Από την καρδιά του, ο λόγος του Αιγυπτίου Πρέσβη Φ. Μονίμπ για την Ελλάδα, στα ελληνικά, στην εκδήλωση της Αθήνας για τον Κ. Καβάφη (ΒΙΝΤΕΟ)


 

 

 

 

Είναι πραγματικά συγκινητικό να συνειδητοποιεί κανείς την τόσο μεγάλη αγάπη ενός Αιγύπτιου Πρέσβη για την Ελλάδα…

 

 

 

Ο εκπρόσωπος της φίλης και αδελφής Χώρας του Νείλου στην αθηναϊκή πρωτεύουσα, ο κ. Μοχάμεντ Φαρίντ Μονίμπ μίλησε πραγματικά σαν ένας Έλληνας, και μάλιστα στα ελληνικά, στην εκδήλωση που με αγάπη διοργάνωσε στην Αιγυπτιακή πρεσβεία στην Αθήνα για τον Αλεξανδρινό ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη και την πανέμορφη Αλεξάνδρεια.

 

 

 

«Κυρίες και κύριοι,

Αγαπητοί φίλοι,

 

 

 

πρώτα από όλα, σας καλωσορίζω στην Πρεσβεία της Αιγύπτου στην Ελλάδα».

 

 

 

Έτσι, μιλώντας σε πολύ καλά ελληνικά, ο Αιγύπτιος Πρέσβης ξεκίνησε το λόγο του προς τους διαπρεπείς προσκεκλημένους του, από τον διπλωματικό κόσμο και κυρίως από τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό της Αθήνας, στο υπέροχο νεοκλασσικό κτίριο της Αιγυπτιακής Πρεσβείας, απέναντι από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

 

 

 

Πριν συνεχίσουμε το αναλυτικό ρεπορτάζ, μπορείτε να δείτε το χαρακτηριστικό βίντεο:

 

 

 

 

 

 

 

 

«Είμαι πολύ χαρούμενος σήμερα», είπε στη συνέχεια, «που σας έχω όλους εδώ σε αυτή τη συγκινητική εκδήλωση, αφιερωμένη στον Κωνσταντίνο Καβάφη».

 

 

 

Για να προσθέσει αμέσως μετά, χρησιμοποιώντας πλέον την αγγλική γλώσσα – όπως μπορείτε να ακούσετε στο χαρακτηριστικό βίντεο – το πόσο έχουν αγγίξει την καρδιά του, τα λόγια που άκουσε από έναν Αιγυπτιώτη Έλληνα ότι «όταν περπατάει στην Αλεξάνδρεια, αισθάνεται ότι κάθε πέτρα της πόλης μιλάει στην καρδιά του…»

 

 

 

«Ποτέ δεν το ξέχασα αυτό. Με άγγιξε πραγματικά η φράση του», είπε ο αγαπητός Αιγύπτιος Πρέσβης. Για να προσθέσει: «Και από εκείνη τη στιγμή που άκουσα αυτό, αισθάνθηκα εγώ και η οικογένειά μου ότι είμαστε σπίτι μας!…

 

 

 

Και από εκείνη τη στιγμή, άρχισα να καταλαβαίνω το πώς η Αίγυπτος βρίσκεται στην καρδιά των Ελλήνων, όπως η Ελλάδα βρίσκεται στην καρδιά μου…»        

 

 

 

Λόγια πραγματικά που αγγίζουν την ψυχή κάθε Αιγυπτιώτη, κάθε Έλληνα…

 

 

 

 

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΦΟΡΑ

ΤΗΣ «ΑΛ ΑΧΡΑΜ»

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

 

 

 

 

Να σημειωθεί ότι με τίτλο «Η Αιγυπτιώτικη παροικία της Ελλάδας παρακολούθησε μία μουσική εκδήλωση για τον διάσημο Έλληνα ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη», και η μεγάλης κυκλοφορίας αραβόφωνη εφημερίδα «Αλ Αχράμ», στην αγγλόφωνη ιστοσελίδα της, κάνει αναφορά σήμερα στη σημαντική αυτή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου στην Αθήνα.

 

 

 

 

 

 

 

 

Η εφημερίδα αναφέρει τη δυναμική παρουσία τόσο των Ελλήνων Αιγυπτιωτών που βρίσκονται πλέον στην Ελλάδα, όσο και σε πολλούς Αιγυπτίους που διαμένουν στην Αθήνα και προσήλθαν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση αφιερωμένη στον Έλληνα ποιητή, μία εκδήλωση που στήριξε με όλες του τις δυνάμεις ο Αιγύπτιος Πρέσβης στην Ελλάδα κ. Μοχάμεντ Φαρίντ Μονίμπ. 

 

 

 

Να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος της Αιγύπτου στην Ελλάδα κ. Μονίμπ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο λόγο του για τις βαθιές σχέσεις που ενώνουν την Ελλάδα και την Αίγυπτο, διαμέσου των εκατοντάδων χιλιάδων Αιγυπτιωτών των οποίων η καταγωγή έλκεται από το Κάιρο και την Αλεξάνδρεια.

 

 

 

Τέλος, η εφημερίδα, αφού αναφέρει ότι ο Κώστας Καβάφης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1863 και πέθανε το 1933, τονίζει ότι το μουσικό κουαρτέτο που απέδωσε μελωδίες στηριγμένες σε έργα του μεγάλου ποιητή, ερμήνευσε μία μελωδία αφιερωμένη στην Αλεξάνδρεια, εκφράζοντας τη νοσταλγία που νιώθουν για τον τόπο όπου οι περισσότεροι από τους Αιγυπτιώτες γεννήθηκαν.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΟΙ

ΠΟΥ ΠΑΡΑΒΡΕΘΗΚΑΝ

 

 

 

 

Στη συγκινητική εκδήλωση, παραβρέθηκαν ο Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης κ. Φραγκίσκος Βέρρος, ο κ. Κώστας Μεϊμάρης, Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουΐκ, η Αιγυπτιώτισσα, μεγάλη Αρχόντισσα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, επιστήμων και επιχειρηματίας της Sofmedica Group που εδρεύει στη Ρουμανία κα Αικατερίνη Σοφιανού-Μπελεφάντη, ο κ. Κώστας Μιχαηλίδης Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων και πολλά μέλη του Δ.Σ. και του Συνδέσμου, ο κ. Γεώργιος Οικονομίδης, Πρόεδρος των Άστυ Αιγυπτιωτών της Κηφισιάς, ο κ. Ανδρέας Ζαΐμης Πρόεδρος των Φίλων της Βιβλιοθήκης Αλεξανδρείας, ο κ. Σπυρίδων Καμαλάκης Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνο-Αιγυπτιακής φιλίας και Αντιπρόεδρος των Φίλων Βιβλιοθήκης Αλεξανδρείας, μέλη από το Ναυτικό Όμιλο Αιγυπτιωτών, ο υπεύθυνος marketing της Blue Star Ferries κ. Γιώργος Σακέλλης με τη σύζυγό του κ. Δαμανάκη,  ο διάσημος πλαστικός χειρουργός Δρ Γιάννης Λύρας με τη σύζυγό του, γνωστή ενδοκρινολόγο Δρ Παρή  Ράπτη,  ο Κυβερνήτης AHEPA HELLAS Νότιας Αθήνας και σύμβουλος του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως κ. Παναγιώτης Ριζόπουλος, ο επίτιμος πρόξενος της DOMINICA και μέλος του Δ.Σ. του Προξενικού Σώματος Ελλάδας δικηγόρος κ. Χρήστος Βαρδίκος, ο τ. Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής, η Διευθύντρια του Ινστιτούτου Κυβέλη κ. Βαλεντίνη Ποταμιάνου,  η Διευθύντρια της Λυρικής Σκηνής και του Animasyros κ. Μαρία Ανεστοπούλου, ο γνωστός επιχειρηματίας Ξενοδοχείων, άνθρωπος του πολιτισμού και της παράδοσης κ. Χρήστος Πρασσάκης, το ζεύγος Μάνου και Ντίνας Συκουτρή – Ανδριωμένου της γνωστής βιοτεχνίας λουκουμιών Σύρου Συκουτρή κ.α.

 

 

 

Η παράσταση αυτή έδωσε αφορμή να εγερθούν και πολλές προοπτικές για επόμενες παραστάσεις της Ομάδας όπως στη Βιβλιοθήκη Αλεξανδρείας, Γενεύη, Βιέννη, Κύπρο κ.α.

 

 

 

Στο αφιέρωμα συμμετείχαν  οι καλλιτέχνες Μπάμπης Κουλούρας, Χρυσούλα Κεχαγιόγλου, Ελπίδα Γάδ, Νίκος Απέργης, Νίκος Ρούσσος, Αντώνης Μαραγκός,  Ζαννής Μαραγκός, Βαγγέλης Αραγιάννης, Νικολέττα Ρούσσου και Ρεγγίνα Σοφού οι οποίοι εξέφρασαν τις πιο θερμές τους ευχαριστίες στον Αιγύπτιο Πρέσβη για την τιμητική πρόσκληση και την απαράμιλλη φιλοξενία, τον Δρ Γιάννη Λύρα για τη διαχρονική αγάπη και υποστήριξη προς την Ομάδα, τη γραμματέα της Πρεσβείας κ. Χρυσούλα Μουσσουράκη για την ευγένειά της και την άψογη προετοιμασία της εκδήλωσης και την Blue Star Ferries για τις γενναιόδωρες χορηγίες της προς την Ομάδα. 

 

 

 

Να σημειωθεί ότι η Ομάδα που έδωσε την παράσταση-αφιέρωμα στον Οικομενικό-Αλεξανδρινό Καβάφη ήταν η Ομάδα Καβάφης του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου που δεν είναι κουαρτέτο αλλά 12μελής και ταξιδεύει τον Αλεξανδρινό εδώ και 12 χρόνια σε ολόκληρη την Οικουμένη έχοντας δώσει πάνω από 70 παραστάσεις…Γράφοντας Ομάδα Καβάφης στο διαδίκτυο μπορεί να πληροφορηθεί κανείς για το μεγάλο ταξίδι της Καβαφικής ποίησης στην Ανθρωπότητα από επαγγελματίες καλλιτέχνες που μοναδική τους αμοιβή είναι η υπεράσπιση της Ιστορίας και του πολιτισμού της Πατρίδας μας μέσω των στίχων του μεγάλου Αλεξανδρινού και το χειροκρότημα των θεατών…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.


Hephaestus Radio

Αρχείο Ειδήσεων

Οκτωβρίου 2022
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Zeppelin Computers

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης