ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο Πρόεδρος ΕΚΚ Χρ. Καβαλής στο ΑΠΕ και Ν. Κάτσικα: «Με τα Θυρανοίξια του Αγ. Κωνσταντίνου γυρίζουμε νέα σελίδα και προχωράμε σε νέα 100ετία» (ΒΙΝΤΕΟ)

 

 

 

 

«Με τα Θυρανοίξια του Αγίου Κωνσταντίνου Καΐρου, γυρίζουμε μία νέα σελίδα και προχωράμε σε μία νέα εκατονταετία για την παροικία μας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, εκφράζοντας τη συγκίνησή του για το μεγαλεπήβολο αυτό έργο του πρεσβυγενούς παροικιακού οργανισμού της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, που δε θα μπορούσε να γίνει πράξη εάν δεν ένωναν τις δυνάμεις τους η Ελληνική Κοινότητα με την Μεγάλη Αιγυπτιώτισσα Ευεργέτιδα κα Αικατερίνη Σοφιανού Μπελεφάντη.

 

 

Μιλώντας χθες αργά το βράδυ αποκλειστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αμέσως μετά τον εσπερινό των θυρανοιξίων που ετέλεσε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος καθώς και τη συναυλία της Ευανθίας Ρεμπούτσικα στο περίβολο του ναού, στο χώρο του Προσκοπείου, παρουσία της Υφυπουργού Παιδείας κας Σοφίας Ζαχαράκη και άλλων επισήμων, ο κ. Καβαλής τόνισε ότι «από το 1907 όπου μπήκε ο θεμέλιος λίθος για τον Άγιο Κωνσταντίνο Καΐρου, αποτελεί τον πιο σημαντικό ναό για την παροικία μας. Όλοι οι ναοί μας στην Αίγυπτο είναι σημαντικοί, αλλά αυτός έχει μία ιδιαίτερη βαρύτητα. Αυτός είναι ο βασικός ναός, εδώ είναι τα ονόματα των μεγάλων Ευεργετών αλλά και τα ονόματα των πεσόντων σε όλους τους Πολέμους που οι παππούδες μας συμμετείχαν. Οπότε, καταλαβαίνετε ότι για να βάλουμε αυτά τα ονόματα εδώ, τι σημασία έχει για μας αυτός ο ναός».

 

 

Σε ερώτηση σχετικά με το ποια προβλήματα ξεπεράστηκαν και διασώθηκε ο ναός, ο Πρόεδρος της «Μητέρας των εν Καΐρω Σωματείων» επεσήμανε ότι «ο ναός είχε σοβαρά τεχνικά προβλήματα, τα οποία δε θα μπορούσανε να μην αντιμετωπιστούν ριζικά. Γι’ αυτό λοιπόν, αυτό που έγινε στο ναό αυτό το διάστημα, μία ριζική, όχι απλώς εσωτερική και εξωτερική ανακαίνιση, αλλά εις βάθος, κάτω από τη γη, αυτό του δίνει ένα περιθώριο ζωής άλλα εκατό χρόνια. Και αυτός ήταν ο στόχος μας. Κερδίσαμε λοιπόν το κόσμημά μας να μείνει για άλλα εκατό χρόνια, γιατί το πιστεύουμε ότι θα μείνει».

 

 

Τέλος, αναφορικά με τις προοπτικές του ναού και το ρόλο που πλέον καλείται να παίξει για τον Ελληνισμό της Χώρας του Νείλου ο ανακαινισμένος αυτός ναός του Αγίου Κωνσταντίνου Καΐρου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κ. Χρ. Καβαλής δήλωσε ότι «στην Αίγυπτο, οτιδήποτε ξεπερνάει τα εκατό χρόνια, θεωρείται ένα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Εμείς, τα έχουμε ξεπεράσει εδώ και αρκετό καιρό. Και το γεγονός ότι οι αιγυπτιακές αρχές μας εμπιστεύτηκαν και μας έδωσαν τις άδειες για την ανακαίνισή του, σημαίνει ότι έχουνε γνώση ότι αγαπάμε αυτό που κάνουμε και θέλουμε να το διατηρήσουμε. Ο ναός μας θα αναδειχθεί πρώτον σαν μία καινούργια σελίδα για τη ζωή της παροικίας. Αυτό έχει σημασία. Η πρώτη βασική σημασία είναι να πιστέψουμε ότι μπορούμε να γυρίσουμε μία νέα σελίδα και να προχωρήσουμε για μία καινούργια εκατονταετία. Όλα τα υπόλοιπα θα τα δούμε και θα τα ζήσουμε μαζί».  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *