεια».

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθεί η πλήρης συνέντευξη του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργου Σταθάκη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον ανταποκριτή του στο Κάιρο, Νίκο Κάτσικα:

 

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κε Υπουργέ, ποια είναι η σημασία της σημερινής ίδρυσης του νέου αυτού περιφερειακού φορέα για θέματα ενέργειας;

 

 

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Σήμερα, ήταν μία πολύ σημαντική μέρα, γιατί ιδρύθηκε ένας περιφερειακός φορέας, το East Mediterranean Gas Forum, στο οποίο ξεκινάμε έξι χώρες: η Ιταλία, η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η Κύπρος, το Ισραήλ, η Ιορδανία και η Παλαιστινιακή Αρχή, άρα επτά συμμετοχές.

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Και ποιος θα είναι ο σκοπός του νέου αυτού φορέα;

 

 

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Σκοπός αυτού του περιφερειακού φορέα είναι να συντονίσουμε τις προσπάθειες γύρω από το φυσικό αέριο, τόσο ως παραγωγοί όσο και ως καταναλωτές, να δημιουργήσουμε μία περιφερειακή αγορά φυσικού αερίου, να ενισχύσουμε τα κοινά έργα υποδομής φυσικού αερίου για τη μεταφορά του προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, και να διαμορφώσουμε ένα κοινό πλαίσιο συνεργασίας σε σχέση με τις αγορές του φυσικού αερίου.

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κε Υπουργέ, ποια θα είναι η σημασία της δημιουργίας αυτού του φορέα για την Ελλάδα;

 

 

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Η Ελλάδα έχει μετεξελιχθεί σε ένα σημαντικό κέντρο φυσικού αερίου, διότι από την Ελλάδα περνάει ο Transantlactic Pipeline, που μεταφέρει αζέρικο αέριο στην Ιταλία και την Ευρώπη, κτίζεται ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός, καθώς και άλλοι αγωγοί που θα διασυνδέσουν τα Βαλκάνια, και θα προχωρήσει και το project της Αλεξανδρούπολης. Άρα, η Ελλάδα είναι ένας κόμβος φυσικού αερίου, και ταυτόχρονα συμμετέχει ενεργά στην ιδέα του East Med, της μεταφοράς δηλαδή φυσικού αερίου από το Ισραήλ, την Κύπρο και την Αίγυπτο προς την Ευρώπη. Άρα, η Ελλάδα παίζει ένα στρατηγικό ρόλο στην περιοχή για το φυσικό αέριο. Και είναι ένθερμος υποστηρικτής της ιδέας ίδρυσης αυτού του περιφερειακού φορέα, που γίνεται με έδρα και πρωτοβουλία της Αιγύπτου, και θα συμμετέχουμε ένθερμα σε αυτήν την προσπάθεια.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια είναι τα αποτελέσματα μακροπρόθεσμα για την καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη από τη δημιουργία αυτού του φορέα;

 

 

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Τα οφέλη μακροπρόθεσμα είναι πάρα πολλά. Πρώτον, γιατί ενώνουμε δυνάμεις στο να δημιουργήσουμε μία περιφερειακή αγορά. Άρα, τα οφέλη για τους καταναλωτές θα είναι σημαντικά, πολύ περισσότερα από το αν η κάθε χώρα προσπαθούσε να διεισδύσει στις αγορές και να λειτουργήσει αυτόνομα. Συνεπώς, η συνεργασία είναι καθοριστική στον τομέα αυτό. Και το δεύτερο φυσικά είναι ότι οι συμπράξεις και η κοινή προσπάθεια στα σημαντικά έργα υποδομής θα δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακας και θα δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες για τους καταναλωτές στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κε Υπουργέ, ο νέος αυτός φορέας δίνει μηνύματα και προς πολλούς αποδέκτες;

 

 

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Το μήνυμα είναι πάρα πολύ σαφές, διότι σε μία περιοχή με σημαντική αστάθεια ή ανταγωνισμούς, διαμορφώνεται ένας φορέας ο οποίος κινείται ακριβώς προς τη θετική κατεύθυνση της συνεργασίας, του αμοιβαίου συμφέροντος και της συνύπαρξης όλων αυτών των χωρών σε μία κοινή προσπάθεια.

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Και τα επόμενα βήματα;

 

 

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Για τα επόμενα βήματα, προβλέπεται ότι θα έχουμε συχνές συναντήσεις σε τεχνικό επίπεδο για τον τρόπο που θα λειτουργήσει ο φορέας, καθώς και τα βήματα τα οποία θα γίνονται, όταν είναι ώριμα, προκειμένου να έχει μία ισχυρή και μόνιμη παρουσία ο φορέας αυτός στην περιοχή.

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα υπάρξουν συναντήσεις και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες μετά από αυτήν την πρώτη συνάντηση;

 

 

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Θα υπάρξουνε συναντήσεις. Αποφασίσαμε σήμερα να ακολουθήσουν οι τεχνικές συναντήσεις, διαδοχικά, όταν είμαστε ώριμοι πλέον στο επόμενο βήμα θα συζητήσουμε την επόμενη συνάντηση σε επίπεδο Υπουργών.      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS
Αρχείο Ειδήσεων

Ιουνίου 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης