Ένα αφιέρωμα στη μνήμη του αξέχαστου Χαρίλαου Καρβέλλη, Επιτίμου Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, από τον Μιχάλη Μπίσκο


 

 
Πλήρης ημερών σε ηλικία 93 ετών, έφυγε στις 18 Δεκεμβρίου 2015 για το μεγάλο ταξίδι, ένας από τους πιο αξιόλογους προέδρους που θήτευσαν στην Ελληνική Κοινότητα Καΐρου.

 

 
Γεννήθηκε στο Κάϊρο από Αιγυπτιώτες γονείς με καταγωγή από την Λήμνο, εκεί όπου άφησε και την τελευταία του πνοή. Σε ηλικία 19 ετών κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου κατετάγη στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία και μετά από σύντομη εκπαίδευση στην Ροδεσία, συμμετείχε ως πιλότος σε αερομαχίες εναντίων των δυνάμεων του Άξονα.

 

 

Η προσφορά του, η δράση του και η συμμετοχή του στους Αιγυπτιώτικους Συλλογικούς φορείς του Καΐρου υπήρξε πλουσιότατη, όπως τη Λημνιακή Αδελφότητα, τον Σύλλογο Αποφοίτων Αμπετείου και άλλους πολλούς με αποκορύφωμα την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου όπου διετέλεσε Πρόεδρος από το 1981 έως το 1986.

 

 

Επί προεδρίας του στην Ελληνική Κοινότητα συμπληρώθηκε η συγχώνευση της Κοινότητας Ζεϊτούν με την Ε.Κ.Κ., πραγματοποιήθηκαν οι επιτυχείς επισκέψεις του τότε Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή και του τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, χορηγήθηκαν για πρώτη φορά 400 Αιγυπτιακές υπηκοότητες σε Έλληνες Αιγυπτιώτες, ζητήθηκε επίσημα από το Ελληνικό κράτος η 20ετή παράταση του συνταξιοδοτικού νόμου των Αιγυπτιωτών και έτσι ρυθμίστηκε η συνταξιοδότηση των παροίκων από το ΙΚΑ, έγινε ανασκόπηση των διαφόρων Κοινοτικών Κτηρίων και Εκκλησιών που έμειναν αχρησιμοποίητα, επαναπροσδιορίστηκαν οι αξίες των ακινήτων και οικοπέδων της Κοινότητας, υπήρξε Κοινοτική μέριμνα και υποστήριξη στην τότε Καϊρινή εφημερίδα «το ΦΩΣ» καθώς και σε πολλά παροικιακά σωματεία, ενισχύθηκε η λειτουργία της τότε Κοινοτικής Ανωτέρας Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων, συνέβαλε στην δημιουργία του θεσμού των Καβαφείων και τέλος πραγματοποιήθηκαν ανακαινίσεις και επεκτάσεις στο Ελληνικό Νοσοκομείο Καΐρου.

 

 

Ο Χαρίλαος Καρβέλλης υπήρξε από τους Προέδρους που είχε όραμα για την επιβίωση του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού και ειδικότερα για τους εν Ελλάδι Αιγυπτιώτες, γι’ αυτό και υποστήριξε άμεσα τον τότε Πρόεδρο του ΣΑΕ Δημήτρη Χαριτάτο στην υλοποίηση αγοράς της Στέγης των Αιγυπτιωτών στην Αθήνα. Για όλη αυτή την προσφορά του η Ε.Κ.Κ. τον τίμησε αναγορεύοντάς τον Επίτιμο Πρόεδρο.

 

 

Σε αυτόν τον πολυπράγμονα και άξιο συντοπίτη μας, οι Καϊρινοί της Ελλάδος αναγνωρίζοντας το έργο του αποτίνουν φόρο τιμής εις μνήμην του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.

 

 
Μιχάλης Μπίσκος

Πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Καΐρου

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.


Hephaestus Radio

Αρχείο Ειδήσεων

Δεκεμβρίου 2022
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης